25 / 04 / 2024

TOKİ'nin son 10 yıldaki projeleri TBMM gündeminde!

TOKİ'nin son 10 yıldaki projeleri TBMM gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, yurt dışı çıkış harçlarından TOKİ'ye aktarılan tutara ve TOKİ'nin projelerine ilişkin soru önergesi verdi. 



Yurt dışı çıkış harçlarından TOKİ'ye aktarılan tutar ve TOKİ'nin projeleri meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, konuya ilişkin soru önergesi verdi. 

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını talep etti. Emre, "Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını bilgilerinize sunarım. 
Saygılarımla" diye konuştu. 

CHP'li Yunus Emre konuşmasına şu şekilde devam etti: 

"Yurtdışı çıkış harcı Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan ve yurtdışına çıkacak olan herkesin ödemesi gereken bir bedeldir. 5597 sayılı kanunun 1. Maddesinin 7. Bendi gereğince "bu madde uyarınca alınan harçlar 2985 sayılı Toplu Konut Kanununun 2. Maddesinin (f) bendine göre Toplu Konut idaresine aktarılır” denmektedir. 

2007 yılından itibaren 15 TL olarak uygulanan yurtdışı çıkış harcı gelirlerinin tamamı TOKİ'ye aktarılırken 2019 yılında yürürlüğe giren 7186 sayılı kanunun 20. Maddesi ile bu harç 50 TL'ye çıkarılmış ve Cumhurbaşkanına da bu harç miktarını 3 katına kadar arttırma yetkisi verilmiştir. Yine aynı düzenlemeye göre yurtdışı harcının 15 TL'si TOKİ'ye geri kalanı bütçeye gelir olarak kaydedilmektedir. Konu yüksek kira ve konut fiyatları nedeniyle önem taşımakta; kamu yönetiminin çözüm geliştirmesini, öğrencisine-vatandaşına sağlıklı, güvenli konutlar sağlamasını gerektirmektedir."

TOKİ nin son 10 yıldaki projeleri TBMM gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre'nin soruları şöyle:

1) Son 10 yıl içerisinde toplanan yurtdışı çıkış harçlarından TOKİ'ye aktarılan tutarlar yıllar itibariyle nedir? 

2) 2019 yılındaki düzenleme ile birlikte yurtdışı çıkış harçlarından TOKİ'ye aktarılan tutar ne kadardır? 

3) TOKİ'nin son on yılda yaptığı - hizmete açtığı öğrenci yurdu sayısı nedir? Yapılan bu yurtlar nerelerde ve ne kadar kapasiteli yapılmış ve maliyeti ne olmuştur? 

4) TOKİ'nin öğrencilerin artan barınma sorunlarına ilişkin olarak önümüzdeki döneme ilişkin yaptığı – planladığı çalışmalar nelerdir? Bu projelerin yeri, kapasitesi, hizmet tarihi ve maliyeti neöngörülmüştür? 

5) Dar gelirlilerin yararlanması amacıyla TOKİ'nin yaptığı - planladığı çalışmalar nelerdir? Projelerin yeri, yararlanacak aile sayısı, anahtar teslim tarihi ve maliyeti ne öngörülmüştür? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön