19 / 04 / 2024

Turist sayısı azalsa da turizm sektörü büyüyor!

 Turist sayısı azalsa da turizm sektörü büyüyor!

Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul değerleme şirketlerinden biri olan İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin yeni açıkladığı Turizm Raporu’na göre Avrupa Ülkeleri’nde yaşanan borç krizi, Türkiye’ye gelen turist sayısını da etkiledi



Buna karşın turizm sektöründe daralma yaşanmadı, sektör büyümeye devam etti. Global piyasalarda yaşanan tüm sıkıntılara rağmen 2012 yılında Türkiye’ye gelmesi beklenen yabancı turist sayısı 36 milyon ve beklenen turizm geliri 27 milyar dolardır.


İstanbul Gayrimenkul Değerleme Şirketi (İGD), yeni Turizm Raporunu açıkladı.  Rapora göre, Türkiye’deki konaklama tesisleri ve otel stoğu 2012 yılında daha hızlı bir şekilde markalaşmaya başladı. 2012 – 2014 yılları arasında Türkiye genelinde hem uluslararası, hem de yerli marka otellerin sayısı artacak. Türkiye’nin kıyı bölgelerinde 5 yıldızlı otel ve butik otel yatırımları, Anadolu’da ise 3 ve 4 yıldızlı otel yatırımları ağırlıkla devam edecek. İstanbul ise hala lüks otel markalarının girmek istediği pazarlardan biri olacak. 


“Yatak kapasitesi 670 bini aşacak”

Raporu değerlendiren İGD’nin Yönetici Ortağı Celal Erdoğdu, 2012 yılında Avrupa ülkelerinde yaşanan borç krizi nedeniyle, bu ülkelerden Türkiye’ye gelen turist sayısında bir azalma görülmesinin normal olduğunu, buna rağmen bu yıl konaklama endüstrisinin yüzde 6 - 7 oranında büyüyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.  Erdoğdu, 2012 yılsonu itibariyle Türkiye’deki turizm işletme belgeli konaklama tesislerinin sayısının 3 bin 500’ün üzerine, yatak kapasitesinin ise 670 binin üzerine çıkacağını öngördüklerini belirtti.  


Yeni yatımların yüzde 29’u Ege Bölgesi’nde

Yatırım sürecinde olan turizm tesisleriyle de ilgili bilgi veren Erdoğdu, “ Yatırımların yüzde 29’u Ege Bölgesi’nde, yüzde 23’ü Akdeniz Bölgesi’nde ve yüzde 12’si İstanbul’da yer almaktadır. Ege Bölgesi’nde Bodrum, Kuşadası, Marmaris; Akdeniz Bölgesi’nde Fethiye, Alanya, Belek ve Manavgat lüks ve marka otel girişimlerinin hız kazandığı bölgeler. Diğer yandan, Marmara Bölgesi’nde Bursa, Çanakkale ve Sakarya; Karadeniz Bölgesi’nde Samsun ve Trabzon, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise Gaziantep ve Mardin önümüzdeki yıllarda 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerde en çok stok artışının yaşanacağı şehirler” dedi.


Sağlık turizmi Marmara, Ege ve Orta Anadolu’da büyüyecek

Erdoğdu, turizmde nicelikten de önemli olan şeyin nitelik olduğunu ve Türkiye’nin turizmini çeşitlendirmeye başladığını vurguladı. Erdoğdu, “Türkiye’de son 10 yıl içerisinde güneş-kum-deniz turizmi dışında kongre, sağlık, kış, yat ve golf turizmi gibi farklı alanlarda da var olan potansiyeller keşfedilmeye başlandı. Türkiye, termal kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğu halde bu kaynakların henüz çok az bir kısmı değerlendirilmektedir. Önümüzdeki yıllarda Marmara, Ege ve Orta Anadolu bölgelerinde yoğunlaşan termal kaynakların aktif bir şekilde pazarlanmasıyla sağlık turizminde büyük bir atak yapılması planlanmaktadır” dedi. 



Geri Dön