26 / 04 / 2024

TSKB, Akenerji'ye 84 milyon euro kredi sağladı

TSKB, Akenerji'ye 84 milyon euro kredi sağladı

TSKB, MEM Enerji bünyesinde gerçekleştirilecek 3 hidroelektrik santral için 84 milyon avro finansman sağladı



Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Akenerji Elektrik Üretim A.Ş'nin bağlı ortaklığı MEM Enerji bünyesinde gerçekleştirilecek 3 hidroelektrik santral için 79 milyon dolar ve 28 milyon avro tutarlarında toplam 84 milyon avro finansman sağladı.

TSKB'nin finansörlüğünde hayata geçirilecek 64 megavatlık kurulu güce sahip Bulam (Adıyaman), Himmetli (Adana) ve Gökkaya (Adana) HES'lerinin yaklaşık 240 milyon kilovat saat enerji üretmesi planlanıyor. Halen yatırım aşamasında olan HES'ler devreye alındığında yaklaşık 160 bin ton karbon salınımı engellenmiş olacak.
Krediye ilişkin anlaşma, TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ve Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman tarafından İstanbul'da imzalandı. İmza töreninde konuşan Ahmet Ümit Danışman, planlama aşamasındaki yeni projelerinin de devreye girmesiyle birlikte kurulu güçlerini 5 yılda 3 bin megavata ulaştırmayı ve 5 yıl içinde toplam 3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TSKB, Akenerji'ye 84 milyon euro kredi sağladı
  
TÜRKİYE Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Akenerji'nin bağlı ortaklığı MEM Enerji bünyesinde gerçekleştirilecek 3 hidroelektrik santralı için, 84 milyon euro tutarında finansman sağladı. Santralların toplam yatırım tutarı ise 120 milyon euro. Krediye ilişkin anlaşma, TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ve Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman tarafından imzalandı. 'Türkiye'nin Çevreci Bankası' TSKB'nin finansörlüğünde hayata geçirilecek ve toplam 64 MW'lık kurulu güce sahip olacak Bulam (Adıyaman), Himmetli (Adana) ve Gökkaya(Adana) HES'lerinin yaklaşık 240 milyon kWh enerji üretmesi planlanıyor. Halen yatırım aşamasında olan HES'ler devreye alındığında, yaklaşık 160 bin ton karbon salınımı engellenmiş olacak.
Akşam

Ciddi enerji yatırımları için finansman hazır  
 
Önümüzdeki 10 yıl boyunca yıllık yüzde 8 büyümesi beklenen Türkiye'nin enerjiye yatırımları devam ediyor. Türk bankaları, Batı bankalarından finansman bulamayan yatırımcılara, "ciddi projeyle geldiğiniz sürece finansmanınız hazır" çağrısı yapıyor. 
 
Elektrik tüketimi, Çin'den sonra en hızlı Türkiye'de büyüyor. Son 25 yıl içerisinde tüketim, ortalama yıllık yüzde 8 oranında büyüdü. Bu oranın 2017'ye kadar da yıllık yüzde 6-8 arasında büyümesi bekleniyor. 2008'de sürdürülebilir büyüme projelerin finansmanının bile sekteye uğramasına rağmen Türkiye, enerji yatırımlarında hız kesmedi. Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, "Enerji projeleri için özvarlık koyacak, ciddi yatırımcı olduğunu gösterecek her şirkete Türkiye'de finansman var." dedi. Akenerji'nin Adıyaman Bulam,  Adana  Himmetli ve Adana Gökkaya'da yapacağı hidroelektrik santraller için 8 yıl vadeli 84 milyon Euro'luk kredinin imza töreninde konuşan Eroğlu, Batı bankacılığının büyümeyi finanse edecek durumda olmadığının altını çizerek kriz döneminde Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası gibi kurumların öne çıktığını aktardı. Bu bankaların kredi verme tarihlerine bakıldığında geçen yıl en yüksek kredi hacmine ulaşarak rekor kırdıkları bilgisini veren Genel Müdür, TSKB'nin de 1,1 milyar dolarlık kredi anlaşması yaparak kendi rekorunu kırdığını kaydetti. TSKB'nin 2010'da da 750 milyon dolardan az olmamak kaydıyla kredi bulacağını sözlerine ekledi. Banka Akenerji'nin iştiraki Mem Elektrik Üretim ile yaptığı anlaşmayla beraber bugüne kadar 86 yenilenebilir enerji projesine kredi verdi. Bu rakam Türkiye'nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün yüzde 15'ine, toplam üretim kapasitesinin de yüzde 2'sine denk geliyor.

Kriz sebebiyle finansmanda sıkıntı yaşandığına işaret eden Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman da şunları söyledi: "Finansman daralması yüzünden planlanan bazı santrallerin yapılamaması 2012'den sonra enerji darboğazı yaşanmasına sebep olabilir. Ancak bu kritik dönemde enerji sektörüne Türk bankaları yabancı bankalara oranla daha olumlu yaklaştı. 2010'da başta yenilenebilir olmak üzere enerji projelerinin artmasını bekliyoruz." Enerjinin, Akkök Grup içerisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Akenerji Yönetim Kurulu Üyesi Raif Dinçkök ise, "Akenerji, Akkök Grubu'nun amiral gemisi olacaktır. Büyümeye devam edecektir." şeklinde konuştu.
Serkan Şahin/Zaman


Geri Dön