20 / 04 / 2024

Turgay Tanes: 2009 konut sektörü için durgun geçti

Turgay Tanes: 2009 konut sektörü için durgun geçti

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, konut sektörü açısından 2010'un normalleşme yılı olarak geçeceğini düşündüklerini belirtti



Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes, konut sektörü açısından 2010 yılının normalleşme yılı olarak geçeceğini düşündüklerini belirtirken, "2011'den itibaren sektör 2004-2007 yıllarındaki oranlarda olmasa da yavaş yavaş büyümeye başlayacaktır" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Tanes, Türkiye ekonomisinin yüzde 7,9'luk küçülmesine karşılık, inşaat sektöründe yüzde 21 oranındaki küçülmeye bakıldığı zaman sektördeki daralmanın önemli ve derin olduğunu görüldüğünü söyledi.

Tanes, konut sektöründeki öncü firmaların kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiği kampanyalarla, devletin açıkladığı teşvik paketleriyle ve son dönemde de düşen kredi faiz oranlarının stok eritici etkisine rağmen 2009 yılının konut sektörü için durgun geçtiğinin söylenebileceğini vurguladı.

BDDK'nın Kasım ayı verilerine bakıldığında konut kredi kullanımının 43,9 milyar liraya ulaştığını anlatan Tanes, "Konut kredi faizlerinde önemli düşüşler olsa da geniş bir tabana yayılması için gereken vade ve faiz koşullarına henüz ulaşılmadı. Orta ve dar gelir grubu için hala uygun kredi kullanım koşulları oluşmadığı için konut kredilerinin GSMH'ye oranı diğer gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında sınırlı kalmaktadır" diye konuştu.

-ÖZEL SEKTÖRE TEŞVİKLER GETİRİLMELİ
Türkiye'nin konut ihtiyacının her sene yaklaşık 600 bin olarak şekillendiğini belirten Tanes, şöyle konuştu:

"Konut ihtiyacı belirlenirken, demografik değişimler ve gelişmeler önem arz etmektedir. Kentleşme ve yenilenme çabaları da dikkate alınması gereken unsurlardır. Dolayısıyla Türkiye'nin konut ihtiyacı devamlılık arz etmektedir. Bu ihtiyacı büyük projeler üreterek karşılayabilmeleri için özel sektöre bazı teşvikler getirilmeli, maliyetleri makul düzeylerde şekillenmelidir. Türkiye'deki konut stoku ile ilgili kesin bir rakam vermek mümkün görünmüyor. Ancak özellikle büyük şehirlerde en son yaşanan teşvikler ve faiz indirimlerinden sonra da belli bir miktar stok bulunduğu biliniyor. Bu stok, ekonominin beklenen iyileşme dönemine girmesini takiben erimeye başlayacaktır diye düşünüyoruz. Ancak fiyat seviyelerinin yükselişi mevcut stok nedeniyle sınırlı olacaktır."

-ALT GELİR GRUBU İÇİN  TOKİ  ÖNEMLİ
TOKİ'nin özellikle alım gücü düşük olan ve konut kredisi kullanma imkanı bulunmayan vatandaşların çağdaş konut ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla önemli çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Tanes, TOKİ'nin aksine özel sektörün daha çok üst gelir grubunu hedefleyen projeler ürettiğini söyledi.

Asıl ihtiyaç grubu olan orta ve dar gelirlilere yönelik yeterli konut projelerinin özel sektör tarafından etkin bir şekilde üretilemediğini ifade eden Tanes, dar ve orta gelirliye konut üretilebilmesi adına TOKİ'nin düzenleyici kurum olarak önem taşıdığını vurguladı.

-LÜKS KAVRAMI DEĞİŞİYOR
Türkiye'de özellikle İstanbul ve diğer büyük şehirlerde üst gelir grubuna yönelik konut üretiminin yüksek boyutlarda olduğunu ve bu kesimin taleplerinin karşılanmaya çalışıldığını, ancak bazı bölgelerde bu konuda doyuma ulaşıldığını belirten GYODER Başkanı, gelişen bazı kentlerde özellikle konut ögesini içinde barındıran karma projelere talep olduğunu bildirdi.

Tüketiciler için "lüks" kavramının de her geçen gün değiştiğini anlatan Turgay Tanes, şöyle konuştu:
"Şimdi her gelir grubuna hitap eden konut projelerinin doğal unsurları olarak gördüğümüz sosyal alanlar, güvenlik gibi detaylar 5-6 yıl öne sadece lüks konut projelerinde karşımıza çıkmaktaydı. Artık konut projeleri hayatı kolaylaştıran sistemlerle bezenmiş, özel konseptli mimari yapılar olarak şekillenmektedir. Ayrıca yeni gündem, hem tüketici kanadında hem de üretici tarafında artan bilinçle birlikte, ekolojik binalar olarak şekilleniyor. Günümüzde fabrikalardan otellere kadar bütün yapılar ekolojik dengeye zarar vermeden üretilmeye çalışılıyor."
AA


Geri Dön