26 / 04 / 2024

Toprak Center'ı Halis Ağa satacak, geliri TMSF alacak!

Toprak Center'ı Halis Ağa satacak, geliri TMSF alacak!

Toprak Center için bugün yeni bir ihale yapılıyor. Ancak bu kez ihaleyi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) değil, Halis Toprak yapacak.  Bugün yapılacak satışın başarılı olması durumunda Toprak'ın bazı arsalarının da aynı yöntemle satılabileceği belirt



Satışı yılan hikayesine dönen Toprak Center'ın TMSF tarafından çalık Grubu'na satışını Danıştay'a açtığı dava ile iptal ettiren Halis Ağa, Fon ile yazılı bir mutabakat imzaladı ve 'Satışı ben yapayım, parayı sen al' dedi. Satış işleminin açılan davalar sonrası sürekli kilitlenmesinden bıkan Fon da bu öneriyi kabul etti. Bugün yapılacak satışın başarılı olması durumunda Toprak'ın bazı arsalarının da aynı yöntemle satılabileceği belirtiliyor.

Halis Toprak, TMSF tarafından 21 Temmuz 2009 tarihinde İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Toprak Center binasının 88 milyon 240 bin TL bedelle çalık Grubu iştiraki Gap İnşaat'a satılması işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay 13. Dairesi nezdinde dava açmıştı. Danıştay 13. Dairesi Toprak Center ihale şartnamesinde yer alan 103 milyon TL'lik muhammen bedelle ilgili olarak keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar vermiş, bilirkişi heyetince düzenlenen raporda Toprak Center'ın değeri 119 milyon 500 bin TL olarak belirlenmişti. Bunun üzerine satış iptal edilmişti.

'Daha yüksek fiyata satardım' diyemeyecek

Toprak Center'ın satışının bir türlü tamamlanamaması TMSF'de sıkıntı yaratınca, çözüm 'Satışı Halis Toprak yapsın, ödeme Fon'a yapılsın' formülünde bulundu. Buna göre bugün saat 14.00'te Toprak Center binasında yapılacak ihalede elde edilecek gelir Fon'a aktarılacak. Böylece satış sonrasında Halis Toprak'ın 'Ben daha yüksek bedelle satardım' diyerek dava açmasının önüne geçilmiş olacak.

Verilen ihale ilanına göre İstanbul Yıldız Yokuşu'nda bulunan Toprak Center binası yüzde 50'si peşin, yüzde 50'si 31 Ocak 2012 vadeli banka teminat mektubu ile faizsiz satılacak. İhaleye katılacaklar isterlerse alış bedelinin tamamını 31 Ocak 2012'de ödemek üzere ve önceki ihalenin hemen bitiminde yapılacak ihaleye de katılabilecekler. Bu arada, Toprak Center için verilen ilanda Halis Toprak binanın dev bir komplekse dönüştürebileceğini belirterek bununla ilgili formülü şöyle anlatıyor:

'Toprak Center Binası'nın 4 kat kapalı garajları ve 14 adet asansörü bulunmakta. Temel yapısı müsait olduğundan her bloğa ayrı ayrı 6 kat çıkılabilir. Toprak Center binasının arka tarafındaki açık otopark alanına da gerekli yasal ruhsat ve izinler alınarak ister otel ister iş merkezi ister hastane olarak 32 katlı ek bir bina yapılabilir. Eğer Ihlamur Yıldız yokuşundaki yol biraz indirilirse iki kat daha ofis alanı veya dükkan alanı oluşmuş olur. çünkü 4 kat garaj oldukça fazladır. Her garaj katı 4 bin metrekare alana sahiptir. Bu da 8 bin metrekare daha ofis veya dükkan alanı eder.'

Özlem Ermiş Beyhan / DÜNYA


Geri Dön