20 / 04 / 2024

Turizm yatırım inşaatı ve elektrikli otomobil üreten firmalara KDV istisnası

Turizm yatırım inşaatı ve elektrikli otomobil üreten firmalara KDV istisnası

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, turizmde teşvk belgesi olanların inşaat işlerine ve elektrikli araç üretimi için AR-GE çalışması yapanlara KDV istisnası getirildi.



ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİ YAPAN FİRMALARA KDV İSTİSNASI

İlgili kanun kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen ve bu kapsamda sera etkisi yaratan egzoz gazı salımını tamamen ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesi için münhasıran Türkiye'de gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye'de imal eden mükellefler için bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar KDV'den müstesna tutuldu.

Elektrik motorlu taşıt araçlarının geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri, belgedeki tutarla sınırlı olarak, istisna kapsamında olacak. Belgede mühendislik hizmetine isabet eden tutarın açıkça yer almaması halinde söz konusu tutar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından ayrıca teyit edilecek.

Bu araçların geliştirilmesi ile ilgili diğer hizmetler ile mal teslimlerinde istisna uygulanmayacak.

Söz konusu düzenleme tam istisna mahiyetinde olacak. İstisnadan yararlanmak isteyen yatırım teşvik belgesi sahibi mükellef, istisna kapsamında temin edeceği mühendislik hizmetine ilişkin KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine başvuracak.

İstisna uygulanan mühendislik hizmetleri nedeniyle yüklenilen KDV, hizmet ifa edenlerce indirim konusu yapılabilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen KDV iade edilecek.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön