28 / 03 / 2024

Turizm sektörü bayramda canlanacak!

 Turizm sektörü bayramda canlanacak!

Ramazan ayının yaz mevsiminin tam ortasına denk gelmesi ve havaların oldukça sıcak seyretmesi, yerli turisti bayramlarda yurtdışına çıkarmaya alışan acenteler için kötü sürpriz oldu



Sıcak havalar nedeniyle tatilini öteleyen yerli turist, bayram tatilini eylül ayının okul açılmadan önceki dönemine erteledi. Acentelerin yurtdışı satışlarında önceki yılların bayram dönemine göre yüzde 20 düşüş yaşanırken, eylül ayındaki rezervasyonlar geçen yılın yüzde 80 üzerine çıktı. 


EYLÜL AYI HAREKETLİ GEÇECEK 

Anı Tur Yurtdışı Turları Müdürü Cihan Saray, Ramazan Bayramı yurtdışı rezervasyonlarının bir önceki yıllara göre yüzde 20’lik oranlarda düşük seyrettiğini gözlemlediklerini söyledi. Bunun nedeninin Bayram’ın tam anlamıyla yaz aylarına denk gelmesi olduğunu ifade eden Saray, “Havaların çok sıcak seyretmesi nedeniyle insanlar seyahat etmeye cesaret edemediler. Böylelikle tatillerini eylül ayına ertelediler. Bunu ramazan sonrasında eylül ayında okul öncesi dönemde rezervasyonlarımızın yüzde 80 artmasından anlıyoruz” diye konuştu. Saray, bayram turları için İtalya ve Rusya’nın popülerliğini devam ettirdiğini, bununla birlikte vizesiz turlarda da Beyrut ve Üsküp’ün öne çıktığını ifade etti. 


GÖZLE GÖRÜLÜR ARTIŞ YOK 

Bayramdaki ilginin geçen yıllara göre az olduğunu anlatan Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin ise, “Bundaki başlıca etkenin bayramın yaz sezonuna denk gelmesinin olduğunu düşünüyoruz” dedi. Yaz tatillerinde zaten yurtdışına yönelik ilginin sürekli olarak devam ettiğini anlatan Tekin, bu nedenle bayram turlarının devreye girmesinin gözle görülür bir yükselmeye neden olmadığını ifade etti. Sıcak havanın da bu duruma eklenmesi nedeniyle rezervasyonların diğer bayramlara göre düşük kaldığını ifade eden Tekin, “Yerli turist tarafından gelecek son dakika talepleriyle sektörün bu sayıları toplayıp, elindeki turları bitireceğini düşünüyoruz. İtalya ve Orta Avrupa turlarımız ilgi görmeye başladı” diye konuştu. 


PASAPORT BAŞVURUSUNU ACENTE HIZLANDIRIYOR

Daha önceleri özellikle bayram dönemlerinde pasaport başvuru ve yenileme konusunda yaşanılan yoğunluklar nedeniyle bazı müşterilerinin turlarını iptal etmek zorunda kalan acenteler artık farklı bir yolla yapıyorlar. Alınan bilgilere göre acenteler başvurularını bayram nedeniyle Emniyet’e yeni pasaport çıkarma ve süre uzatmak için yapılan başvurularda yeni taktik uygulamaya başladılar. Buna göre seyahat acentesi ile gidilen programlarda Emniyet’e pasaportla birlikte tur programı, otel ve uçak rezervasyonlarının gösterilmesi halinde başvurulara öncelik tanınıyor. Böylelikle pasaportları önceden alınıp vize işlemleri için harekete geçilebiliniyor.

Habertürk


Geri Dön