28 / 03 / 2024

Tuğra Gönden: İstanbul Finans Merkezi, Dubai'yi örnek almalı

Tuğra Gönden: İstanbul Finans Merkezi, Dubai'yi örnek almalı

Danışmanlık şirketi Cushman & Wakefıeld'ın yönetici ortağı Tuğra Gönden, İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) uluslararası yatırımcıları çekmesi için Dubai'yi örnek alması gerektiğini kaydetti. İşte Gönden'in açıklamaları...



İFM, Dubai'yi örnek almalı Gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefıeld'ın yönetici ortağı Tuğra Gönden, İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) uluslararası yatırımcıları çekmesi için Dubai'yi örnek alması gerektiğini kaydetti. 


Gönden, "Dubai Finans Merkezi'nde şirketler gelir vergisinden muaf, yabancı çalışanlara vize, kolay şirket kuruluş süreci ve bağımsız talikim mahkemeleri var. İFM bunları yaparsa dünya ile rekabet edebilir" dedi. 


Gönden, şu bilgileri verdi: "Dubai Finans Merkezi'nde (DIFC) faaliyet gösteren tüm şirketlere ciddi vergi avantajları sağlanıyor, şirketler gelir vergisinden muaf oluyor. Bu, uluslararası şirketler için önemli bir unsur ve bölgesel üs olarak kullanma konusunda ciddi bir teşviktir. 


Finansal avantajlar dışında DIFC'deki bir diğer ayrıcalık da, özel kamu hizmet birimleri ve hızlandırılmış bürokratik işlemler sayesinde yabancı çalışanlara hızlandırılmış vize veya kolaylaştırılmış şirket kuruluş "süreçleri sunması. Bunların yanında DIFC'nin uluslararası şirketlere anlam ifade eden en önemli avantajı, hukuki altyapısıdır. 


DIFC'de Birleşmiş Arap Emirlikleri'nin hukuk sisteminden bağımsız olarak Anglosakson hukuk sistemine dayanarak yeni uluslararası hukuk modeli kurulup uygulanmaktadır. Bu hukuk sistemi kapsamında DIFC'ye özel ticaret, yatırım, veri güvenliği, iflas, islami finans vb konular ile ilgili kanun ve düzenlemeler mevcut. DIFC'de mevzuatın yanı sıra ayrıca bağımsız tahkim mahkemeleri de bulunuyor. Bu mahkemeler Londra Uluslararası Tahkim Mahkemesi modeline uygun şekilde kuruluyor ve hakimler İngiltere, Singapur ve Hong Kong'dan atanıyor."


Dünya




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İstanbul Ataşehir'de planlanan İstanbul Finans Merkezi için Dubai Finans Merkezi'nin model alınması gerektiğini söyleyen Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden:


“Modern binaların yanında Dubai'yi Finans Merkezi kılan bazı özellikler var. Vergi avantajı, gelir vergisi muafiyeti, hızlandırılmış bürokrasi, ticaret, yatırım ve veri güvenliği gibi konularda düzenlemeler şart.''



Zaman


Geri Dön