24 / 04 / 2024

Turizm yatırım inşaatı ve elektrikli otomobil üreten firmalara KDV istisnası

Turizm yatırım inşaatı ve elektrikli otomobil üreten firmalara KDV istisnası

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, turizmde teşvk belgesi olanların inşaat işlerine ve elektrikli araç üretimi için AR-GE çalışması yapanlara KDV istisnası getirildi.



SÜRE 31 ARALIK 2025'E UZATILDI

İmalat sanayisi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifalarına yönelik istisnada yapılan değişikliğe ilişkin de düzenleme yapıldı.

Buna göre, ilgili Kanun'la, 31 Aralık 2025'e kadar uygulanmak üzere, anılan inşaat işlerine ilişkin, 1 Mayıs 2022'den itibaren yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna edilmişti.

Bu istisnadan yararlanacak mükelleflerin, imalat sanayisi ile turizme yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olması gerekirken bu belgenin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş olması istisna uygulanmasına engel oluşturmayacak.

Öte yandan, inşaat işlerinin yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olması, 31 Aralık 2025 tarihini aşmamak kaydıyla yatırım teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması ve istisna uygulanacak harcama tutarının inşaat işlerine yönelik yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım tutarını aşmaması gerekecek.

İstisna, münhasıran, söz konusu yatırımlar kapsamındaki inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işlerini kapsayacak. Yatırımı yapanların bu inşaat işlerinde kullanılan mal alımları da bu kapsamda değerlendirilecek. Dolayısıyla istisna, inşaat işlerine ilişkin olmak koşuluyla hem hizmet hem de mal alımlarını içerecek.

Bu yatırımlar kapsamındaki inşaat işlerine dair alınan makine, araç-gereç ve tefrişat (yatırım teşvik belgesinde yer alsa dahi) bu istisna kapsamında değerlendirilmeyecek.

İstisnadan yararlanmak isteyen yatırım teşvik belgesi sahibi mükellefler, KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine istisna belgesi almak için başvuruda bulunacaklar.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön