18 / 04 / 2024

TOKİ'den Diyarbakır'a 16 bin 847 konut!

TOKİ'den Diyarbakır'a 16 bin 847 konut!

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı Teşkilat Yemeği'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak için Diyarbakır'da TOKİ vasıtasıyla toplam 16 bin 847 konut projesini hayata geçirdik." dedi.



Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da bir otelde gerçekleştirilen AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı Teşkilat Yemeği'ne katılarak partililere hitap etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, yeni yönetim sistemini milletin takdirine sunduklarında ülkeyi daha ileri götürme sözü verdiklerini belirten Erdoğan, seçimlerin hemen ardından akılla, izanla, siyasetle bağdaştırılamayacak bir dizi gelişmeyle karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

Diyarbakır'a eski rakamla 36,5 katrilyon yatırım yaptıklarını dile getiren Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti: 

"Allah aşkına bizim iktidarımızdan önceki dönemi bir düşünelim. Diyarbakır neydi, bugünkü Diyarbakır ne? Nereden nereye geldi? Havalimanından tutun bütün caddelerine varıncaya kadar. İstanbul'da böyle 4 gidiş, 4 geliş yol yok. 3 gidiş, 3 geliş yollar neredeyse yok. Bütünüyle beraber şu yolların kenarlarındaki iskan konutlarıyla farklı bir Diyarbakır var. Şöyle bir 20-30 yıl öncesine gidiyorum Diyarbakır'ın, buraların hali neydi? Adeta buralar birer gecekondu şehri gibiydi. Tarihi bile burada görmek mümkün değildi. Hele hele terör örgütünün burayı yönettiği dönemde Diyarbakır ne durumdaydı? Biliyorsunuz, bütün camilerine varıncaya kadar, tarihi saat kulelerine varıncaya kadar bunları kalkıp da ateş yağmuruna tutan, buralarda çukurları açanlar, buradaki benim Diyarbakırlı kardeşimi düşünüyor diyebilir miyiz, Diyarbakırlı kardeşime hizmet ediyor diyebilir miyiz? Ama buna rağmen yine oy alıyor. Peki bu nasıl oluyor? Öyleyse marifet iltifata tabi değilmiş demek ki. Ama ben öyle öğrenmedim, ben marifetin iltifata tabi olduğunu biliyordum, öyle öğrendim. Öyleyse bir yerde bir eksik var. Bu eksiği hep beraber biz gidereceğiz."

TOKİ den Diyarbakır a 16 bin 847 konut!

Parti teşkilatından daha fazla çalışmalarını talep eden Erdoğan, "Bütün bu yapılanları anlatacaksınız, 36,5 katrilyon buraya harcadık. Peki terör örgütünün arkasında olduğu yerel yönetim, devletin kendisine verdiği paraları nereye harcadı? Dağa, dağa, Kandil'e gönderdi. Ve Kandil'dekilerden beslenerek bu kadar oyu aldı. Tehdit mekanizmasıyla bu oyları aldılar. Ben diyorum ki siz tehditle değli gönülleri kazanarak bu oyları alın ve bunun çalışmasını yapın." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'a yapılan yatırımları anlatırken, şehre eğitimde 5 bin 365 adet yeni derslik kazandırdıklarını, yükseköğrenim öğrencileri için 5 bin 300 kişi kapasiteli yurt binaları inşa ettiklerini, bugün açılışı yapılan 33 bin seyirci kapasiteli Diyarbakır stadyumunu şehre kazandırdıklarını belirtti.

Sağlıkta 17'si hastane toplam 44 tesis yapıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sağlık tesislerinin içinde 400 yataklı Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 320 yataklı Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin de bulunduğunu belirtti.

Kamu özel ortaklığıyla inşa edilen 450 yataklı Diyarbakır Kayapınar Hastanesi ve 150 yataklı Silvan Devlet Hastanesinin yapımının sürdüğünü aktaran Erdoğan, Kayapınar şehir hastanesinin de ihale aşamasında olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üç yıl önce yaşanan olaylarda biliyorsunuz Suriçi büyük hasar gördü. İşte bugün orayı dolaştım, orayı gezdim, gördüm. Şimdi çok farklı bir Suriçi meydana geliyor. Kadir kıymetini bilirler veya bilmezler hiç önemli değil. Biz şunu biliyoruz, at denize, balık bilmezse halik bilir." diye konuştu.

Bu bölgedeki 3 bin 853 hak sahibiyle uzlaşma sağlayarak Sur'u yeniden ayağa kaldırdıklarını belirten Erdoğan, "Bununla beraber Dicle de ayağa kalkıyor. Şimdi orada ne yapıyoruz, şehir parkını inşallah, orada onlarla beraber ayrı bir güzelliği de oraya kazandırıyoruz. Artık pikniklerinizi orada yapar hale geldiniz, daha da güzel olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süleymaniye Camisi'nin çevresinde yaptıkları düzenlemelerle sahabe kabirleri ve ziyaretgahları ihya ettiklerini, Gazi ve Melik Ahmet caddeleri üzerinde 3 bin dükkanı yenilediklerini, Sur'un kanalizasyon, yağmur suyu ve içme suyu altyapısını sıfırdan, yeniden yaptıklarını da söyledi.

- "16 bin 847 konut projesini hayata geçirdik"

Erdoğan, peyzaj ve çevre düzenlemeleriyle adeta yepyeni bir şehir inşa ettiklerini belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da ziyarette yanlarında olduğunu ve şehri ihya için çalıştığını bildirdi.

Diyarbakır'da kent kimliğinin önemli bir parçası olan bin 500 tarihi taş evi yeniden canlandırdıklarını da söyleyen Erdoğan, "Vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak için Diyarbakır'da  TOKİ  vasıtasıyla toplam 16 bin 847 konut projesini hayata geçirdik. Üretimde verimliliğin artırılması, istihdama ve bölgesel gelişime katkı sağlamak için TOKİ kanalıyla yeni sanayi siteleri kuruyoruz." diye konuştu.

Diyarbakır'a 2002'ye kadar yapılan 44 kilometre bölünmüş yolu 423 kilometreye çıkardıklarını belirten Erdoğan, il sınırı içerisindeki demiryollarını yenilediklerini ve hızlı tren için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Diyarbakır havalimanını da yeniden ele alıp, 5 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal binası yaptıklarını da dile getiren Erdoğan, 260 bin dekar arazinin de sulamaya açıldığını söyledi.

Şehir genelinde farklı medeniyetlere ait 777 eserin restorasyonunu yapıp tarihi mirasa sahip çıktıklarını söyleyen Erdoğan, Diyarbakır'ın ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camisi'nin ise restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Bütün bu çalışmaların bıkmadan, usanmadan her fırsatta vatandaşlara anlatılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Erdoğan, "Kimin bu şehrin, bu halkın, bu ülkenin hayrına çalıştığı, hizmet getirdiği, kimin de sadece kan ve göz yaşı ticaretiyle istismar peşinde koştuğu ancak hizmetlerimiz anlatılarak ortaya konulabilir." dedi.

 


Geri Dön