20 / 04 / 2024

TOKİ Simav depremi mağdurları için 928 kalıcı konut yaptı!

 TOKİ Simav depremi mağdurları için 928 kalıcı konut yaptı!

Kütahya, Simav depremi sonrasında TOKİ depremzedeler için 928 kalıcı konutu hayata geçirdi...



Geçtiğimiz yıl 19 Mayıs'ta Kütahya'nın Simav İlçesi 5.9'luk depremle sarsıldı. Sesiz sakin Simav o günden bir türlü normale dönemiyor. Aradan geçen sürede artçı depremler devam etti. Deprem uzmanları 'Durum normal' dese de ilçe halkı tedirginliğini üzerinden atamadı. Depremde 3 binden fazla konut orta ve ağır düzeyde hasar gördü.


TOKİ depremzedeler için harekete geçerek ilçe dışına 928 dairelik konut yaptı.

Ödemeler iki yıl sonra başlamak üzere 20 yıl taksitle depremzedelere teslim edildi. Ancak, yıllardır yaşadıkları sokak, mahalle, komşu, okul ve işyerlerinden kopan ilçe halkı bu kez başka bir sorunla boğuşuyor. 


Simav Afetzedeler Sözcüsü İsmet Ataklı yaşadıkları sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi: Vatandaşın sıkıntısı  TOKİ  konutlarının şehir merkezine uzak olması. 928 kalıcı konut yapıldı. Kısa sürede bu konutlara vatandaşlar yerleşmeye başladı. Ancak kura çekiminde yapılan yanlışlıklar Simavlı depremzedenin yaşam biçimini değiştirdi. Birbirlerine komşu olanlar ayrı ayrı yerlere savruldu. Taleplerimize rağmen aynı sokakta oturanlar aynı bloklara verilmedi. Bu konutlara taşınanların çoğu işlerinde de zarar etti.


İSMET Ataklı, konutlar şehir merkezine yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: Uzak olunca yol masraflarımız arttı. Oturulan konutlar için 1.5 yıl sonra ödemeler başlayacak. Taksitler aylık 400 lira. Ancak yol parası ve konutları aidat eklenince depremzedenin ödeyeceği miktar 700-800 lirayı bulacak. Burada yaşayanların büyük bölümü bu parayı karşılayacak durumda değil. Devletimizden ödemeleri bir yıl daha ötelemesini istiyoruz. Burada insanlar aidat parasına evini kiraya vermeye başladı. Durum çok vahim.' 


Van depreminin ardından bu bölgeye devletin daha çok yardım götürdüğünü söyleyen Ataklı, 'Tabii ki oradaki kardeşlerimiz de zor durumda. Ancak biz unutulduk' dedi.

AKŞAM


Geri Dön