29 / 03 / 2024

Yılın ilk çeyreğinde gelen Rus turist sayısı yüzde 7 geriledi!

Yılın ilk çeyreğinde gelen Rus turist sayısı yüzde 7 geriledi!

Yılın ilk çeyreğinde Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 geriledi. Sektör temsilcileri Rus turistin farklı destinasyonlara yöneldiği görüşünde



İngiliz haftalık haber dergisi The Economist’e göre Rusya ve Yunanistan arasında bir Ortodoks kardeşliği gelişiyor. Buna göre birçok Rus vatandaşı, Kuzey Yunanistan’ın gözde yazlık mekânlarından birisi olan Halkidiki’de bolca para harcıyor ve yazlık evler satın alıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin de Yunanistan’ın Ortodoks merkezlerinden birisi olan Athos Dağı’nın tanındık ziyaretçilerinden.


Yapılan tahminlere göre 2012 yılında, bazı vize kolaylıklarının da sağlanmasıyla Rusya’dan Yunanistan’a 1 milyon turistin gelmesi bekleniyor. Bu rakam 2010'da Yunanistan'a gelen Rus turist sayısının iki katı anlamına geliyor. Türkiye’nin yanı başında gelişen bu durum Türk turizmini de yakından ilgilendiriyor. Zira Rusya'dan gelen turistler Türkiye'nin özellikle Akdeniz kıyılarında ciddi bir turizm potansiyeli yaratıyor. Bunun yanında Türkiye’nin kendi bölgesinde Rus turistin ilgisini çeken başka ülkeler de bulunuyor. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı ve bu ülkeden yapılan erken rezervasyon eğilimleri Rus turistin Türkiye’den farklı destinasyonlar aradığını ortaya koyuyor.


Rus turistin sayısı azalıyor


Yılın ilk aylarına ait veriler Rus turistlerin Türkiye’ye daha az geldiğini ortaya koyuyor. Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın verilerine göre, 2012 yılının ilk çeyreğinde Rusya’dan Türkiye’ye 165 bin 307 kişi geldi. 2011’in ilk üç ayında bu rakam 179 bin 239’du. Böylelikle 2012’nin ilk üç ayında Rusya’dan gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 gerileme gösterdi. Bunun yanı sıra, 2011’in ilk üç ayında bir önceki yıla göre Rus turist sayısında yüzde 49 oranında artış yaşanmıştı. Bu veriler Türkiye turizmi için önemli veriler olarak değerlendiriliyor. Zira Rusya’dan gelen turistler 2011 yılı için Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 5’ini oluşturuyordu.


“Türk turizmi eskisi gibi olmasa da büyüyecek”


Rusya pazarına ilişkin ortaya çıkan bu rakamlar sektör tarafından da yakından izleniyor. Sektör temsilcileri Rus turistlerin rotasının değiştiğini ifade ediyor.


OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, Türk turizm sektörü içerisinde Rus pazarının durumunu şöyle değerlendiriyor: “Rusya çok büyük bir pazar. Diğer destinasyonların da kapasite almak için gereken çabaları göstermeleri doğal. Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki Türkiye artık bir kitlesel bir destinasyon. Büyümesi yüzde olarak eskisi gibi olmasa da elbette büyümeye devam edecektir.Tüm pazar için erken rezervasyon rakamları hakkında net bir bilgiye sahip değiliz. Fakat grubumuza ait verilere göre, 2011 ile 2012 rakamları birbirine çok yakın. Geçen yıl özel bir yıl olduğu için Arap Baharı etkisi ile Türkiye normalin üzerinde erken rezervasyon almıştı. Bu yıl 2011 rakamlarının yakalanması bizim için sevindirici. Sezonun başladığı şu günlerde aldığımız rezervasyon adeti geçen yıl ile paralel sayılarda. Haziran-Temmuz aylarında rezervasyon akışında bir artış olacağı öngörüsü ile yıl sonunda yüzde 10’luk bir artışı yakalamayı planlıyoruz.”


“Gerilemenin sebebi Türkiye değil”


Anex Tour Pazarlama Yöneticisi Asude Önal ise Rus turistin başka noktaları tercih etmeye başlamasının doğrudan Türkiye ile ilgili olmadığı görüşünde. Önal, “Rusya'dan gelen turist sayısı ve bu ülkeden yaptırılan erken rezervasyonlar geçen seneye göre geriledi. Ancak bunun sebebi Türkiye’nin Rus turistler açısından artık daha az çekici olması değil. Rus turist Türkiye dışında başka noktaları tercih etmeye başladı. Rus turistlerin son zamanlarda daha çok tercih ettikleri yerlerin başında Tayland, İspanya ve Yunanistan geliyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede birçok ülke turizm sektörüne destek veriyor. Bu durum söz konusu ülkelerde maliyetleri aşağıya çekiyor. Dolayısıyla Rusya’dan gelen turist de bu ülkelere kıyasla pahalı olan Türkiye’yi değil bu ülkeleri tercih ediyor” açıklamalarını yapıyor.

Star


Geri Dön