27 / 04 / 2024

Turgut Danacı: Uzun vadeli krediler ile konut sahibi olmanın önü açılmalı!

Turgut Danacı: Uzun vadeli krediler ile konut sahibi olmanın önü açılmalı!

Kalite Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Danacı, uzun vadeli konut kredilerinin sektörü nasıl etkilediği hakkında değerlendirmelerde bulundu...



Kalite Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Danacı, uzun vadeli konut kredileri hakkında yaptığı açıklamada, devletin uzun vadeli konut kredileri vererek özel sektörün proje üretimine destek olmasının inşaat sektörü için çok önemli olduğunu belirtti.

Milli Gazete'den Nedim Odabaş'ın haberine göre; Turgut Danacı, “Devletin, 30 yıl vadeli faizsiz krediler vererek vatandaşının konut sahibi olmasının önünü açması, böylece özel sektörün de konut üretimini sağlamasıyla çok daha hareketli bir piyasa ortamı yakalanabilir.  Açılacak proje alanlarıyla, prestijli müteahhitler bu imkânı kullanarak üretimlerine devam ederler” diye konuştu.

1988'de Kastamonu Tosya’da başladıkları iş serüvenlerini kaliteyle, kalite konseptiyle, marka güçleriyle devam ettirdiklerini,  2012 yılında Kalite Grup’u kurduklarını, bu tarihten beri kaliteli yaşam alanları ürettiklerini, müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutan projeleriyle tercih edilirliklerini yükselttiklerini dile getiren Kalite Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Danacı, “İnşaat sektörüne aslında 2006 yılında giriş yapmıştık. Kalite Grup İnşaat’ın misyonu kuruluşundan bu yana hayatı kolaylaştıran, aynı zamanda güvenilir olma ilkesinden hareket etmektir. Vizyonumuz ise çevreye duyarlı, sosyal ve kültürel faaliyetlerde kendini gösteren, modern mimari ve mühendislik gelişmelerini yakından takip ederek, insanın var oluşuna uygun yapılar üretmektir. Biz hiçbir zaman projelerimizde maliyet hesapları yapamadık. Her zaman yaptığımız projenin daha güzelini, daha kalitelisini ve insanlarımızın en güzel yaşam alanlarını sağlayacak nitelikte olanlarını tercih ettik. Adımızda olduğu gibi ürettiğimiz projelerin kalite kavramıyla özdeşleşmesine dikkat ederek yolumuzu çizdik. Bundan sonra da bu çizgide yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 15 yıldır inşaat sektöründe ilerleme yaşandığını, ama son dönemde üretilen konutların satışı noktasında sıkıntılar çektiğini ifade eden Danacı, “Projelerin satışı konusunda yaşanan sıkıntıların önümüzdeki süreç içinde aşılabilmesi umudunu taşıyoruz. Kaliteli ve nitelikli projeler üreterek katma değer sağlayan müteahhitlerimizin bu dönemi en kısa sürede aşabilmesi en büyük arzumuzdur” şeklinde konuştu.

Faizsiz krediler açılmalı

Devletin uzun vadeli konut kredileri vererek özel sektörün proje üretimine destek olmasının inşaat sektörünün önünü çok önemli şekilde açacağının altını çizen Danacı, “Devletin  TOKİ  projeleri üretmek yerine, 20-30 yıl vadeli faizsiz krediler vererek vatandaşının konut sahibi olmasının önünü açması, böylece özel sektörün de konut üretimini sağlamasıyla çok daha hareketli bir piyasa ortamı yakalanabilir.  Açılacak proje alanlarıyla, prestijli müteahhitler bu imkanı kullanarak üretimlerine devam ederler. Bu süreçte alım gücü düşük vatandaşlarımızın da konut sahibi olabilmesinin önündeki tüm engeller de giderilir” değerlendirmesinde bulundu.

Kentsel dönüşümü hızlandırmak

Kentsel dönüşüm projelerinde ise maliyetin yüzde 10’unun inşaat firmalarından teminat olarak talep edildiğini, örneğin 20 milyonluk bir projede 2 milyonun belediyeye verilmesi gerektiğini belirten Danacı, “Bu meblağ müteahhitlerin kentsel dönüşüm yapması konusundaki arzularının ve üretiminin de önünü tıkamaktadır. Bu durum kentsel dönüşümü hızlandıracağına tam tersine geriye götürmektedir. Halbuki kanunun tam tersi uygulanmalıdır, kentsel dönüşüm olan bölgelerde müteahhit firmaya faizsiz limit açılmalıdır.  Kentsel dönüşüm depreme dayanıksız binaların yeniden yapılması demektir. Kentsel dönüşümün ada bazında olması lazımdır, parsel bazında olması tamamen yasaklanmalıdır. Ada bazında yüzde 60 malikle anlaşıldığı zaman yüzde 40’ının da onlara tabi olması ve projenin hemen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşümün hızlandırılması demek, şehirlerin depreme hazırlığını sağlamak bağlamında herkesin üzerine düşen en önemli yükümlülüklerin başında gelmektedir. Özellikle İstanbul’da deprem gerçeğini en az hasarla atlatmamız kentsel dönüşüme vereceğimiz önemle ortaya çıkacaktır” dedi.

Prestijli firmaları tercih edin

Kentsel dönüşümde köklü ve prestijli firmaların da tercih edilmesi gerektiğinin önemine değinen Danacı, “Oran üzerinde fazlaca durmalarını tavsiye etmiyorum. Bilinçli bir firmayla anlaştıklarında inşaat kalitesi yüksek olur, değeri artar dairelerin. Bir dairenin fiyatı temsilen 300 bin TL ise bilinçli bir firmayla yapıldığında ise bu fiyat 500 bin TL’ye bile çıkabilir. Çünkü tüm detayları, ince detayları da gözden kaçırmamış oluyorlar. Ve çok güzel bir proje ortaya çıkmış oluyor. Bunları dikkate almalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Yeni projelere girmiyoruz

Kalite Grup İnşaat olarak Pendik ve Gebze’de projeler yaptıklarını, nitelikli ve kaliteli bu projelerin satışının devam ettiğini, önümüzdeki süreç içinde ise yeni proje alanları ve yeni üretimlerle ilgili fikir ve AR-GE bazında çalışmalarının devam ettiğini aktaran Turgut Danacı, “Öncelikle sağlam adımlarla yolumuza devam etmek istiyoruz. Kalite Grup İnşaat, kurulduğu günden bu yana sektörde öncü olmuş, marka olmuş, kalite konseptini, marka gücünü ortaya koymuş bir firmadır. Bu bağlamda sektörü çok iyi analiz ederek, adımlarımızı sağlam basarak, ekonomik tabloyu da tahlil ederek kendimize yön çizmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 24 milyon aile 'faizsiz konut sistemi'yle ev sahibi olacak!

Koronavirüs konut kredisi faizlerini etkiledi mi?


Geri Dön