19 / 04 / 2024

TOKİ'ye Anadolu'da fabrika yapması için teklif!

TOKİ'ye Anadolu'da fabrika yapması için teklif!

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, siparişlere yetişemeyen tekstilciler adına TOKİ'ye çağrıda bulundu. Gültepe, TOKİ'nin Anadolu'da atıl durumda olan kamu binalarının fabrikaya dönüştürülmesini teklif etti.



İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu ise üretim üssü yapmak istediklerini belirten İstanbul Hazırgiyim Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, TOKİ'ye çağrı yaptı. Gültepe, Anadolu'daki atıl binaların fabrikalara dönüştürülmesi için teklifte bulundu. 

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, İHKİB Başkanı Gültepe projenin gerçekleşmesinde TOKİ'nin kilit bir rol üstlenebileceğini söyledi. Ayrıca, Gültepe "Ülkemizin konut sorununun çözümünde büyük başarılara imza atan TOKİ, Anadolu'da atıl duran kamu binalarını fabrikaya dönüştürebilir. Ya da yeni fabrika binaları inşa ederek uzun vadeyle firmalarımıza kiralayabilir" dedi.

Anadolu'da istihdam artacak 

TOKİ bu projeyi hayata geçirirse tekstilciler hemen harekete geçeceğini belirten Gültepe, "Dönüşen her binayı, üretim merkezine çevirme sözü veriyoruz" ifadelerini kullanarak, parası olanın dönüştürülen binaları satın alabileceğini, olmayanın ise kiralayabileceğini söyledi. Gültepe, "Bu şekilde hızla göç veren bölgelerde istihdam yaratıp refahı artırabiliriz" ifadelerini kullandı. Bin dolarlık yatırımla 1.5 kişiye istihdam sağladıklarını söyleyen Gültepe, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu için gündeme getirdiğimiz 'Tersine Göç Projesi' bölgedeki gençlerimizin üretim süreçlerine katılması için çok önemli. Kapasite kullanımında yüzde 80.7'ye ulaştık. 17.6 milyar dolarlık ihracatı orta vadede iki katına çıkarılabilmemiz için sektörün, acilen yeni yatırımlara ve modern tesislere ihtiyacı var" dedi.


Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik ise imalatın tabana ve doğuya yayılmasının verimli bir hareket olacağını belirterek, "Büyükşehirlerden Anadolu'ya fabrika taşınması için yeni teşvikler de eklenirse yatırımın önü açılır" şeklinde konuştu.

İstanbul'daki tesisler Anadolu'ya taşınsın

Massimo Dutti, Adolfo Domingez gibi Avrupalı markalara üretim yapan Zevigas Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paşahan ise, İstanbul'daki üretim tesislerini Anadolu'ya taşımak istediklerini bunun için TOKİ'nin yapacağı hamlenin önemli olduğunu belirtti. Malatya'da temmuzda 700 kişilik fabrika açmaya hazırlandıklarını dile getiren Paşahan, "Devlet fabrika açmak için bizi yeni makine almaya yani ithalata zorlamazsa eski makinemi doğuya götürüp üretim yaparım, istihdamı da artırırım. Teşviki de sadece eleman için kullanırım" dedi.


 


Geri Dön