29 / 03 / 2024

Trabzon'da turizm ekonomiye katkı sağlayacak!

Trabzon'da turizm ekonomiye katkı sağlayacak!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Tevfik Güngör bugünkü yazısında Trabzon'daki turizmi ele aldı. İşte o yazı...



Trabzonlular şimdilerde turizmin ekonomiye önemli katkı sağlayacağı bekleyişinde.


Bu bekleyişe dayalı olarak inşaat sektörü canlı. Yeni oteller yapılıyor.


Arapların gelmesi ile ekonomide gelişmenin hızlanacağına inananlar var.


(1) Trabzon’da sanayi yok. (2) Ekonomiyi fındık parasıyla, gurbetçi parası döndürüyor. (3) Yeni ümit, turizmin canlanması. Arapların konut satın alması. (4) 500 Arap konut alınca, fiyatlar tırmanışa geçmiş. Dağda taşta yeni konutlar yapılıyor. Konut stoku büyümüş.


Çayın yüzde 29’u, fındığın yüzde 15’i Trabzon’da üretiliyor. Trabzon, Karadeniz’in ticaret ve ihracat merkezi.


Hayvancılık ve hayvan ürünleri üretiminde büyük gerileme var. ‘Vakfıkebir tereyağı’ satın almak için kadınlar pazarına gidecektim “Hocam, Trabzon yöresinde süt kalmadı. Vakfıkebir tereyağı başka bölgelerde üretiliyor, Vakfıkebir tereyağı olarak Trabzon’da satılıyor” dediler. 


Ekonomide yavaşlama, sınır ötesi çatışmalar, içeride terör belası, evet-hayır tartışmasından söz ediyoruz. Anadolu’da ekonomi, bütün bunlara ve belli sorunlara rağmen, canlılığını koruyor.


Esnaf durgunluktan, gençler işsizlikten, insanlar pahalılıktan yakınıyor, ama sokaklarda aç ve çıplak dolanan yok. Alışveriş eskisi kadar canlı değil, üretim artmıyor, kapanan işyerleri var, ama ekonominin “çöktüğü” söylenemez. Çarklar yavaş olsa da dönüyor. Fındık alanlarında ağaçların yenilenmesi ve böylece verimin yükseltilmesi, kalitenin iyileştirilmesi güncel konu. 

Trabzon, bölgenin lojistik merkezi olma imkanına sahip. Bunun için limandan, havaalanından daha çok yararlanmak gerekiyor.


Teknik Üniversite Trabzon için büyük bir değer. Öğrencilerin şehir ekonomisine katkıları yanında, üniversite öğretim üyelerinin bilgi ve deneyimlerinin üretime katkılarının artırılması, Trabzon’un gelişmesini hızlandıracak.


Şehirlerde yollar, binalar, ekonomi tabii ki önemli. Ama hepsinin üzerinde önem taşıyan şehirlerin “yaşam kaliteleri”nin iyileştirilmesi. Yaşam kalitesi, iyi yetişmiş, donanımlı insanları şehirlere çekiyor.


Yaşam kalitesinin düşük olduğu şehirlerden iyi yetişmiş, donanımlı insanlar ve sermaye kaçıyor.


Şehirlerde sanat ve kültür etkinlikleri, uluslararası standartta lokanta ve eğlence yerleri, şehrin temizliği, düzeni, tarihi ve turistik alanların düzeni yaşam kalitesini yukarıya itiyor. 

Turizm sadece güzel oteller yapmakla gelişemiyor. O otellerde konaklayacaklar gün boyu ilgilerini çekecek yerleri gezmek, görmek istiyor. Turist yaşam için para harcayacak ki şehir ekonomisi turizmden yararlansın. Turizm şehir ekonomisine katkı yapsın.


Tevfik Güngör / Dünya


Geri Dön