29 / 03 / 2024

Torunlar Tüyap'ın yanına fuar merkezi ve otel yapacak!

Torunlar Tüyap'ın yanına fuar merkezi ve otel yapacak!

Aziz Torun Beylikdüzü Tüyap'ın yanındaki kendilerine ait araziye bir fuar merkezi inşa edeceklerini ve merkezi Tüyap'a kiralayacaklarını söyledi



Torunlar Şirketler Grubu şu sıralar bir yandan Haramidere'deki Torium AVM'yi 22 Ekim'deki açılışa hazırlarken bir yandan da Tüyap'ın yanındaki 25 bin metrekarelik alana fuar merkezi yapmaya hazırlanıyor.

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Yapılan fuar ve kongreler için Tüyap'ın yetersiz kaldığını ve yapılan toplantılar sonucunda 25 bin metrekarelik alanın ihtiyacı karşılamaya yönelik kullanılmasına karar verdiklerini belirten Torunlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Fuar merkezi bittiğinde Tüyap'a kiralamaya karar verdik. Bunun dışında Yine merkezin bitişiğine bir de otel yapacağız. Fuar ve kongreye gelen ziyaretçi potansiyelini değerlendireceğiz" dedi. Torunlar GYO olarak 1 milyar 700 milyon dolar değerinde bir portföyü ellerinde bulundurduklarını kaydeden Torun, bu projeler sonunda yaklaşık 10 bin kişiye de istihdam sağlamış olacaklarını ifade etti.

MALL OF ISTANBUL 2013'TE AÇILIYOR
İzmir Bayraklı'da Sur Yapı ve Hayat Kimya ortaklığında marina, AVM ve rezidanstan oluşan bir kompleks yapacaklarının da altını çizen Torun, 2012'de projeye start vereceklerini ve çok keyifli bir lokasyon meydana getireceklerini ifade etti. Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezi Mall of İstanbul'u 2013 sonunda açmayı planladıklarını belirten Torun, 475 milyon euro portföy değeri olan projenin Torunlar GYO'nun en büyük yatırımı olacağını söyledi. Torun, Turkmall ile Samsun'da hayata geçirecekleri AVM ve otel projesine ise eylül ayında başlayacaklarını ifade etti.

 Mağaza sayısı..................................180
 Doluluk oranı..........................yüzde 79
 İstihdam sayısı..........................Bin 750
 İnşaat alanı..............235 bin metrekare
 Kiralanabilir alan...................90 bin m2
 Proje başlangıç tarihi .....2008 Temmuz
 Proje bitiş tarihi ...................2010 Ekim
 Mimari proje ................Dome Mimarlık
 Cephe ve iç tasarım ....Chapman Taylor

Eriyen karlar havalandırma için kullanılacak
Torium AVM'de üzerinde durulan konulardan biri de enerji tasarrufu. Açık alanı ve açılıp kapanabilen tavan sistemi ile doğal klimatizasyon sağlanan AVM'de gün ışığındand a maksimum oranda faydalanılacak bir mimari konsept oluşturuldu. Ayrıca Torium'un içinde yer alan Snowpark'ta eriyen kar suları AVM'nin soğutma ve havalandırma sistemlerinde kullanılarak yılda yüzde 20-25 oranında enerji tasarrufu sağlanacak.

Işıklandırmaya 1 milyon euro
Torunlar Şirketler Grubu'nun İstanbul'daki ilk AVM yatırımı olan, 200 milyon euro yatırımla hayata geçirilecek Torium AVM ile ilgili de bilgi veren Torun, 22 Ekim'de kapıları açacaklarını AVM'ye sadece farklılaşma adına ek 15-20 milyon euro civarında yatırım yaptıklarını söyledi. Torun "Mesela sadece 1 milyon euroyu cephe ışıklandırmasına ayırdık. Gece geç saatlerde AVM'nin cephesi kırmızı, yeşil, mavi gibi renklerle ışıklandırıldı. Rengarenk bir AVM görüntüsü sağladık" diye konuştu.

Lunapark oyuncakları getirildi
Toplam kiralanabilir alanın yüzde 25'ini eğlenceye ayırdıklarını dile getiren Torun, 5 milyon euro yatırımla 4 bin 300 metrekare alana kurulacak eğlence merkezinde 27 metrelik döner kule, 360 derece döner dev uçan sandalye, farklı yönlere hareket edebilen alabora ve dans eden tepsi gibi birçok lunapark oyuncağı da bulunacak. Türkiye'nin ilk kar eğlence merkezi Snowpark ile de merkezde ağustos ayında 'İstanbul'a kar yağdırılacak'. Snowpark içinde ise kızaklı tüp kaydırak, 70 metre uzunluğunda 3 sıçrama rampalı snowboard parkuru ve kar oyunları alanı yer alacak. 6 milyon euro yatırımla hayata geçirilen Torium Snowpark için Dubai Mall'un kayak merkezini de tasarlayan İngiliz ACSL ile çalışıldı.
Pınar Çelik/Sabah Emlak


Geri Dön