26 / 04 / 2024

Tüketiciler için yeni zırh! Bugünden itibaren başladı! 12 maddede tüketicilerin yeni hakları...

Tüketiciler için yeni zırh! Bugünden itibaren başladı! 12 maddede tüketicilerin yeni hakları...

Nisan'da yapılan kanun değişikliklerinin yürürlük tarihi 1 Ekim şeklinde açıklanmıştı. Bu nedenle, bugünden itibaren ayıplı mal ve hizmet satışı’ karşısında korunma zırhının arttığı bir döneme girildi. Peki tüketicilerin yeni hakları neler?



TEMERRÜDE GİREN BORÇLAR

1- Tüketicinin çeşitli sebeplerle borcunu zamanında ödeyemeyerek temerrüde düşmesi durumunda satıcı ‘sözleşmemiz böyle’ diyerek kalan borcun tümünü talep edemeyecek. Bunu talep edebilmesi için tüketiciye olan tüm taahhütlerin yerine getirilmesinin yanı sıra sözleşmede bulunan tutarın en az onda birini ödememesi gerekecek.

KREDİDE CAYMA HAKKI

2- Zaten tüketici, kullandığı krediden hiçbir neden göstermeksizin, ceza ödemeksizin 14 gün süreyle cayma hakkına sahip. Fakat 14 gün içinde kredi borcunun tamamını erken öderse finans kuruluşuna bildirim yapması gerekli olmayacak.

Tüketiciler için yeni zırh! Bugünden itibaren başladı! 12 maddede tüketicilerin yeni hakları...

FAİZ ARTIŞI HEMEN UYGULANAMAYACAK, FAİZ İNDİRİMİ HEMEN YANSIYACAK

3- Tüketicilere verilen kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde değişken faizler bulunuyor. Yeni dönemle beraber bankalar, finans kuruluşları, faiz oranlarının artışını neden gösterip, faiz artışını hemen borca yansıtamayacak. Bu tür yükselişlerde tüketiciye 30 gün önceden yazılı şekilde bildirimde bulunulacak. Bu bildirimde, yeni faiz oranının yürürlüğe alınmasının ardından yapılacak ödemelerin tutarı, sayısı ile aralıklarının değişmesi ile ilgili yanıtlar bulunacak. Yeni faiz oranı geriye dönük uygulanamayacak. Tüketici, bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün süreyle borcun tümünü öderse faiz yükselişinden etkilenmeyecek. Yeni dönemde, faiz indirimleri ise tüketicinin ödemelerine hemen yansıtılacak.

SİGORTA ZORLAMASI YOK

4- Tüketicinin, yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta uygulanamayacak. Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorunda tutulacak. Tüketici kredisi, konut kredisi kullanımı ek hesap açma, otomatik ödeme talimatı, finteks üyeliği gibi ürün veya hizmetlerin alımı koşullarına bağlı olmayacak.

30 GÜNDE GELMEYEN SİPARİŞ FESİH SEBEBİ

5- İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde yani mesafeli sözleşmelerde tüketiciye siparişinin 30 gün sürede ulaşmaması halinde, tüketici sözleşmeyi feshedebilecek.

Tüketiciler için yeni zırh! Bugünden itibaren başladı! 12 maddede tüketicilerin yeni hakları...

İNTERNET SİTELERİ SORUMLULUKLARI YENİLENDİ

6- Tüketicinin çeşitli şirketlerden hizmet veya ürün almasına imkan sunan internet siteleri, öncelikle tüketicinin talep ve bildirimlerini iletip, takip etmelerini sağlayacak ve kesintisiz hizmet sunacak bir sistemi devreye alacaklar. Ayrıca satılan ürün ve hizmetlerle ilgili tüketicinin önden bilgilendirilmesi, kayıtlarının tutulmasından, sözleşmeye aykırı davranan satıcıların her bir işleminden, ürünlerin tesliminden; promosyonlu, hediyeli kampanyalarda yer alan taahhütlerin yerine getirilmesinden, reklamlardaki bilgilerle ön bilgilendirmedeki hususların uyumlu olmasından sorumlu tutuldular.

YENİLENEN TABLETLER TELEFONLAR

7- Bugün itibarıyla, telefon, tablet, bilgisayar, küçük ev aletleri gibi donanım, yazılım ya da fiziki özelliklerinde iyileştirme yapılarak ‘yetkilendirilmiş satıcılar’ aracılığıyla yeniden satışa sunulan kullanılmış mallar, için tüketiciye asgari 1 sene garanti verilecek. Yenileme yetki belgesi olmaksızın yenileme yapanlara, 500 bin Türk Lirası ceza kesilecek.

ÖZEL SERVİSE 5 BİN TÜRK LİRASI CEZA

Öncelikle herhangi bir üretici veya ithalatçıya bağlı olmayan servis istasyonları, tüketicinin her türlü mecrada, dükkanda, arama motoru ilanında, kolaylıkla göreceği ve okuyabileceği şekilde ‘Özel Servis’ ibaresine yer verilecek. Bu hükme uyunm göstermeyen servislere, 5 bin Türk Lirası para cezası uygulanacak. 

Tüketiciler için yeni zırh! Bugünden itibaren başladı! 12 maddede tüketicilerin yeni hakları...

YEDEK PARÇASI BİTENDEN TAZMİNAT

9- Satış Sonrası Servis Hizmetleri Yönetmeliğine göre cep telefonları, modemler, bilgisayarlar, tabletler, yazıcılar, oyun konsolları, tansiyon aletleri, işitme cihazları, mama sandalyeleri, oto koltukları gibi ürünler için kullanım ömrü 5 sene; radyolar, televizyonlar, otomobiller, kamyonetler, tekerlekli sandalyeler, engelliler için akülü araçlar, klimalar, kombiler, şofbenler, su arıtma cihazları, duşakabinler, klozetler için 10 sene; güneş enerjisi ısıtma sistemleri için 7 sene şeklinde tespit edilmiş durumda. 1 Ekim yani bugünden itibaren satıcılar, hizmet sağlayıcılar satış sonrasında ürünlerin kullanım ömrü içinde yedek parçalarını bulundurmazlar ise tüketicilerin kendilerinden tazminat talep etme hakkı oluştu.

ÜST SINIR 30 BİN TÜRK LİRASI

10- Tüketicinin en kolay hak arama yolu olan tüketici hakem heyetlerine daha çok sayıda ürün ve hizmet şikâyet edilebilmesi için başvuruda aranan üst sınır 15 bin Türk Lirası'ndan 30 bin Türk Lirası'na yükseltildi. 

BİLGİ BELGE SAKLAYAN SATICILAR

11- Elinde olan bilgi ve belgeleri hakem heyetine sunmayıp, ardından tüketici mahkemesine sunan satıcılara karşı tüketiciler davayı kaybetseler dahi yargılama giderleri ve vekalet ücretinden muaf tutulacaklar.

KONUT TESLİMİ 4 SENEYE ÇIKTI

12- Tüketici Kanunu’nda, bir anlamda tüketici aleyhine olan tek Düzenleme ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde gerçekleşti. Daha önce müteahhitlerin, konutu yapım süresi 36 ayı aşamazken, yeni değişiklikle bu süre 48 aya, yani 3 seneden 4 seneye yükseltildi. 

Konut kredi faiz oranları çakıldı! ING, Garanti, Akbank, VakıfBank ve Halkbank duyurdu...

Ev alacaklar dikkat! Sıfır faiz, 1375 lira aylık taksitle kredi desteği

Bu fırsat bir daha gelmez! 295 bin liraya icralık araçlar satışa çıkarıldı


Geri Dön