19 / 04 / 2024

TOKİ'den Van'a 3 milyar 800 milyon TL'lik yatırım!

TOKİ'den Van'a 3 milyar 800 milyon TL'lik yatırım!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugüne kadar Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile yaklaşık 3 milyar 700 milyon liralık yatırım yapılarak Van'ın adeta yeniden inşa edildiğini




Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Zorluoğlu'nu ziyaret etti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, daha sonra kaymakamlar ve belediye başkanları ile bir araya gelen Bakan Kurum, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, Van'ın depremden, terörden çok büyük acılar çektiğini ama bugün ne depremin ne de terörün kentte bir izinin kalmadığını belirtti.

Yapılan yatırım ve çalışmalarla terörün ve depremin izlerini bırakmadıklarını söyleyen Kurum, görevlendirme yapılan belediyeler eliyle Van'a ve ilçelerine önemli hizmetlerin gerçekleştirildiğini belirtti.

Kurum, bugüne kadar Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile yaklaşık 3 milyar 700 milyon liralık yatırım yapılarak Van'ın adeta yeniden inşa edildiğini, sosyal donatıları, parkları, camileri, yeşil alanlarıyla 30 bin konutun, 120 bin vatandaşın hizmetine sunulduğunu söyledi.

İlbank Genel Müdürlüğü eliyle kentteki tüm altyapı, su, kanalizasyon hizmetlerine 500 milyon liraya yakın harcama yapıldığını, 400 milyon liralık yatırımın da devam ettiğini söyleyen Kurum, şu şekilde devam etti:

"Van çevre yolu yıllardır süre gelen bir konu. 6 bin hektarlık alanı içeriyor. Burayı 3 etap halinde yapacağız. Yıl sonuna kadar tüm uygulamalar bitecek ve Karayolları Genel Müdürlüğünce ihale edilen çevre yolunun imalatının önü açılmış olacak. Erciş'te 149 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışması yapıyoruz. 4 hektarlık alanda TOKİ, iş yerlerinin imalatını tamamlama aşamasına getirdi. Yıl sonuna kadar tamamlayarak vatandaşın hizmetine sunacağız. 34 hektarlık alanda da yıl sonuna kadar imar planlarını netleştirerek vatandaşların tapusunun üzerindeki şerhleri kaldırarak dönüşümün önünü açacağız. Vatandaşlarımız, belediye valiliğimiz iş birliğinde kendi dönüşümlerini yapabilecekler."

- "Van, millet bahçesine kavuşacak"

Kurum, Van'da katı atık entegre tesisinin bulunmadığını ve 26 Ekim'de yapılacak ihale ile kentin 150 milyon değerinde bir tesise kavuşacağını da belirtti.

Yeni tesiste belediyenin enerji üreterek aynı zamanda kazanç elde edeceğini söyleyen Kurum, şu şekilde konuştu:

"Millet bahçesi Cumhurbaşkanımızın açıkladığı proje. Bunların içinde millet kıraathaneleri projemiz var. Van'da da millet bahçesi ihtiyacı olduğu iletildi. Van millet bahçesine bir an önce kavuşsun diye, 18 dönümlük kent merkezinde kullanılan alan halkın kullanımına açılacak. Akköprü Mahallesi'nde 100 bin metrekarelik alanda Valiliğimiz ile Bakanlığımız bir proje gerçekleştirecek. Projeyi yıl sonuna kadar tamamlayarak Van'ın güzel bir millet bahçesi kazanması konusunda imalatlara başlayacağız. Bu, etaplar halinde 1 milyon metrekare olacak. 100 bin metrekaresine bu yıl başlayacağız ve etaplar halinde içinde teleferiklerin, yürüyüş ve bisiklet yollarının olduğu bir proje olarak tamamlanacak." 

 

- "Ekonomik savaşa karşı milletimiz dik duruş sergiledi"

"Ülkemiz ekonomik savaşla karşı karşıya. Dik, milli, yerli duruşumuz bu savaşa karşı yanıtımızı verdi. Yine kazanamadılar." diye konuşan Kurum, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Ekonomik savaşa karşı milletimiz dik duruş sergiledi ve dimdik ayaktayız. Yatırımlarımıza, büyümeye devam ediyoruz. Evet tasarruf edeceğiz, gereksiz işler yapmayacağız ama kentin, vatandaşın ihtiyacı olan tüm işleri yapacağımızı buradan ifade etmek isterim. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle 100 günlük eylem planlarımız yaptık. Şimdi 200 günlük eylem planlarımızı hazırlıyoruz. Burada gerekli olan her işi yapmaya çalışıyoruz. Bu işlerle alakalı bir tasarruf söz konusu değil. Gereksiz, israf gördüğümüz işlerle ilgili tasarruf sağlayacağız."

Kurum, imar affı ile ilgili sürenin 31 Ekim'de tamamlanacağını belirterek, "Süreyi uzatmak düşüncesinde değiliz ama 31 Ekim'de yine bunu değerlendireceğiz. Yatırımlarımızla alakalı tasarruf yapacağız ancak ihtiyaç olan, vatandaşın eksikliğini hissettiği projeleri de yapacağız. Bunu yapacak gücümüz kabiliyetimiz var." diye konuştu.

Daha sonra çarşı merkezinde esnafı ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya gelen Murat Kurum, Kent Meydanı projesinin uygulandığı alanda incelemeler yaptı.

Murat Kurum'a AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve bakanlık bürokratları da eşlik etti. 


Geri Dön