19 / 04 / 2024

Trabzonlular otopark ve raylı sistem istiyor!

Trabzonlular otopark ve raylı sistem istiyor!

Trabzon’da araçların yaptıkları kaldırım işgallerini ve trafik sıkıntısını vatandaşa soran TAKA Gazzetesi'nin haberine göre Trabzon halkı dolmuş şoförlerinden memnun. Ancak araba kirliliğinden, otoparkların az olmasından ve kaldırımlardan şikâyetçi.



Trabzon’da araçların yaptıkları kaldırım işgallerini ve trafik sıkıntısını vatandaşa sorduk.


Trabzon halkı dolmuş şoförlerinden memnun. Ancak araba kirliliğinden, otoparkların az olmasından ve kaldırımlardan şikâyetçi.


Taka Gazetesi olarak halk ile yaptığımız röportajda şoförler sınıfı geçti. Trabzon’da aşırı bir yoğunluğun olmadığı bir yerden bir yere gitmenin oldukça kolay olduğunu dile getirdiler. Ancak bitmek bilmeyen otopark sorunu ve bir de dar olan kaldırımlara çekilen arabalardan halk şikâyetçi.


İnsanlar Yürüyemiyor


Trabzon’un genel durumu ve trafikle ilgili Birgül Odabaş: Trabzon’da trafikte sorun yaşamıyoruz biraz daha yayalar karşı dikkatli olunsa daha iyi olur aslında. Dolmuş şoförleri açısından bir sorun olmuyor ama kişisel araçlar dikkat etmiyor, trafikte daha dikkatli olunması gerekiyor. Dolmuş sayısının çok olması iyi çünkü her yere girebiliyorlar büyük otobüslerin böyle bir şansı yok. Kaldırımlara çok fazla araba park ediliyor Trabzon’ un trafik açısından en büyük sorunu bu insanlar yürüyemiyor. Şoförleri bu şehrin anlayışlı hiçbir zaman şoförlerle bir sorun yaşamadım. Trabzon aslında değerlendirilse harika bir şehir olur ama bir sahili bile yok. Sahil düzenlenebilir çok güzel yürüme alanları, parklar yapılabilir ama maalesef sahil ve sahile yakın yerler sanayi ve inşaatla dolu.


Araba Kirliliği Ortadan Kaldırılabilir


Cansel Elif Çapkınoğlu: Trabzon çok gelişmeye yönelik bir şehir. Ancak değerlendirilmemiş boş kalmış. Burada trafik konusunda sıkıntı yaşanmıyor sadece bazı hatların dolmuşu fazla bazılarının az her hattın eşit olması gerekiyor.  Şoförlerle hiç problem yaşamadım. Arada fazla yolcu almaları haricinde bir problemleri yok. Ancak bu şehirde yolun ortasına kaldırımlara çok fazla araba park ediliyor. Bu şehrin bir an önce çözülmesi gereken çok ciddi bir park sorunu var. Otoparklar artırılarak araba kirliliği ortadan kaldırılabilir. Trabzon sahili de çok sorunlu spor yapan insanlara yönelik alanların oluşturulması gerekiyor. Kesinlikle değerlendirilmesi gereken çok güzel bir sahilimiz var ama boş.


Engelli Vatandaşlarda Düşünülsün


Aysen Arslan: Trabzon’da kesinlikle yaya saygı yok kurallara daha fazla uyulsun sen ne kadar dikkat etmek  istesen de şoför arabayı düzgün kullanmayınca senin o dikkatin boşa gidiyor. Bu şehirde otopark çok ciddi sorun şehir içinde büyük otopark alanları yapılması gerekiyor. Çünkü çok fazla kişisel araba var. Toplu taşıma araçları tercih edilse problemin büyük bir kısmı ortadan kalkar. Daha büyük toplu taşıma araçları ile trafik tenha hale getirilebilir. Birde otopark olmadığı için kaldırımlara araba park edenler var biz yine yürüyebiliyoruz ama keşke bu insanlar engelli vatandaşları da düşünse onların yolunu kapatmasalar çok daha iyi olur. Biz sağlıklı insanlarız bir problemimiz yok ama onlar için bu çok ciddi problem. Sahile vapurlar koyulsa çok daha iyi olur hem görüntü açısından hem ulaşım açısından.


Dolmuş Şoförleri Problem Çıkarmıyor


Mustafa Çalışkan:  Trabzon da trafik çok yoğun olmuyor park sorunu hariç ulaşım açısından problemli şehir değil. Dolmuş şoförleri de problem çıkaran insanlar değil. Otopark sorunu hariç ciddi bir sorun yok. Sürücüler kaldırımlara araba park ediyor birde yaya ya yol vermesi gerekirken daha fazla üstüne gidiyorlar. Benim Trabzon’dan, yetkililerden tek beklentim otopark probleminin bir an önce çözülmesi. Meydan parkına gittiğimiz sürece insanların üstüne sürülen arabaları görmeye devam edeceğiz otopark sorunu ile karşılaşacağız Raylı sistem gelse bütün Trabzon trafik açısından rahata kavuşur.


Yollar Çok Dar Kaldırımlarda Yürünmüyor


Süleyman Aydın: Trabzon’un en büyük sorunu otoparkların olmaması. Şehir içinde insanların arabalarını park edebileceği hiçbir yer yok.


Meydan da otopark olmamasından kaynaklanan yoğun trafik var bu sorunu yetkililer bir an önce çözmeli. Yollar çok dar kaldırımlarda yürünmüyor. Mecbur yolda yürüyoruz.


Şoför yönünden Trabzon’un hiçbir sıkıntısı yok. Tek sorun trafiği rahatlatacak alternatiflerin olmaması. Bunu vapurlarla çözebilirler dolmuş sayısının fazla olması bunu çözmüyor”


Sahile Vapurlar Koyulabilir


Necmi Küçük: Trabzon’un sorunu arabaların park edileceği bir otoparkın olmaması. Her kaldırımda araba var insanlar yürümekte zorlanıyor.


Otel var ama otelin otoparkı yok. Otellerin kendi otoparkları olması gerekiyor. Bizim dolmuşlardan ya da şoförlerden yana sıkıntımız yok. İnsanların tek sıkıntısı meydan da ki araba kirliliği buna çözüm bulunması gerekiyor.


Sahile vapurlar koyulabilir hem turistler için iyi olur hem de burada yaşayan halk için iyi olur.


Ulaşım Ağları Genişlemeli


Hüseyin Boran:  Bu şehir hiç kimsenin beklentisini karşılamıyor. Ne ekonomik olarak ne de sosyal olarak. Halk Trabzon’dan çok şey bekliyor ulaşım olarak, sanayi olarak beklentisi halkın çok fazla. Burada esnafın cebine sadece öğrencinin cebinden çıkan para giriyor. Trabzon da insanların çalışma alanı kısıtlı olduğu için herkeste şoför oluyor yapacak başka bir iş yok çünkü. Genel olarak şoförler problemli değil konuşma şekli hariç başka problemleri yok halka karşı biraz daha düzgün konuşmaları gerekiyor. Ulaşım çok sıkıntılı meydan çıkan tek bir yol var oda taşbaşı yokuşu kaldırım dar, yol dar arabalar kaldırımlara park edilmiş özellikle yetkililerin bu kısma bir çözüm bulması şart. Kaldırımdan yürümek imkânsız iki kişi yan yana kesinlikle gidemiyor. Bir kişi mutlaka yola inmek zorunda kalıyor. Biz burada hem esnaf olarak hem vatandaş olarak çok sorunla karşılaşıyoruz. Yollarında kaldırımlarında çok genişletilmesi gerekiyor. Trafiğin meydandan başka alanlara yönlendirilmesi şart çünkü bu alanda araba ve insan yoğunluğu çok fazla. Dolmuş sayısı çok fazla ancak eşit değil hastaneye giden dolmuşlar az diğer duraklar fazla. Deniz ulaşımı ile belki trafiğe çözüm bulunur çünkü sürekli yol yapmak trafiğe çözüm değil.”


Araplarda Gelince Trafik Çekilmez Oluyor


Yusuf Karayavuzoğlu: Biz genel olarak Trabzon’dan memnunuz ama Trabzon’da sanayi istiyoruz çünkü yapacak başka iş olmayınca herkes şoför oluyor. Esnafın çok olduğu sokakların trafiğe kapatılması gerekiyor belirli saatler içerisinde çünkü insanlar rahat yürüyemiyor. Arabalar yüzünden kaldırımları kullanamaz olduk. Kaldırımlara esnaf zaten mal koyuyor arabalarda çekilince çok kötü bir görüntü oluşuyor. Trabzon’da trafik yazın Araplar geldiğinde çok sıkıntı oluyor. Trabzon merkez de bulunan nüfus kadar Arap geliyor o zaman trafik çekilmez bir hal alıyor. Bundan dolayı alternatiflerin oluşturulması gerekiyor. Trabzon’da herkes özel arabasını kullanıyor insanların toplu taşımaya yönlendirilmesi gerekiyor. Trabzon’da çok dolmuş olması iyi bir durum kısa sürede istediğimiz yere gidebiliyoruz. Şoförlerinin konuşma şekilleri hariç başka sıkıntıları yok daha dikkatli olmaları şart özellikle yaşlılara karşı daha saygılı daha çok dikkatli olmaları gerekiyor.


Esnaf Zorluk Çekiyor


Tuğba Kanlı: Ulaşımı daha az sıkıntılı olan özellikle çarşı içinde arabaların dolaşmadığı bir Trabzon istiyorum. Arabalar olunca esnaf zorlanıyor müşteriler zorluk çekiyor.


Trafikten yana bir sıkıntı yaşamıyoruz dolmuş sayısı çok olunca istediğimiz yere rahatça gidebiliyoruz.


Ancak Trabzon’un çok büyük otopark ve kaldırım sıkıntısı var kaldırımlar dar otopark yok. İnsanlar arabalarını çekecek yer bulamayınca kaldırımlara park ediyor. Trabzon’da sahil yapılsa vapurlar koyulsa trafiğe biraz katkısı olur.


Aşırı Gürültü Var


Halit Keçeci: Trabzon’ da trafik genel olarak rahat ama dolmuşların şehir içine girmemesi gerekiyor. Trabzon şehir içi dolmuşları halka karşı saygılı ancak ilçe dolmuşlarında bu saygı yok.


Bizim en çok rahatsız olduğumuz durum bu dolmuşların boş yere korna çalması ve arabaların kenarlara kaldırımlara park edilmesi.


Trabzon sahilinin yapılıp halka kazandırılması lazım hem ulaşım hem de sosyal olanda insanların kullanabileceği bir alana dönüştürülmesi gerekiyor.


Şoförler Değil Yolcu Sıkıntılı


Ercan Demir:  Her şeyden önce temiz bir Trabzon istiyorum genel olarak sadece dolmuş şoförlerinin değil bütün şoförlerin yaya ya karşı saygılı olduğu, korna seslerini olmadığı halkın ve araçların uzun sokağa meydana hapsolmadığı bir Trabzon istiyorum. Trabzon sahil kenti ama bir tane balık lokantası olmayan vapurları olmayan bir şehir. Trabzon da her şey üç cadde üzerine kurulu arabalar, dolmuşlar insanlar herkes bu kısımda toplanmış bu kesinlikle rahatsız edici bir durum buna yetkililerin bir an önce çözüm bulması gerekiyor.  Dolmuş sayısının çok olması iyi bir durum keşke insanlar toplu taşıma araçlarını kullansa belki bu görüntü ortadan kalkar. Trabzon bir dolmuş şehri her durağın dolmuşu farklı renkte olsa belki bu araç kirliliği bu kadar göze çarpmaz. Bu şehirde dolmuş şoförleri sıkıntılı değil yolcu sıkıntılı şoförlerin üzerine çok gidiliyor.


Sabıka Kaydı Alınsın


Davut Bulut: Her şeyden önce temiz bir Trabzon istiyoruz. Trabzon’da trafikte saygı yok. Yayaları beklemiyorlar üstüne araba sürüyorlar. Dolmuş esnafından memnunuz ama artık kimseye güven olmuyor her şey insanın kendinde bitiyor.


Sonuçta çocuklarımızı, ailemizi bu kişilere emanet ediyoruz artık herkes şoför olduğu için sabıka kaydı alınması şart oldu. Kaldırımlara araba park ediyorlar insanlar için yapıldığını sanıyorduk ama arabalar için yapılmış çünkü kaldırımda yürürken üstümüze araba sürülüyor.



Taka Gazetesi


Geri Dön