23 / 04 / 2024

İzmirlilerin Tarihi Şato Restoran isyanı devam ediyor!

İzmirlilerin Tarihi Şato Restoran isyanı devam ediyor!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’in Tarihi Şato Restoran'ını konuk evine dönüştürmek istemesine tepkiler artıyor.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer'in konut olarak tarihi Şato Restoran'ı kullanmak istemesi büyük tepkilere sebep oldu. İzmir'de bilinen bir çok isim, Tunç Soyer'e "Yanlıştan dön" diyerek, restoranın halka açık bir şekilde konukevi ya da müze olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

Özel konut olmamalı

Yeni Asır'a konuşan dünyaca ünlü İzmirli modacı Zuhal Yorgancıoğlu, "Buranın özel konut halinde kullanılmasına karşıyım. Hiçbir Belediye Başkanı daha önce burasını özel konutu yapmayı düşünmedi" dedi. Ege Kültür Platformu Başkanı Sancar Maruflu da "Şato belediyenin halka açık bir onur evi, müze evi olabilir. Önemli konukların ağırlanabileceği, İzmir'de halkın her kesiminin yararlanacağı bir mekan olarak değerlendirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı. Yazar, tarihçi ve eleştirmen Yaşar Aksoy da "Buranın Belediye Başkanı veya kim olursa olsun, bir yöneticinin, kişinin özel mekanı olarak kullanılması yanlıştır" dedi.

Yazartarihçi - eleştirmen Yaşar Aksoy'da konuyla ilgili, 'Bir zamanlar İzmir'in en önemli cazibe yerlerinden biri olma niteliği taşıyan Şato Restoran'ın Belediye Başkanı veya kim olursa olsun, bir yöneticinin, kişinin özel mekanı olarak kullanılması yanlıştır. Yakın tarihe kadar önemli konukların ağırlandığı, önemli toplantıların gerçekleştiği  İzmir  Körfezi'nin muhteşem manzarasını en iyi şekilde kucaklayan Şato Restoran, İzmirlilerin 24 saat yaşayabileceği canlı bir merkez haline dönüştürülmelidir. Burada sergiler, toplantılar, müzik buluşmaları yapılmalı, önündeki alanın çay-kafe bahçeleriyle yaşayan bir mekan olarak tarihi değeri korunmalıdır' şeklinde konuştu.

İzmirlilerin Tarihi Şato Restoran isyanı devam ediyor!

Orası onur evi ya da müze olmalı

Ege Kültür Platformu Başkanı Sancar Maruflu, 'Şato Restoran İzmir'in simge yerlerinden biridir, kentin aydınlık yüzüdür, tarihe mal olmuş bir mekandır. İzmir'de tarihe geçen mekanları sayacak olursanız Şato bunların arasında yer alır. Burada İran Şahı Rıza Pehlevi, eşi Prenses Süreyya, Ürdün Kralı ve eşi ağırlanmıştır. Hatta dünyaca ünlü İzmirli modist Zuhal Yorgancıoğlu, Prenses Süreyya'ya Ege motiflerini taşıyan mankenlerle bir gösteri yapmıştı. Şato Restoran İzmirli iş aleminin, sanat dünyasının, basınının önemli bir buluşma yeriydi.' şeklinde açıklamada bulundu.

Eczacıbaşı Holding'in kurucusu Süleyman Ferit Bey yaptığı açıklamada, 'Kardiçalılar, Şınlak'lar, İkbal'ler o devrin ticaretini Şato'daki toplantılarda yönlendirirlerdi. Burasının Başkanın konutu olarak kullanılması bence yanlıştır. Şato belediyenin halka açık bir Onur Evi, Müze evi olabilir. Önemli konukların ağırlanabileceği, İzmir'de halkın her kesiminin yararlanacağı bir mekan olarak değerlendirilmesi gerekir. Kimi zaman gün batışının izleneceği, herkesin kentin içinde bir mesire yeri, buluşma noktası sayabileceği bir hale dönüştürülebilir. Zaman henüz geçmiş değildir, yanlıştan dönülmelidir.' dedi.

Tarihsel değerinin korunmasına değinen dünyaca ünlü İzmirli modazı Zuhal Yorgancıoğlu, Şato Restoran, İzmir Körfezi'nin en güzel görüneceği, yüksek binalarla dolan ve bunalan kentin Varyant'tan Konak'a kadar uzanan akciğeridir. Bu tarihi mekanda İran Şahı Rıza Pehlevi'nin dünyaca ünlü eşi Prenses Süreyya'yı ağırladığımı hiç unutamam. Burasının tarihsel değeri korunmalı. Şato, İzmirlilerin yararlanacağı, binası çeşitli etkinliklere yarayacak İzmr'in önemli aktivitelerine yarayacak bir şekilde yeniden yaratılmalıdır. Belediye Başkanı Tunç Soyer'i severim ama burasını özel konut halinde kullanmasına karşıyım. Hiçbir Belediye Başkanı daha önce burasını özel konutu yapmayı düşünmedi.' diyerek tepkisini dile getirdi.

İzmir için birşeyler yapılmalı

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Varyant'ta bulunan restorantın halka mal olmuş tarihi bir değer olduğunu söyleyerek, "Sayın Başkan buraya taşınarak işe bisikletle gelip gideceğini ifade ediyor. Ancak bir tarihe sahip bu yerin vatandaşlarımıza hizmet vermesini sağlamak yerine şahsına tahsis etmesi son derece yanlış. İzmir'in o kadar çok yeri varken burayı kendisine tahsis etmesi oldukça yanlış bir karar olacaktır" dedi.

Hızal sözlerine, 'Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka Belediye Başkanı için bugün de kendisi için konut peşine düşen Tunç Soyer'e açık çağrımdır, bu şahsi meseleleri bıraksın ve artık şehir için bir şeyler yapmaya başlasın. Bir yandan tasarruftan bahsediyor, bir yandan partili belediye başkanlarına ve kendisine konut tahsisiyle uğraşıyor. Her inişin bir de çıkışı var. Belediyeye giderken zorlanmaz belki ama yoğun mesaisinin ardından eve dönerken işi zor. İlla bisiklete binmek istiyorsa gün içerisindeki toplantılarına bisikletle gitsin. Sırf bisiklet kullanacak diye tarihe ve vatandaşlara haksızlık yaparak söz konusu mekanı konut haline çevirmemelidir' şeklinde devam etti.

 

Tunç Soyer'in Şato Restoran kararı tepki çekti!

 

Tunç Soyer'in Tarihi Şato Restoran kararına tepkiler büyüyor!


Geri Dön