23 / 04 / 2024

TOKİ'nin 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir Projesi tanıtıldı!

TOKİ'nin 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir Projesi tanıtıldı!

“Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler Projesi” ile TOKİ, pek çok şehirde modern ve gelenekselin sentezlendiği yeni yerleşim alanları inşa ediyor. Projenin ilk adımı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’yle atılıyor.



8,5 milyon metrekare alan üzerine projelendirilen 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir, bu büyüklükte bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen ilk ve en büyük yerleşim olma özelliği taşıyor.


Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’nin tanıtım toplantısı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya,  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla gerçekleşti. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, TOKİ’nin konut üretimindeki yüksek tecrübesini yeni bir safhaya taşıdığını, bundan böyle İdarenin sadece bina inşa etmeyeceğini, yeni yerleşim alanları kuracağını açıkladı.


Dev bir şehir projesi


“Bugün, ülkemiz için, Gaziantep için yeni bir yaşam alanı olacak dev bir şehir projesinin ayrıntılarını paylaşmak üzere Gaziantep’teyiz” diyerek sözlerine başlayan TOKİ Başkanı, “Bize heyecan veren, yüksek nitelikleriyle güzel şehrimiz Gaziantep’e değer katacak 50 bin konutluk, yaklaşık 300 bin kişinin yaşayacağı Kuzey Şehir Projesi’nde üretim aşamasına gelmiş bulunuyoruz.” diye konuştu.


TOKİ Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü;


Öncelikle projenin şekillenmesinde nasıl bir yol izlendiğini, hangi bakış açısı, nasıl bir konut ve şehircilik felsefesiyle kurgulandığını kısaca aktarmak isterim.


“TOKİ, yeni bir safhada hizmetlerini daha aktif bir şekilde sürdürüyor”


TOKİ olarak ülkemizin 81 ilinde 740 aktif şantiyede faaliyet göstermekteyiz. 2002 yılından bugüne İdaremizin projelendirdiği konut sayısı bu ay itibariyle yaklaşık 700 bine ulaştı. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere TOKİ, geçmişin ekonomik koşullarında çok büyük işler başardı ve bugün yeni bir safhada hizmetlerini daha aktif bir şekilde sürdürmektedir.


“Üretim disiplinlerimizi yeniledik”


Dünden bugüne ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasıyla birlikte milletimizin beklentileri de değişti ve gelişti; bu memnuniyet verici gelişme doğrultusunda biz de üretim disiplinlerimizi yeniledik. Artık temel üretim disiplinlerimiz arasında, yerel mimari, az katlı konut üretimini benimseyen yatay mimari uygulamalar, semt kültürünün gelişimine zemin hazırlayan mahalle konsepti ve mutlak kalite prensibi bulunuyor.


TOKİ, yaşam projelerini hayata geçiriyor


Konut üretimindeki yüksek tecrübemizi, sadece bina inşa etme aşamasından, yeni yerleşimler, yeni şehirler kurma ölçeğine getirdik. Artık TOKİ sadece konut değil, master planlı büyük yerleşim projeleri hayata geçiriyor. Ülkemizin farklı şehirlerindeki büyük konut alanlarında yürüttüğümüz uygulamalarımızı “Yeni Yerleşimler, Yenilenen Şehirler Projesi” ile farklı bir safhaya taşıdık.


“Mega projemizin en büyük uygulama alanı; Kuzey Şehir”


8,5 milyon metrekarelik alana kurulu 50 bin konutluk üretim alanıyla Gaziantep Kuzey Şehir, söz konusu mega projemizin (Yeni Yerleşimler, Yenilenen Şehirler Projesi) en büyük uygulama alanı ve Türkiye’nin ulusal ve uluslararası ölçekte gözbebeği olacaktır. Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürüttüğümüz Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’ni, tasarımdan planlamaya, projelendirmeden uygulamaya, çok boyutlu ele aldık. Sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla, sosyologlar, şehir plancılarımız, tasarımcılar, ülkemizin mühendis ve mimarlarıyla, proje üzerinde titizlikle çalıştık; yeni yerleşim alanını fiziki nitelikleri kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçeklerini inceleyerek planladık.


Kuzey Şehir’de, TOKİ’nin ödüllü projesi uygulanacak


2014 yılında gerçekleştirdiğimiz 7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Yarışması’nda Güneydoğu Bölgesi Birincilik Ödülü alan eseri, bu büyük projede hayata geçiriyoruz. Gaziantep Kuzey Şehir Projesi, “gelenekten geleceğe” varma arayışının; bu arayışın ödülünün, kadim topraklarımızda vücut bulmasıdır. Bunun gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.


Büyüyen sanayisiyle ülkemizin lokomotif şehirlerinden olan ilimizin gördüğü ilgi, yürüttüğümüz planlamanın önemli hareket noktalarından biri oldu. Doğa ve çevreden mimariye, sosyal alt yapıdan ulaşım ağlarına, nüfus artış hızından yıllık konut ihtiyacına kadar pek çok parametreyi, 50 bin konutluk alanda eşzamanlı üretilmiş bir çalışma planında buluşturduk.


“Proje uluslararası düzeyde de ilgi görecek”


Gaziantep Kuzey Şehir, planlama disiplini, geleneksel ve modern uyumunu gözeten yüksek nitelikli kentsel tasarım kurgusu, yöresel çizgileri ve bu topraklara ait kadim şehir kültürünü içeren mimari arayışlarıyla, ulusal olduğu kadar uluslararası düzeyde de ilgi görecek örnek bir projedir. Bu bizim de yüz akımız olacak bir proje olacaktır. Güçlü TOKİ vizyonunun ve imajının, hayat bulacağı uluslararası ölçeğe taşınacağı bir proje olacaktır.


Kuzey şehir aynı zamanda, böylesine büyük bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir.


Ülkemiz için gurur kaynağı olan 50 bin konutluk Kuzey Şehir projemizi, Gaziantep’in yapısal dinamikleri, yıllık ölçekteki gelişme, genişleme ve taşıma kapasiteleri ışığında aşamalı olarak hayata geçiriyoruz ve bu doğrultuda ilk aşamada 3 bin konutun üretimini yapıyoruz. (Söz konusu 3 bin konutun ihalesini yıl bitmeden tamamlayacağız.)


300 bin nüfuslu yeni bir yerleşim bölgesi olacak


2023 yılına kadar tamamlayacağımız bu büyük projeyle, mevcut yerleşimle bağları güçlü, ticari, sosyal ve kültürel yapısıyla kendi içinde ‘merkez’ nitelikleri barındıran, sıcak ve samimi insan ilişkilerinin ön planda olduğu 300 bin nüfuslu yeni bir yerleşim bölgemiz olacak.


Tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçların karşılanacağı bir yaşam alanı


Kuzey Şehir’de her profilden ve her yaş grubundan insanımız, eğitimden sağlığa, sosyal yaşamdan ulaşıma, tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını kaliteli bir yaşam alanında karşılayabilecek. Sosyal donatıların planlı ve estetik bir biçimde yansıtıldığı yeni yerleşimde, geleneksel mahalle kültürümüz ve komşuluk ilişkileri ile toplumumuzun tüm demografik zenginliklerinin bir arada olduğu örnek bir proje hayat bulacak.


Gaziantep’in konut ihtiyacına kalıcı çözüm


Proje, ilimizin konut ihtiyacına kalıcı çözüm üretecek olmasının yanı sıra sosyal yaşamı ve yaratacağı ekonomi ile Gazi şehrimize yeni bir değer katacak. Biz ve paydaşlarımız Gaziantep’e 10 milyar liralık yatırım yapacağız.


OSB çalışanlarına özel kontenjan


Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’nde, dar ve orta gelir grubu vatandaşlarımızın yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesi çalışanlarımıza özel bir kontenjan ayıracağız. Kuzey Şehir ile ev sahibi olacak işçilerimiz, daha kaliteli yaşam alanlarına kavuşarak, Gaziantep’in üretim gücüne güç katacaklar.


Maliye Bakanı Şimşek; Proje kentin gücüne güç katacak


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kısa sürede ihalesi yapılacak konut projesinin, kentin birçok sorununu gidermek konusunda da önemli olacağını söyledi. Şimşek, “Bu projeyi çok önemsiyorum çünkü kentin gücüne güç katacak. Kent sanayisini bile güçlendirecek bir çalışma olacak. Türkiye uçuşa geçecekse Gaziantep gibi lokomotif ve motorlar üzerinden olacak. Bu noktada kentin ihtiyacını çözmek için hızla ilerleme kaydeden TOKİ'ye teşekkür ediyoruz.” diye konuştu. TOKİ'nin 1984-2003 yılları arasında sadece 50 bin konut projesini hayata geçirdiğini hatırlatan Şimşek, şimdilerde ise sadece Gaziantep'te tek seferde bu rakam kadar bina yapılması için harekete geçildiğini belirtti.


TOKİ, bu projeyle ve diğer projeleriyle 20 yıla varan vadeyle aylık 250 liradan başlayan taksitlerle kira öder gibi insanlarımızı konut sahibi yapıyor. Çok güçlü projelerle karşımızda ama bunun en büyüğü Gaziantep'te olacak.” şeklinde konuştu.


“İşçilerin en temel rüyası”


Projenin tamamlanmasıyla sanayicinin rahatlayacağını, işçilerin ise en temel rüyasının gerçekleşeceğini anlatan Şimşek, “Konutun ucuz olabilmesi için arsa temini çok önemli. O yüzden çok güzel bir takım çalışmasıyla arsa teminini gerçekleştirdik. Yerelde en güçlü belediye başkanımız ve ülkemizin en başarılı merkez ilçe belediye başkanlarımız da burada. Dolayısıyla başarılı bir TOKİ ve başarılı partnerleri olan belediyelerimiz var.” diye konuştu.


Fatma Şahin, “Proje şehrin geleceği açısından çok önemli”


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şehrin gelişimini, yerelden evrensele, gelenekselden geleceğe bakış açısıyla yürüttüklerini söyledi. Dünya Bankası verilerine göre Gaziantep'in dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden birisi olduğunu belirten Şahin, yerel kalkınmayı da kentin tüm yöneticileriyle el ele vererek gerçekleştireceklerini vurguladı.


Şehrin yoğun göç aldığını, bunu yük olarak değil rahmet ve bereket olarak gördüklerini söyleyen Şahin, oluşabilecek sorunları çözerek bunu fırsata çevireceklerini, bu noktada konut ihtiyacının da öncelik kazandığını kaydetti.


Şahin, 50 bin konutluk projenin kentin geleceği açısından çok önemli olduğunu, projenin tamamlanmasıyla sanayici ve işçilerin refahının artırılacağını, kentteki trafik gibi birçok sorunun da çözümleneceğini sözlerine ekledi.


TOKİ’nin 2023 hedefleri doğrultusunda, uygulamaya koyduğu “Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler Projesi” ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki broşürden ulaşılabilir.


TOKİ Haber 


Geri Dön