25 / 04 / 2024

Trabzon ve Giresun'da yaşanan sel nedeniyle oluşan zararlar TBMM'de!

Trabzon ve Giresun'da yaşanan sel nedeniyle oluşan zararlar TBMM'de!

CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Trabzon ve Giresun'da meydana gelen sel felaketleri nedeniyle oluşan zararların tazminine yönelik çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı..



Trabzon ve Giresun da yaşanan sel nedeniyle oluşan zararlar TBMM de!


CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Trabzon ve Giresun'da meydana gelen sel felaketleri nedeniyle oluşan zararların tazminine yönelik çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Bektaşoğlu sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Bektaşoğlu önergesinde "Trabzon'un Beşikdüzü ve Giresun'un Eynesil ilçelerinde 21-22-23 Eylül 2016 günlerinde sağanak yağmur sonrası dere yataklarının yaşarak yön değiştirmesi ve ilçe merkezlerindeki menfez ve logarların devre dışı kalmasıyla afet yaşanmış, 3 yurttaşımız hayatını kaybetmiş ve çok sayıda ev ve işyeri, kamu ve özel kuruluşlar sular altında kalmıştır.


Yaptığımız araştırma ve yerinde incelemelerin ardından oluşan bilgilere göre, Eynesil İlçesinde 11 köy ve 12 mahallede 58 ev hasar görmüş ve 1 ev tamamen yıkılmış, ilçenin Derebaşı Mahallesinde bulunan Kapalı Spor Salonu ve Yüksekokulun alt katlarıı su basmış, bazı işyerleri sular altında kalmış, kanalizasyon ve alt yapı sistemi tamamen çökmüştür." dedi.


Aradan zaman geçmesine rağmen merkez ve köylerde afetin yarattığı enerji, sulama, ulaşım ve iletişim hizmetlerindeki aksaklıkların yerel imkanlarla giderilemediğini, hayatı normale döndürmede yetersiz kalındığını dile getiren Bektaşoğlı "Ayrıca mağdur olan esnaflarımızın ekonomik kayıplarının tespit edilerek giderilmesi yönünde de çalışma ve kapsamlı bir açıklama yoktur ve somut bir adım da atılmamıştır." diyerek 6 soru sordu.


Bektaşoğlu'nun soruları


1- Yerel yöneticilerimiz, yöredeki yurttaşlarımız afete maruz kalan bölgenin Afet Kararnamesi kapsamına alınmasıyla sorun ve mağduriyetlerin giderileceğine inandığından, bu yönde bir çalışma gündeminizde var mıdır?


2- Afet sonrasında kamu kuruluşları ve yerel yönetim ve mağdur olan esnaf ve yurttaşlarımızın uğradıkları zararla ilgili tespitler yapılmış mıdır, bunun miktarı nedir?


3- Bu tespit sonrasında zararların karşılanması için genel bütçeden kaynak aktarılmış mıdır, aktarılmışsa bu kaynağın eşit ve adil, hizmet önceliğine göre dağıtılıp dağıtılmadığının denetim ve kontrolü yapılmakta mıdır?


4- Zarara uğrayan esnafımızın vergi, sigorta ve kredi borçları yeniden yapılandırılacak mıdır?


5- Eynesil ilçesinde mahalle ve köyleri bağlayan Topallı Deresi üzerinde, biri sel afeti sırasında yıkılan, birisi de ihaleyi alan müteahhidin kaçmasıyla 7 aydır yapılmayan 2 köprü ve Dizgine Deresi üzerinde çok sayıda köyün ilçe merkeziyle ulaşımını sağlayan hasar gören köprünün en kısa sürede yapılması için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?


6- Giresun'da Eynesil'de olduğu gibi pek çok derenin ıslahlarının yapılmaması ve taşkın koruma önlemlerinin alınmaması nedeniyle, sel, su baskını ve buna benzer afetler yaşandığı anlaşılmışken; bu konuda hükümet olarak projeli bütçe ödenekli bir çalışma başlatacak mısınız?




Geri Dön