25 / 04 / 2024

Torba Yasa 2016'da neler var?

Torba Yasa 2016'da neler var?

Torba Yasa'da gayrimenkul gelir vergisine kademeli vergi sistemi getirilmesi de bekleniyor. Peki, Torba Yasa 2016'da neler var? Torba Yasa yürürlüğe girdi mi?



Torba Yasa 2016'da neler var?

Torba Yasa'da Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanun tasarının yasalaşmasından sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.


Kanun kapsamında gelir vergisine yönelik birtakım düzenlemelere yer veriliyor. Yapılan düzenlemelere göre, 26 yaşına kadar pasaport harcı alınmayacak, iş kuran gence 3 yıl vergi yok, polis ve uzmana gösterge artışı, memura doğumla yarı çalışma hakkı verilecek. Ayrıca geri dönüşüme dahil olacak imar mevzuatına aykırı yapılara da elektrik su bağlanması öngörülüyor.


Torba Yasa kapsamında gayrimenkul gelir vergisine kademeli vergi sistemi getirilmesi de bekleniyor.


Bilindiği üzere mevcut gelir vergisinde, gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde vergi ödemesi yapılıyor.


Ancak taşınmazın 5 sene geçtikten sonra satılması halinde gelir vergisi ödenmiyor. Yapılan düzenleme ile 5 yıldan sonra satılan taşınmaz mallar için de vergi ödenmesi planlanıyor.


Kademeli vergide; 

Taşınmazın 2 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 40'ı

Taşınmazın 3 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 50'si

Taşınmazın 4 yıl içinde satılması halinde değerinin yüzde 60'ı

Taşınmazın 5 yıl ve sonrasında satılması halinde değerinin yüzde 75'i muaf tutularak geriye kalan değer üzerinden gayrimenkul gelir vergisi ödenecek.



Kademeli vergi sistemi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön