25 / 04 / 2024

TOKİ Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin tanıtımı yapıldı!

TOKİ Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nin tanıtımı yapıldı!

TOKİ’nin bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesi olan "Gaziantep Kuzey Şehir Projesi" tanıtıldı. 8.5 milyon metre karelik alana yapılacak olan 50 bin konutluk proje ile 300 bin nüfusun barındırılması hedefleniyor.



TOKİ’nin bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesi olan "Gaziantep Kuzey Şehir Projesi" tanıtıldı. 8.5 milyon metre karelik alana yapılacak olan 50 bin konutluk proje ile 300 bin nüfusun barındırılması hedefleniyor. 


TURAN: YENİ BİR KENT İNŞA EDİLECEK


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,  "Gaziantep Kuzey Şehir Projesi" ile ilgili tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Gaziantep'te hayata geçirilen 50 bin konutluk projeyle ilgili, "Bu büyüklükteki bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir" dedi. Gaziantep'te hayata geçirilecek projenin, 8,5 milyon metrekarelik alanda 50 bin konutluk bir çalışmayı içerdiğine işaret eden Turan, bu projenin adeta yeni bir kent inşası anlamında geldiğini vurguladı.


GAZİANTEP’E HAYIRLI OLSUN


Projeye büyük önem verdiklerini belirten Turan, "Bu büyüklükteki bir sosyal konut alanında, uygulaması tek seferde geliştirilen bir proje olma özelliğiyle, ülkemizin mimarlık ve mühendislik dünyası açısından da ilktir ve bugüne kadar planlanmış en büyük yeni yerleşim projesidir. Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'ni sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla tasarımcılar, şehir plancıları, sosyologlar, mimar ve mühendislerce çok boyutlu olarak planladık. Fiziki nitelikleri kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçeklerini inceleyerek projelendirdiğimiz çalışma Gaziantep için hayırlı olsun."


OSB ÇALIŞANLARINA ÖNCELİK 


Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nde, dar ve orta gelir grubu vatandaşların yanı sıra, konut ihtiyacı bulunun Organize Sanayi Bölgesi çalışanları için özel kontenjan ayrılacağını dile getiren Turan, projenin geleneksel mahalle kültürü ve komşuluk ilişkileriyle toplumun tüm demografik zenginliklerini bir arada barındıracağını sözlerine ekledi. Projenin aynı zamanda, şehirlerin yerel dokusunu sosyal konut üretimlerine yansıtma hedefiyle "TOKİ Yerel Mimari Uygulama" konsepti geliştirildiğini hatırlatan Turan, geleneksel Antep Evi'nin bir avlu etrafında şekillenmiş mimari unsurlarına yer verildiğini dile getirdi.


TOKİ’YE TEŞEKKÜR


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, 50 bin konut yapımını öngören "Gaziantep Kuzey Şehir Projesi" tanıtım toplantısında, “"Kısa sürede ihalesi yapılacak konut projemiz, kentin birçok sorununu gidermek konusunda da önemli olacak. Bu projeyi çok önemsiyorum çünkü kentin gücüne güç katacak. Kent sanayisini bile güçlendirecek bir çalışma olacak. Türkiye uçuşa geçecekse Gaziantep gibi lokomotif ve motorlar üzerinden olacak. Bu noktada kentin ihtiyacını çözmek için hızla ilerleme kaydeden TOKİ'ye teşekkür ediyoruz."


250 LİRA TAKSİTLE EV


TOKİ'nin 1984-2003 yılları arasında sadece 50 bin konut projesini hayata geçirdiğini hatırlatan Şimşek, şimdilerde ise sadece Gaziantep'te tek seferde bu rakam kadar bina yapılması için harekete geçildiğini belirtti.  Şimşek, "Gaziantepli sanayicimiz hiç kaygılanmasın, işçimiz endişe etmesin. Evet yanı başımızda kaos ve acı var. Ama Allah'ın izniyle Gaziantep tüm bunlara rağmen dünyada sadece sanayi üssü değil, kültür, turizm, tarih, sağlık merkezi olacak.  TOKİ  bu projeyle ve diğer projeleriyle 20 yıla varan vadeyle aylık 250 liradan başlayan taksitlerle kira öder gibi insanlarımızı konut sahibi yapıyor. Çok güçlü projelerle karşımızda ama bunun en büyüğü Gaziantep'te olacak" şeklinde konuştu.


YERLİKAYA: 300 BİN NÜFUS BARINACAK


Vali Ali Yerlikaya ise  "Yeni yerleşimlerle ilgili sıkıntılarımız var. Bunun için hükümetimiz ve belediyemiz, ülkenin 6. büyük kentinde öyle bir tasarım planladı ki önümüzdeki 50-100 yıl düşünülmüş olunsun istedi. Bu çalışmalar sonucunda da bugün tanıttığımız ve tamamlandığında 300 bin nüfusu barındıracak yeni bir şehir tasarlandı. Türkiye'de değil dünyaca örnek gösterilecek örnek bir proje tanıtıyoruz. O yüzden çok mutlu ve gururluyuz" dedi.


ŞAHİN: KENTİN GELECEĞİNİ DÜŞÜNDÜK


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şehrin gelişimini, yerelden evrensele, gelenekselden geleceğe bakış açısıyla yürüttüklerini söyledi. Dünya Bankası verilerine göre Gaziantep'in dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden birisi olduğunu belirten Şahin, yerel kalkınmayı da kentin tüm yöneticileriyle el ele vererek gerçekleştireceklerini vurguladı. Şehrin yoğun göç aldığını, bunu yük olarak değil rahmet ve bereket olarak gördüklerini ifade eden Şahin, oluşabilecek sorunları çözerek bunu fırsata çevireceklerini, bu noktada konut ihtiyacının da öncelik kazandığını kaydetti. 


Şahin, 50 bin konutluk projenin kentin geleceği açısından çok önemli olduğunu, projenin tamamlanmasıyla sanayici ve işçilerin refahının artırılacağını, kentteki trafik gibi bir çok sorunun da çözümleneceğini sözlerine ekledi. 


Akşam (Şehir)


Geri Dön