26 / 04 / 2024

TOKİ’den restorasyona destek!

TOKİ’den restorasyona destek!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının taşınmaz kültür varlıkları için sağladığı restorasyon kredisi üst limiti 170 bin TL’ye yükseltildi...



TOKİ, unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi mimari değerler için sağladığı restorasyon kredisini her yıl aşamalı olarak artırıyor. 2017’deki 160 bin TL olan kredi üst limiti miktarı bu yıl 170 bin TL’ye çıkartıldı. Bu doğrultuda, proje için keşif bedelinin yüzde 70’i kadar en fazla 170 bin TL olmak üzere kredi kullanılabilecek.

78 milyon TL’lik kredi desteği

TOKİ Dergi’deki habere göre, dünden bugüne ulaşan kültür varlıklarının yaşatılmasına katkı sağlamak için restorasyon projelerine kredi sağlayan TOKİ, 2005’te uygulamaya koyduğu kredi programı ile bugüne dek 758 kültür varlığı ve 574 restorasyon projesi için 78 milyon TL’lik kredi desteği sağladı.

Başvuru şartları

TOKİ’nin sağladığı restorasyon kredi başvuruları özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan ve korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıkları için yapılabiliyor. Alınan kredinin kullanılabilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış tescil kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.

Restorasyon kredisi için başvurular 2 Nisan'da başlayıp 30 Nisan 2018’de sona eriyor. Başvuru yapacak kişiler belgelerini TOKİ'nin internet sitesi www.toki.gov.tr’dan temin edebilecek. Başvurular TOKİ'ye bizzat ya da TOKİ'nin İstanbul hizmet binası adresine kargo ve diğer posta araçlarıyla yapılabilecek. Başvuru şartlarına www.toki.gov.tr/restorasyon-kredileri adresinden ulaşılabiliyor.


Geri Dön