18 / 04 / 2024

TOKİ tarafından Van'da yapılan deprem konutları teslim edildi!

TOKİ tarafından Van'da yapılan deprem konutları teslim edildi!

Van'da geçen yıl yaşanan depremlerde Halkalı ve Özkaynak köylerinde evleri yıkılan vatandaşlar için yaptırılan 112 konut, hak sahiplerine teslim edildi -Depreme dayanıklı inşa edilen yeni evlerinin anahtarını alan vatandaşlara, ev hediyesi de verildi...



    Van'da geçen yıl yaşanan depremlerde Halkalı ve Özkaynak köylerinde evleri yıkılan vatandaşlar için yaptırılan 112 konut, hak sahiplerine teslim edildi. 

     Kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde evleri yıkılan merkeze bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar için Başbakanlık AFAD ve  TOKİ  tarafından inşa edilen konutlardan 112'si daha tamamlandı. 

     Van merkeze bağlı Halkalı köyünde, Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle inşa edilen 60 konutun anahtarını hak sahiplerine teslim eden Vali Münir Karaloğlu, aileleri evlerinde ziyaret ederek hediyelerini de verdi. 

     Vali Karaloğlu, köylerde evini yapan vatandaşlara şimdiye kadar 85 milyon lira kredi kullandırıldığını belirterek, bu rakamın, 9 bin 500 hak sahibinin bulunduğu köylerde evlerin tamamlanmasıyla 400 milyon liraya çıkacağını söyledi. 

     EYY modelinde inşa edilen evler için 40 bin, ahırlar için 15 bin lira ödeme yapıldığını anlatan Karaloğlu, iki yıl sonra ödeme yapmaya başlayacak vatandaşların, borcunu 18 yıl boyunca faizsiz ve vade farksız ödeyeceğini ifade etti. 

     Karaloğlu, evlerde kullanılan tüm malzemelerin kentteki esnaftan alındığına, işçilerin ise köylerdeki gençlerden oluştuğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: 

     ''Şu anda Van'daki bankalara sordum. Deprem günü ile bugün arasındaki mevduat farkı iki kat. Birileri edebiyat yapıyor, 'Van'da ekonomi durdu' diye. Onlara inanmayın. Mevduatın iki katına çıkması demek iki kat daha fazla para var demektir. Halkalı köyünde 95 hak sahibinden, 83'ü inşaatına başladı ve bunlardan 60'ının evi tamamlanmıştır. Evler için bu köyümüze 2,5 milyon lira kredi kullandırıldı.'' 

     Anahtar teslim törenine katılan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ise 1976 yılında Çaldıran ilçesinde meydana gelen depremde babası ve kardeşinin yaşamını yitirdiğini anımsatarak, kardeşinin cenazesinin depremden 3,5 ay sonra enkaz altından çıkarıldığını dile getirdi. 

     Van depreminden 3,5 gün sonra enkaz altındaki herkesin kurtarıldığını vurgulayan Kayatürk, Türkiye'nin 1976 yılından 2011 yılına kadar geçirdiği evreyi anlattı. 

     Daha sonra köylülerden Hüseyin Uçar'ın yeni yaptırdığı evine misafir olan Karaloğlu ve beraberindekiler, aile ile sohbet etti. 

     Halkalı köyündeki törenin ardından yeniden inşa edilen Özkaynak köyüne geçen Vali Karaloğlu, depremden sonra yaptırılan 52 konutun anahtarını hak sahiplerine dağıttı. 

     Evleri tek tek gezdikten sonra Süleyman Sürme isimli vatandaşın evini ziyaret eden Karaloğlu, evlerin güzel ve sağlam inşa edildiğini kaydetti. 

     Süleyman Sürme ise eski yerleşim yerinin sel yatağında ve fay hattı üzerinde yer aldığını bildirerek, TOKİ tarafından yeni bir alanda inşa edilen evlerinin rahat ve güvenli olduğunu söyledi. 


AA


Geri Dön