18 / 04 / 2024

Troya Antik Kenti'ndeki müzenin yapımı tamamlandı!

Troya Antik Kenti'ndeki müzenin yapımı tamamlandı!

Çanakkale'de, 5 bin yıllık geçmişi bulunan Troya Antik Kenti'nde geçen yıl yapımına başlanan müzenin tamamlanmasıyla, bazı Avrupa ülkeleri ve özellikle Rusya'daki "Troya hazineleri"nin yurda getirilmesi çalışmaları hızlandırılacak.



Merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içinde yer alan, her yıl 500 binden fazla kişinin ziyaret ettiği antik kentteki Troya Müzesi'nin inşasının gelecek yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. 


Kültür ve Turizm Bakanlığınca yarışmayla belirlenen proje kapsamında yapımına geçen yıl başlanan Troya Müzesi inşaatının büyük bölümü tamamlandı.


Maliyeti 50 milyon lirayı bulacak yapı, 3 bin metrekarelik sergi salonları dahil 10 bin metrekare kapalı alandan oluşacak.


Troya Ören Yeri ve Çanakkale'deki diğer arkeolojik alanlardaki kazılarda bulunan eserlerin de çağdaş müzecilik anlayışıyla sergileneceği yapının inşasının gelecek yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.


UNESCO tarafından 1998'de "Dünya Kültür Mirası Listesi"ne dahil edilen, 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti'nin önemi, müze projesi tamamlandığında artacak.


Homeros'un destanı İlyada'daki "Truva Savaşı'nın yapıldığı yer" olarak da bilinen antik kentteki müzenin tamamlanmasıyla, yıllık ziyaretçi sayısının 1 milyonu geçmesi, 44 ülkeye kaçırılan hazinelerin de Türkiye'ye iadesinin sağlanması hedefleniyor.


"Dünyada Troya'yı bilmeyen yok"


İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının Troya Ören Yeri'ne büyük önem verdiğini söyledi.


Bakanlık verilerine göre, Troya'nın, müze ve ören yerleri ziyaretçi sayısı sıralamasında 9, en fazla gelir sağlama listesinde 8'inci olduğunu belirten Dokuz, "Troya, Çanakkale'nin çok önemli bir markası. Yurtdışı ziyaretlerimizde çok net görüyoruz, dünyada Troya'yı bilmeyen yok" dedi.


Dokuz, bu önemli markanın en iyi şekilde tanıtılması gerektiğini, bu anlamda bakanlığının Troya ve hazinelerini anlatacak çok önemli bir müze projesine başladığını dile getirdi.


Proje için bugüne kadar 22 milyon lira harcandığına işaret eden Dokuz, şunları kaydetti:


"Önümüzdeki günlerde yapılacak 25 milyon liralık yeni ihaleyle, geriye kalan 'ince iş' dediğimiz bazı çalışmalar ve teşhir tanzim çalışmaları gerçekleştirilerek, müze tamamlanacak. Bazı Avrupa ülkelerinde ve özellikle Rusya'da bulunan Troya hazinelerinin gerçek yurduna ve yerine getirilmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığımız çok önemli çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar, özellikle Troya Müzesi'nin de tamamlanmasıyla daha da hız kazanacak ve yurtdışına kaçırılan hazinelerin ülkemize dönüş yolu açılacak."


Dokuz, Troya'da öncelikli hedefin, giriş ve ziyaretçi sayısı bakımından ilk sıradaki Ayasofya Müzesi'ni yakalamak, bunun gerçekleşmemesi halinde ise ilk 3'te yer almak olduğunu vurguladı.


Bu hedefe ulaşmak için müzenin tamamlanmasının büyük önemi bulunduğuna değinen Dokuz, "Müze açılıp yurtdışına kaçırılan hazinelerin yerinde sergilenmesi de sağlandığında Çanakkale'nin turizmdeki titrinin olumlu olarak daha yüksek noktalara taşınacağı inancındayız" diye konuştu.


Dokuz, antik kentte giriş kapılarından Troya atının çevresi ve yürüyüş yollarına kadar olan bölümün çevre düzenlemesinin yenilendiğini anlattı.


Bunun için 3 milyon lira harcandığını bildiren Dokuz, "Bu uygulamalarla ören yerine gelen ziyaretçilerimiz daha rahat, modern ve çağdaş bir gezi yapabiliyor. Bu yenilemeyle, bölgeyi daha fazla bilgilenerek ziyaret ediyorlar" ifadelerini kullandı.


Bazı tarihi kaynaklarda, 1870'li yıllarda Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından çıkarıldıktan sonra yurtdışına kaçırıldığı belirtilen "Troya hazineleri"nin, başta Rusya ve Almanya olmak üzere 44 ülkede bulunduğu biliniyor. Bunlardan 24 parçalık altın takı, 2012'de Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri sonucu ABD'deki Penn Müzesi'nden bedelsiz alınıp Türkiye'ye getirilmişti.



AA


Geri Dön