17 / 04 / 2024

Torbalı Ayrancılar Egekent Mevkii'ndeki konutlar için plan tadilatı yapıldı!

Torbalı Ayrancılar Egekent Mevkii'ndeki konutlar için plan tadilatı yapıldı!

Torbalı'da, geçtiğimiz günlerde ilçe belediyesinin yaptığı plan tadilatı ortalığı karıştırdı. Ayrancılar Egekent Mevkii'nde dere yatağında kalan konutlar için yeni ıslah çalışması yapılması ve imar yoğunluğunun arttırılmasına karar verildi.



Izmir'in sanayi ve üretimde ön plana çıkan ilçelerinden Torbalı'da, geçtiğimiz günlerde ilçe belediyesinin yaptığı plan tadilatı ortalığı karıştırdı. Vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda plan değişikliği için çalışma başlatan belediyenin son düzenlemesi ile birlikte Ayrancılar Egekent Mevkii'nde dere yatağında kalan konutlar için yeni ıslah çalışması yapılması ve imar yoğunluğunun arttırılmasına karar verildi. 


BELEDİYE KARAR ALDI

Akarsu yatağında geçmişte imar kanunu ve mevzuata aykırı inşa edilen konutlara yönelik çalışma başlatan Torbalı Belediyesi, faturayı konutlara değil, dereye kesti. Bölgede çalışma başlatan ilçe belediyesi, dere yatağının taşınması ve yeniden ıslah edilmesine yönelik geçtiğimiz günlerde belediye meclisinde karar aldı. 

Alınan karar doğrultusunda Ayrancılar Mahallesi'ndeki söz konusu alanda dere yatağına usule aykırı konut inşa eden hak sahiplerine yönelik, Hayırlıözii Deresi'nde yeniden deplase çalışması Hayırlıözlü Deresi'ndeki imar durumunda yapılan değişiklik ilçede tartışmalara yol açtı. Torbalı Belediyesi tarafından bölgenin imar yoğunluğuna karar vermesi faciaya davetiye diye nitelendirildi. 

yapılması ve güzergahının değiştirilmesi için imar planı değişikliğine gidildi. Belediye meclisinde karşıt oylara karşın alınan karar çerçevesinde, dere ıslahı çalışması ile ilgili masrafları karşılayacak hak sahiplerine ayrıca mevcut planlarda yapıları için verilen iki katlık imar hakkı da altı kata yükseltildi. İlçe belediyesi, konutlara yönelik imar değişikliği için öncelikle geçtiğimiz yılın Mart ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri 2'inci Bölge Müdürliiğü'nün kapısını çalarken, imar planı değişikliğine yönelik talep veto edildi. Torbalı Belediyesi'ne gelen resmi yanıtta, binaların kurallar dahilinde inşa edilmediğini hatırlatan DSİ Bölge Müdürlüğü, dere yatağına beş metre çekme mesafesi bırakılması gerekirken yarım metre mesafede yapılaşma sağlandığını ve binaların zemin katlarının dereyle birleşik olduğuna dair tespitlerini iletti. Kurum tarafından belediyeye iletilen yazıda ayrıca vatandaşların can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğu uyarısı yapılarak, yapılaşmanın mevzuata aykırı gerçekleştiği ve talebin Başbakanİık ile İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan iki ayrı genelgeye de aykırı olduğu gerekçesiyle plan değişikliğine ret yanıtı verildi.


İzmir 9 Eylül Gazetesi 


Geri Dön