25 / 04 / 2024

Tunç Soyer Tarihi Şato Restoran'ı başkanlık konutu yaptı!

Tunç Soyer Tarihi Şato Restoran'ı başkanlık konutu yaptı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, bütün tepkilere rağmen Tarihi Şato Restoran'ı başkanlık konutuna dönüştürdü.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, tescilli ve doğal sit kapsamında bulunan tarihi Şato Restoran'ı başkanlık konutu yaptı. Taşınma işlemlerinden kısa bir süre önce tarihi yapının etrafı  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı ekiplerce jiletli dikenli tellerle çevrildi. Yaklaşık bir hafta süren tadilat işlemlerinin ardından Soyer ailesi geçtiğimiz günlerde tarihi mekana taşındı.

Tadilat için izin var mı?

CHP'li Soyer, gelen tepkiler üzerine 'tadilat yapmadık' dedi. Fakat ortaya çıkan görüntüler Soyer'i yalanladı. Tarihi yapının içindeki döşenen doğalgaz hattı ve yıkık duvar görüntüleri dikkat çekerken, tarihi yapıda yapılan tadilat çalışmaları için koruma kurulundan izin alınıp alınmadığı konusu tartışıldı. Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan yapının tescilli olması ve içinde bulunduğu alanın hem arkeolojik hem de doğal sit kapsamında yer alması İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nu harekete geçirdi.

SABAH Egeli'de yer alan haberleri ihbar kabul eden Koruma Kurulu, Konak Belediyesi'ne yazı yazarak konuta dönüştürülen Şato Restoran'da yapılan iş ve işlemleri sordu. Kurul, belediyeden çalışmalar hakkında kendilerine acilen bilgi verilmesini istedi. Konak Belediyesi'nden gelecek yanıta göre tescilli yapıdaki son durumu yerinde tespit etmek amacıyla Koruma Kurulu'nun başkanlık konutuna dönüştürülen mekanda inceleme yapabileceği öğrenildi.

Uzmanlar bu tür tarihi yapılarda yapılacak her türlü iş ve işlemin izne tabi olduğunu söyleyerek, 'Sadece tadilat değil bu tür tescilli yapılarda yakıt değişikliği dahi kurul onayına tabidir. Her ne kadar yapının mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait olsa da tesisat döşenmeden önce mutlaka projesi kurula onaylatılıp izin alınması gerekir. Aksi durumda sorumlular hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefetten yasal işlem başlatılır' ifadesini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, 'Şatoyu İzmirlilerin faydalanacağı bir yer haline getirelim. İzmir'e yukarıdan bakan bir belediye başkanı olmayın. İzmir'i yukarıdan gözetlemeyin, İzmirlinin gözlerinin içine bakın. Siz İzmir'i değil, İzmir sizi şatoda gözetlesin' şeklinde konuştu.

Yanlışından dön

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Partili Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, 'İzmir ile bütünleşmiş eski Şato Restoran'ın kamusal maksatlarla kullanılması gerekiyor. Böylesine gösterişli bir yeri kendisine ev olarak seçmesini doğru bulmadığımızı bir kez daha belirtmek istiyorum. Biz Sayın Soyer'in konut ihtiyacını değil, seçtiği yeri eleştiriyoruz. İzmir'in birçok yerinde konut olarak kullanabileceği uygun evler mevcut. Bu yanlıştan dönmesini istiyouz' dedi.

Soyer'in tarihi yapıyı başkanlık konutu yapıp yerleşmesi CHP'lileri de öfkelendirdi. Eski CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş, sosyal medya hesabından Soyer'e önce 'kararından vazgeç' dedi. Soyer'in konuta yerleşmesi üzerine ise Karataş, 'Sana bir şey söyleyeyim mi... Sen ne CHP'lisin... Ne de solcu... Ne de halksın... İçi başka dışı başkasın... Sen kamu parasını har vurup harman savuransın... Sen, şatafatlı lüks yaşamayı seven... Bir burjuva artığısın...' ifadelerini kullandı. 

İzmirlilerin Tarihi Şato Restoran isyanı devam ediyor!

Tunç Soyer'in Tarihi Şato Restoran kararına tepkiler büyüyor!

Tunç Soyer'in Şato Restoran kararı tepki çekti!


Geri Dön