24 / 04 / 2024

Trabzon'a 2013'te 2.7 milyon turist geldi!

Trabzon'a 2013'te 2.7 milyon turist geldi!

Kruvazör turizm konusunda da yüzde 35'lere varan bir artış söz konusu olduğunu söyleyen Trabzon Valisi Abdil Celil Öz "Kamu olarak turizmin altyapısını geliştirecek çalışmalar yapıyoruz" dedi.



Karadeniz Teknik Üniversiteli si Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu'nda gerçekleştirilen toplantıda Trabzon Valisi Abdil Celil Öz yaptığı konuşmada Turizm bacasız sanayi gibi olduğunu, ülkelerin, kalkınması ve gelişmesi için en temel stratejik hedeflerin başında geldiğini belirterek şunları söyledi: "Hem Karadeniz bölgesi, hem de Trabzon, son yıllarda gerek küreselleşmeyle, gerek ekonomik ve siyasi istikrarla, vatandaşlarımızın da ekonomik gücünün artmasıyla turizm sektöründen önemli pay almaktadır." Vali Öz şöyle devam etti: 'Trabzon'u geçtiğimiz yıl ziyaret eden turist sayısı 2 milyon 700 bin civarındaydı. Bu yılın ilk dört ayma göre yaklaşık yüzde 18'lik bir artışın olduğunu görüyoruz. Kruvazör turizm konusunda da yüzde 35'lere varan bir amş söz konusu. Kamu olarak turizmin altyapısını geliştirecek çalışmalar yapıyoruz. Ulaşımda bir sıkındınız yok. Yeşilyol projesiyle turizm açısından önem arz eden yayla bağlantılarımızı doğal ortama uygun yaparak turizm destinasyonumuzu geliştirmeye çalışıyoruz. 

Havalimanımız çok etkin çalışıyor. İkinci pistle ilgili proje çalışmalarımız da devam ediyor. Turizm altyapısını güçlendirmek için mevcut kültür değerlerimizi restore ederek turizmin hizmetine sunma konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Tarihi kültür varlıklarımızı geliştirme konusunda da çalışmalar var. Ortahisar, Sumela Manastırı, tarihi konaklar, kızlar manastın gibi değerlerimizin restorasyon projesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. 


Uzungöl önemli bir turizm destinasypnu. Koruma amaçlı imar planı onaylandı. İmar kirliliğine izin vermeyeceğiz. Sokaktaki çirkin görüntüleri ortadan kaldıracağız. Oraya kongre ve kültür merkezini de kazandırmayı planlıyoruz. Sera gölü ile ilgili de uygulama projemiz var". 

Özel sektörümüze bu konuda gayret düştüğünü belirten Trabzon Valisi Konaklama ve diğer hizmet sektöründe belli bir kapasiteyi yakaladıklarını söyleyerek "Ama yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Turizmde hızlı gidiyoruz. 


TÛRSAB Dogu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, "Ülkemizde turizm gelirleri vazgeçilmez gelir kaynaklarındandır. Bu gelirler dıs ticaret açığının kapanmasında ve milli gelirin artmasında hayati öneme sahiptir. 2013 yılında ülkemize gelen turist sayısı 34 milyona ulaşırken elde edilen gelir 32 milyar dolardır. Türkiye, turizmde dünyada ilk 10 arasında olup, her gecen yıl daha yukarıya çıkmak için emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Bölgemizin sahip olduğu zenginlikleri ve coğrafi konum itibariyle 40 yıldır olduğu gibi gelecegin en önemli sektörünün turizm olacağına inandık. Turizm sektörü bölgemizde ilk sıraya yükselmiştir. Trabzon'un Altyapımızı da buna uydurmamız gerekiyor. Trabzon'da turizmi geliştirmek için el birliği ile gayret göstereceğiz" dedi. 


Trabzon TSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu da şunları söyledi; "Turizm çok önemli ancak şehrin ekonomisi sadece turizmle değil diğer alanlardünya turizminden aldığı pay sürekli artmaktadır. Bunu daha da arttırmak için toplumun tüm kesimleriyle ortak hareket etmemiz gerekiyor" dedi. KTU Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz de toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Trabzon tarihte cok önemli yere sahip bir sehır. Bulunduğu konum İtibariyle insan yaşamına cok elverişli bir mekan. Yeşiliyle, mavisiyle, denizi ve yaylalarıyla doğal bir turizm alanıdır. Trabzon'un bu potansiyelini iyi değerlendirip turizmi geliştirmemiz lazım. Trabzon her gecen gün yapılan yatırımlarla turizm şehri olmaya başladı. Bölgemizde turizmi daha ileri noktalara getirmemiz ıcın gayret göstereceğiz." da da adımlar atılmalıdır. Trabzon dünyada yaşayan en eski şehirlerden bir tanesidir. Bu bizim için iyi bir zenginliktir. Turizm altyapısı da güçlü olan Trabzon bu zenginliğini iyi kullanmalıdır. Şehirde güzel bir birliktelik oldu. Turizm alanında gayretli çalışmalar var. 

Bölgemizde ve ilimizde turizme biraz farklı bakmamız lazım. Kongre merkezi ve otellerin yapılması önemli. 

Uluslar arası kongreleri şehrimize almamız lazım. Kongre merkezlerini burada kurarken bunun devamı yönünde de çalışmalarımızı sürdürmemiz lazım. Kruvazör turizmle ilgili fuarlara katıldı. Artık dünyada kruvazörle ilgüi bir şey konuşulduğu zaman akla ilk Trabzon gelmektedir. 

Kruvazör turizmin önemi gelen turistin kısa kalması ama çok para bırakmasıdır. Girişimcilerimize bu alanda çok görev düşüyor. 

Trabzon'daki girişimciler sürekli dışarı açılmalı. Turizmden katkı almanın yolları mutlaka araştırılmalıdır." İl Kültür ve Turizm İl Müdür vekili Salih Rakıcı, 'Trabzon zenginlikleriyle bölgenin parlayan yıldızıdır. Turizm bütün sektörlerin ortak hedefi olmalıdır. İlimizde turizm bilincinin oluşması ve ciddi ekonomik potansiyelinin gelişmesi en büyük arzumuzdur. Turizmi bütün yüa yaymak, turistlerin harcama miktarlarını arttırmak için gayret gösteriyoruz" dedi. 


Hürses


Geri Dön