16 / 04 / 2024

Torunlar GYO hisseleri yüzde 1.4 düştü!

Torunlar GYO hisseleri yüzde 1.4 düştü!

Torunlar GYO'nun hisseleri İstanbul Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan şirkete ait rezidans inşaatında asansörün zemine çakılması sonucu 10 işçinin ölmesinin ardından yüzde 3'e yakın kayıpla işlem görüyor.




Torunlar GYO, İstanbul'daki bir projesinde 10 işçinin hayatını kaybettiği kazanın ardından, söz konusu şantiyede inşaat faaliyetleri süresiz durdurulurken, analistler projenin ertelenmesi olasılığının yarattığı tedirginliğin şirket hisselerinde satış baskısı yarattığını söylediler.


Halka açık ikinci büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) olan Torunlar GYO'nun İstanbul Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan Torun Center adlı rezidans ve ticari projesinde 10 işçi cumartesi akşamı asansörün 32. kattan zemine çakılması sonucu hayatını kaybetmişti.


Kaza hakkında adli soruşturma başlatılırken, Torunlar GYO'dan KAP'a bugün yapılan açıklamaya göre, kazanın gerçekleştiği sahadaki tüm faaliyetler ileriki bir tarihe kadar durduruldu. Şirket ayrıca diğer şantiyelerinde de inşaat faaliyetlerinin 5 gün süreyle durdurulduğunu açıkladı.


Piyasa değeri 1.8 milyar lira olan Torunlar GYO borsada halka açık GYO'lar arasında ikinci sırada yer alıyor. Şirketin hisseleri güne yüzde 5.54 kayıpla güne başladıktan sonra günü yüzde 1.41 kayıpla 3.49 liradan tamamladı.


Analistler 2015 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanması beklenen Torun Center projesinin şirketin gelecek yılki gelirleri arasında başlıca paya sahip olduğuna ve tamamlanma tarihinin ertelenmesi halinde satış gelirlerin de olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekiyorlar.


Global Menkul Değerler stratejisti Gökhan Uskuay, "Torunlar GYO'nun bu yılki gelirindeki ağırlık Mall of İstanbul'da. Gelecek yıl ise kârlılık üzerinde etkili yaklaşık 620 milyon lira tutarında konut satışlarının yarısından fazlası Torun Center'dan gelmesi bekleniyor. Şirketin elindeki projelere bakınca da Torun Center'dan sağlanacak gelirlerin ağırlığının yüksek olduğunu görüyoruz" dedi.


Garanti Yatırım analisti Kerim Gököz ise kazanın ardından hisseler üzerinde oluşan satış baskısının kısa vadede sürmesinin beklendiğini, ancak kaza nedeniyle şirketin temel faaliyetlerinde bir değişiklik beklemediğini ifade etti. GYO'ların projelerinde yapılan satışların proje tamamlandıktan sonra gelir olarak muhasebeleştirilebildiğine dikkat çeken Gököz, "Bir süre sonra (kaza ile ilgili) ayrıntıların netleşmesinin ardından projede inşaatın tekrar başlamasını bekliyorum, çok ciddi bir gecikme olmayacağını düşünüyorum. Ancak (şirketin de açıkladığı beş günlük) gecikmeler nedeniyle kısa vadeli bir satış baskısı oluşacaktır."


 


Dünya


Geri Dön