25 / 04 / 2024

25 yeni organize sanayi bölgesi kuruluşu için başvuru yapıldı!

25 yeni organize sanayi bölgesi kuruluşu için başvuru yapıldı!

Sanayi Bakanlığı'na 25 yeni organize sanayi bölgesi kuruluşu için başvuru yapıldı. 10 tarım ihtisas OSB'si Sanayi Bakanlığı yetki alanından alınarak Tarım Bakanlığı'na bağlandı. Bundan sonra kurulacak tarım OSB'ler de Tarım Bakanlığı bünyesinde olacak...




Sanayi Bakanlığı'na 25 yeni organize sanayi bölgesi kuruluşu için başvuru yapıldı. 10 tarım ihtisas OSB'si Sanayi Bakanlığı yetki alanından alınarak Tarım Bakanlığı'na bağlandı. 


Türkiye'de tüzel kişilik kazanmış 277 OSB'nin bulunduğu ve bunların 179'unun faal olup Kalanının çeşitli kuruluş aşamalarında olduğu belirtildi. Bunların bazılarının yer seçimi yapılmış durumda. Bazılarında kamulaştırma yapılıyor. Bazılarında kamulaştırma bitti, planlama yapılıyor. 

Bir kısmında da altyapı inşaatları sürüyor. Bunların dökümünü aşağıda veriyorum. Tüzel kişilik kazanmış 277 OSB'ye 25 yeni OSB'nin daha eklenmesi sözkonusu. Bu başvuruların tamamı onaylanırsa, toplam sayı 302'ye çıkacak. Onaylanmasa bile sayı 300'e dayanmış olacak. Bunlarla ilgili bakanlıkta çalışTürkiye'de tüzel ma' inceleme süreci  devam ediyor. Bakanlık yetkililerinin başvurusu olduğunu bulunduğu ve açıklamakla birlikte, bunların 179'unun bunların hangi bölgefaal olup olduğuna ilişkin bilgi vermedi. Fakat birçok ilden talepler kuruluş geldiği biliniyor. Bazı aşamalarında illerde mevcut OSB'ler olduğu belirtildi tam dolu-Yeni alan ihtiyacı var. Bu arada OSB'lerle ilgili önemli bir gelişme de. Tarıma Dayalı İhtisas OSB'leri iki banaklık arasındaki protokolle Tarım Bakanlığı'na geçmesi oldu. Tarım Bakanlığı bu OSB'lerle ilgili planlarını yatırım programma koymuş durumda. Bundan sonra kurulacak tarım OSB'ler de Tarım Bakanlığı bünyesinde olacak. Böylece bakanlık, tarımın geliştirilmesi bakımından OSB'ler aracılığıyla da sektörü yönlendirme imkanına kavuşmuş olacak. Tarıma dayalı OSB'lerin her türlü iş ve işlemleri artık Tarım Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bunların 7 tanesi ıslah OSB. Bu OSB'ler ıslah planını gerçekleştirmeleri halinde 'Islah' tanımlamasından kurtulup 'OSB' unvanı alacaklar. Sanayi Bakanlığı yetkilileri, "Bakanlığımızca Yürütülen Tarıma Dayalı İhtisas OSB Projelerinin 662 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na Devrine İlişkin Protokol 12/03/ 2012 tarihinde Bakanlığımız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalandı. 



Hürses Gazetesi


Geri Dön