19 / 04 / 2024

TOKİ yöresel mimariye uygun 1440 konut yapacak

TOKİ yöresel mimariye uygun 1440 konut yapacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Güneydoğu'daki 3 tarihi kentte yöresel mimariye uygun projeler uygulayacak



İdare, Mardin'de, Mardin taşı kullanarak yöresel mimariye uygun 1440 konut yapacak. Diyarbakır Suriçi semti gecekondu işgalinden kurtarılacak. Yeni Hasankeyf için 596 konut, Ilısu Köylüleri için 48 konut inşa edilecek
TOKİ'den verilen bilgiye göre, şimdiye kadar tarihi taşınmaz kültür varlıklarının yaşatılması projesi kapsamında 234 projeye 18 milyon lira kredi desteği sağlayan idare, Güneydoğu'nun üç tarihi şehrinde üç ayrı proje başlattı.

Diyarbakır Suriçi, Mardin Evleri ve Hasankeyf projeleri ile tarihi kentler, mimari yapısına uygun olarak yenilenmiş olacak. Verilen bilgiye göre, tarihi Mardin evlerinin kaçak ve sağlıksız yapılardan kurtarılarak turizme kazandırılması amacıyla Mardin Valiliği'nin görüşleri doğrultusunda "Mardin Evleri Projesi" başlatıldı.  TOKİ  tarafından yürütülen çalışma kapsamında, şehir halkının yaşam biçimi ve alışkanlıkları göz önüne alınarak konut tipleri tasarlandı. TOKİ'nin inşa edeceği 1440 Mardin Evi, yöresel mimarinin özelliklerini yansıtacak ve binaların dış cepheleri, yörede yoğunlukla kullanılan Mardin taşıyla kaplanacak.

TOKİ, Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi tarafından imzalanan "Mardin Kentsel Yenileme ve Restorasyon Projesi" kapsamında ortak bir komisyon kuruldu. Komisyon ilk iş olarak; kentsel yenileme alanındaki hak sahiplerini tespit ederek, tarihi doku ile uyumsuz yapıların kıymet takdirini yaptı. Toplam 4 bin 760 yapı üzerinde yapılan inceleme sonucunda 570 binanın tamamen, 860 binanın ise bir bölümünün yıkılmasına karar verildi.

Mülkiyeti TOKİ;ye ait Mardin Merkez Nur Mahallesi 148 ve 149 numaralı parsellere yönelik mevzi imar planı taslak çalışması Mardin Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Bu bölge için Mardin mimarisine uygun tasarlanan 1440 konutun ihalesi gelecek yıl 14 Ocak'ta yapılacak. TOKİ;nin desteğiyle mevcut proje alanına ek olarak yine Mardin merkez Ensar, Saraçoğlu ve Evren mahallelerinde de kentsel dönüşüm projesi başlatılacak.

-DİYARBAKIR SURİÇİ'NDEKİ GECEKONDULAR YIKILACAK
Tarihi kentlerin yenilenmesi kapsamında TOKİ tarafından Diyarbakır Suriçi Kentsel Yenileme Projesi uygulanacak. Tarihi surların içindeki gecekonduların tamamı yıkılarak, yerlerine turizm mekanları yapılacak. Çarpık ve kaçak yapılardan arındırılacak olan Sur bölgesi, Diyarbakır;ın tarihi dokusuna uygun bazalt taşlardan butik otel, kafeterya, lokanta gibi turizm mekanlarına kavuşacak.

TOKİ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile daha önce imzaladığı "Diyarbakır Tarihi Sur Koruma Bandı Gecekondu Dönüşüm Projesi" ile Diyarbakır Valiliği ile imzaladığı "Diyarbakır Alipaşa ve Lalebey Mahallesi Gecekondu Dönüşüm Projesi"ni daha sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla birleştirdi. Bu çerçevede bu yıl 14 Ekim'de Ankara'da, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ortak bir protokol imzalamıştı.

Protokol kapsamında, bölgeden taşınması gereken 1276 hak sahibi, isterlerse mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların bedelini nakit olarak alabilecek, isterlerse TOKİ'nin Çölgüzeli mevkindeki yaptıracağı konutlardan
edinebilecek. Gecekondu sahiplerinin TOKİ konutlarından alabilmesi için konutların fiyatı, Başbakanlık oluru ile yüzde 30 düşürülmüştü. Vatandaşlar, mülkiyet bedeli peşinata sayılmak ve kalan borcunu 180 ayda (15 yıl) taksitle ödemek üzere konut alabilecek. Ayrıca söz konusu evlerde kiracı olarak oturanlar da konut alma hakkından yararlanacak.

-YENİ HASANKEYF'İ TOKİ İNŞA EDECEK-
Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinin Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak olmasından dolayı evlerini kaybedecek vatandaşlar için de TOKİ tarafından yöresel mimariye uygun evler yapılacak. TOKİ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan üçlü protokol kapsamında başta Hasankeyf olmak üzere Ilısu Barajı'nın suları altında kalacak tüm yerleşim alanları aşama aşama taşınacak.

Ilısu Barajı'nda su tutulması programına göre Hasankeyf ilçesinin taşınması çalışmalarını yürütecek olan TOKİ, yeni Hasankeyf için 596 konut inşa edecek. Hasankeyfliler, üzerinde çalışılan 7 ayrı konut tipi arasından birini
seçerek, mevcut evlerini peşinata sayarak, 5 yılı ödemesiz, 20 yıl vade farksız taksitlerle yeni ev alabilecek.

TOKİ, 596 konutun yanı sıra okul, hükümet konağı, belediye hizmet binası, ilçe emniyet amirliği, ilçe jandarma komutanlığı, PTT, cami, spor salonu vb. bir ilçede bulunması gereken tüm kamu binalarını inşa edecek. Müstakil ve çok katlı olarak yapılacak binalardan oluşan konutların inşaatına 2010 yılında başlanacak.

Ilısu Köyü'nün taşınması için inşaat çalışmalarına başlayan ve yüzde 50 seviyelerine kadar getiren TOKİ, köyün fiziksel koşulları, tarihi yapısı, gelenekleri, kültürü, mimari özellikleri, iklimi ve halkın taleplerini dikkate alarak 3 ayrı ev tipini vatandaşların beğenisine sundu. Ilısu Köylüleri tarafından belirlenen tipte 48 konutun yapımına başlayan TOKİ, konutlarla birlikte köy konağı, okul, sağlık ocağı, lojman ve camiyi Mayıs 2010'da hak
sahiplerine teslim edecek.
AA


Geri Dön