25 / 04 / 2024

TOKİ'den borçluyu sevindirecek düzenleme!

TOKİ'den borçluyu sevindirecek düzenleme!

TOKİ'den ev, iş yeri ve arsa alanların geri ödemelerine ait borçlara uygulanan dönemsel artış oranları; enflasyon oranlarının altına çekilerek ortalama yüzde 5 ile sabittendi…



TOKİ'den konut, iş yeri ve arsa alan vatandaşların taksit ödemelerine ait borçlarının güncellenmesine yönelik yapılan yeni düzenlemeyle borç bakiyelerine uygulanacak artış oranları, enflasyonun altında kalacak şekilde ortalama yüzde 5 olarak belirlendi. TOKİ'nin finansal sisteminde, satın alınan konut, iş yeri ve arsaların geri ödemelerindeki borç bakiyelerine ve taksit tutarlarına her yılın ocak ve temmuz aylarında belirli oranlarda artış uygulanmaktadır. Artışa ilişkin oranlar belirlenirken her yılın birinci ve ikinci altı aylık dönemlerinde bir önceki dönemde gerçekleşen Memur Maaş Artış Oranı, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) kullanılmaktadır. Uygulama yapılırken; alt gelir grubu konutların borç bakiyeleri En Düşük Endeks, orta gelir grubu konutların ve iş yerlerinin borç bakiyeleri Memur Maaş Artış Oranı, arsaların borç bakiyeleri ise Yİ-ÜFE oranıyla güncellenerek yeni taksit tutarları belirlenmektedir.

ARTIŞ ORANLARI SABİTLENDİ

TOKİ Dergi’de yer alan habere göre; Vatandaşlardan gelen talep ile mevcut ekonomik koşulları dikkate alan TOKİ, borç bakiyelerine uygulanacak dönemsel artış oranlarını, son dönemde yükselişe geçen TÜFE ve Yİ-ÜFE oranlarının altına çekerek sabitledi. Bu doğrultuda, TOKİ'den konut, iş yeri ve arsa alan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için 2019’un ilk altı aylık döneminden başlayarak ikinci altı aylık dönemi de dâhil olmak üzere Dönemsel Artış Tavan Oranı uygulamasına geçildi.

Buna göre, söz konusu Dönemsel Artış Tavan Oranları, Memur Maaş Artış Oranı için yüzde 5, Yİ-ÜFE Oranı için yüzde 6 ve En Düşük Oran için ise yüzde 4 olarak belirlendi. Sonraki dönemlerde uygulanacak dönemsel artış tavan oranları ise  TOKİ  tarafından yeniden belirlenecek.

TOKİ enflasyon indirimi 2019!


Geri Dön