28 / 03 / 2024

Turizm sektörüne 225 milyon TL'lik destek!

Turizm sektörüne 225 milyon TL'lik destek!

Hükümet, bu yıl turizmde beklenen daralma nedeniyle sektörün elini rahatlatmak için yeni adımlar atmaya devam ediyor. Turizm sektörüne 225 milyon liralık destek, 288 milyon liralık da borç erteleme imkanı sağlandı.



İlk taksit 2017'de


Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba yasa tasarısı kapsamında turizm işletmelerinin 2016 kira ve tahsis borçlarının ertelenmesine yönelik madde kabul edildi.


Böylece, üzerinde konaklama amaçlı turizm tesisi yapılmak üzere kamu arazisi tahsis edilen yatırımcılar, işletmeciler kullanma izni verilip verilmediğine bakılmadan bu yıla ilişkin kira, izin bedeli, izinsiz kullanımdan dolayı tahsil edilmesi gereken ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl erteleniyor. Ertelenen alacaklar, bu sürenin sona erdiği tarihte üç yılda ve üç eşit takside herhangi bir zam ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek.


Söz konusu işletmelerin eski borçları ile gecikme zamları, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren dört ay içinde başvurma koşuluyla ilk taksit 2017'nin Eylül ayında başlayacak. Hükümetin açıkladığı Turizm Acil Eylem Destek paketi ile de sektöre destek yağıyor. Türkiye'ye turist getiren A grubu seyahat acentelerine kredi garanti fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı getirildi. Ödemelerde sorun yaşanması durumunda sektörün banka borçlarının da yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Terör ve doğal afetler nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayan işletmelere uygulanan yeniden yapılandırma, ihtiyaç duyulduğunda turizm işletmelerine de uygulanacak. Paket kapsamında kredi başvuru tarihinden önceki yıl en az 400 bin turist getiren 'A Grubu' turizm acentelerine kredi garanti fonunun kefalet desteğiyle 100 milyon liraya kadar kredi kullanma imkanı sağlanıyor.



Yeni Asır


Geri Dön