25 / 04 / 2024

Topkapı-Yenibosna E5 hattı, hastane yatırımına doymuyor!

Topkapı-Yenibosna E5 hattı, hastane yatırımına doymuyor!

İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastaneleri’nin yıkılıp yeniden inşa edilmek üzere boşaltılacağı haberleri Topkapı -Bakırköy-Bahçelievler üçgeni ile ilgili çarpıcı iddiaları gündeme getirdi.



İstanbul Üniversitesi’ne bağlı İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastaneleri’nin yıkılıp yeniden inşa edilmek üzere boşaltılacağı haberleri tartışma yaratırken, Topkapı-Bakırköy-Bahçelievler üçgeni, Tarihi Yarımada’daki bu iki dev sağlık kompleksine alternatif olarak, adeta ‘’sağlık vadisi’’ gibi kamu ve özel hastane yatırımlarını peş peşe çekiyor. 


Koç Üniversitesi Hastanesi, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Şirinevler Hastanesi ve ‘’Türkiye’nin en kapsamlı sağlık üniversitesi’’ olma iddiasındaki Biruni Üniversitesi Yedikule Kampüsü peşpeşe hizmet vermeye başlarken kamu eliyle de dev yatırımlar peş peşe geliyor. Bölgede yeni sağlık yatırımları da dikkat çekiyor.


BAHÇELİEVLER’E YENİ 3 HASTANE


Bahçelievler E5 üzerindeki Böbrek Vakfı’na ait Hizmet Hastanesi’nin işletmesini 10 yılığına 2 yıl önce alan Memorial Sağlık Grubu, Şirinevler’deki Carrefour ve Bahçepark AVM’nin yerine dev bir hastane inşaatına başlıyor. Binanın yıkımı gerçekleşti. Temel atma aşamasına da bayramdan sonra geçileceği öğrenildi. E5 üzerindeki bu arsanın yanındaki Bahçelievler 70’inci Yıl Fizik Tedavi Hastanesi için de İstanbul İl Özel İdaresi, ihaleye çıkmıştı. 70’inci Yıl Fizik Tedavi Hastanesi kampüsünde Fizik Tedavi Meslek Lisesi de olacak. Bahçelievler’de, 310 yataklı Bahçelievler Devlet Hastanesi de geçen yıl ortalarında hizmete girmişti. Bahçelievler sınırları içinde; ayrıca, özel sektöre ait MedicalPark Hastanesi (E5 üzerinde), Medicana Hastanesi, Vital Hospital, Yaşam Hastanesi de hizmet vermeye devam ediyor.


BAKIRKÖY E5’TE 3 DEV KAMPÜS


Topkapı-Yenibosna aksında, Bakırköy E5 üzerinde de ciddi bir yatak kapasitesi var, bu yatak kapasitesi daha da artacak… Ataköy-Zuhuratbaba arasındaki 112 Acil Yardım İstasyonu’nun yerine yapılan Bakırköy Sağlık Kampüsü içinde; 538 yatak kapasiteli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, 278 yatak kapasiteli Kalp ve Damar Hastanesi, 277 yataklı Onkoloji Hastanesi’nin yer alacağı açıklanmıştı. Aynı bölgede, bitişik parsellerde; AMATEM (Alkol, Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi), Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi (eski devlet hastanesi), Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Bakırköy Akıl ve Ruh Sağlığı Merkezi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi kampüsleri de yer alıyor…  Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 360 yatak kapasitesi var.     


AVM YERİNE HASTANE GELİYOR


Bakırköy’de, İncirli Caddesi üzerinde yer alan ve Özgürlük Meydanı’na çok yakın konumda bulunan Town Center AVM de, ‘dönüşerek’ Kemerburgaz Üniversitesi’nin ‘sağlık kampüsü’ olacak. Eski AVM binası; Tıp, Eczacılık ve Diş Hekimliği Fakülteleri fakültelerine ev sahipliği yapacak. Bakırköy-İncirli’de de, E5 ve İncirli Caddeleri üzerinde olmak üzere, Ethica grubunun da hastane ve tıp merkezleri var…


TIP FAKÜLTESİ İÇİN ARAYIŞ


Zeytinburnu sınırları içinde kalan Topkapı-Maltepe ve Kazlıçesme’deki dev sağlık yatırımları da dikkat çekiyor. Topkapı-Maltepe’deki Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi geçen yıl sonunda, Topkapı-Yedikule yolu üzerinde Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Hastanesi, yine geçen yıl hizmete girmişti… Biruni Üniversitesi’nin genişlemek istediği ve bu amaçla Topkapı-Yenibosna-Bakırköy üçgeninde yeni hizmet binaları almak veya kiralamak için arayış içinde olduğu belirtiliyor.


BEYAZ PLAZA HASTANE Mİ OLACAK


Topkapı’da, 90 dönümlük eski ampul fabrikasının yerinde yükselen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi kampüsünde, ilerleyen dönemde Onkoloji Hastanesi ve Hemşirelik Okulu ek hizmet binaları da hayata geçirilecek. Yine Topkapı-Maltepe’de, E5 üzerinde, kaba inşaatı tamamlanan Beyaz Plaza’da da Liv Hospital’ın hizmet vermeye başlayacağı öğrenildi. Liv Hospital ve MedicalPark, aynı grup içinde yar alıyor… Zeytinburnu-Kazlıçeşme’de ise Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve 2 doğum hastanesinin yanında, gayrimüslim vakıflarının işlettiği Balıklı Rum Hastanesi ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi ciddi yatak kapasitesine sahip…  

 

BİR GÖRÜŞ

 

Yeni sağlık yatırımları konut projelerinin satışını kolaylaştırır

 

RE/MAX Abc Gayrimenkul Danışmanlık-Ticari Gayrimenkul uzmanı Ali Öztürk: ‘’Önemli sağlık yatırımlarını peş peşe çeken Topkapı-Bakırköy-Bahçelievler üçgeni, tarihi yarımada içinde yer alan İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri’nin de birer uzantısı konumunda... Bölge, dev sağlık yatırımlarına ev sahipliği yaparken, nitelikli konut ve ofis (muayenehane, tıp merkezi vb) talebini tetikliyor. Bu hastanelerde çalışan binlerce doktor ve sağlık personelinin önemli kısmı, markalı konut projelerini tercih ediyor. Bölgedeki her yeni konut projesi, fiyat çıtasını yukarı çekiyor. Bölgede markalı konut projelerinde metrekare fiyatlarının, 3 yıl içinde 4-5 bin TL’den 8-10 bin TL’ye, hatta Ataköy sahil projelerinde 7-8 bin dolara kadar yükselmesinde; doktor, diş hekimi, eczacı ve diğer sağlık sektörü çalışanlarının payı var. Bazı üniversitelerin hastane binası arayışlarının yanında, ecza deposu talebi de var. Önümüzdeki 10 yıl içinde, ‘merkezi iş alanı’ olarak konumlanan Topkapı-Maltepe bölgesi öne çıkacak.’’


Emlak Kulisi



Geri Dön