23 / 04 / 2024

Turizmcilerin son dönemdeki gözdesi dünyayı gezen Çinli turistler oldu!

Turizmcilerin son dönemdeki gözdesi dünyayı gezen Çinli turistler oldu!

2014'te yurtdışına çıkması beklenen 100 milyondan fazla Çinli, Türk şirketlerini harekete geçirdi. Jolly Tour Onursal Başkanı Vardar, " Çin'de bir Türk operatörü kurmalıyız " dedi...



2014'te yurtdışına çıkması beklenen 100 milyondan fazla Çinli, Türk şirketlerini harekete geçirdi. Jolly Tour Onursal Başkanı Vardar, "Çin'de bir Türk operatörü kurmalıyız" dedi


Turizmcilerin son dönemdeki gözdesi dünyayı gezen Çinli turistler oldu. 1 milyar 300 bin nüfusu olan ülkede geçen yıl yaklaşık 98 milyon Çinli yurtdışına çıktı. Bu sayının 2014'te 100 milyonu geçmesi bekleniyor. Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı ise geçen yıl 138 binlerde kaldı. Jolly Tour Onursal Başkanı Sinan Vardar, "Türkiye'de yatak arzı çok yüksek. Avrupa'dan gelen turisti en fazla yüzde 10 artırabiliriz. Bu arzı karşılamamız için Çin'e yönelmeliyiz" dedi. 


4 TURİSTTEN 1'İ ÇİNLİ 

Turizm Bakanlığı'nın 2012'yi Türkiye'de Çin Kültür yılı olarak kutladığını, 2013'ün de Çin'de Türkiye Kültür yılı olarak ilan edildiğini hatırlatan Vardar, bu etkinliklerin turizme büyük katkı sağladığını ancak yeterli olmadığını ifade etti. Vardar, "Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün raporuna göre 2020'de Avrupa'ya giden her dört turistten biri Çinli olacak. Çin'in dünya turizm sektöründe birinci sırayı alacağı öngörülüyor" diye konuştu. Vardar şöyle devam etti: "Çin'de Amerika, Japonya ve Almanya olmak üzere üç ülkeye tur operatörü lisansı veriliyor. Türkiye'nin de bunu alması gerekiyor. Fakat burada devlet desteği şart. Lisans alındıktan sonra Çin'de bir devlet bankasının destekleyeceği Türk tur operatörü kurulmalı. Türk Hava Yolları (THY) charter seferlerini artırmalı. Devlet, tur operatörü ve THY aynı anda hareket ederse Çin'den gelen turist sayısı ciddi oranda artar." 


UZUN KONAKLIYORLAR

Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nin (CASS) 8 Ocak'ta açıkladığı Turizm Yeşil Raporu'na göre Çinli turistler 2013'te toplam 102 milyar ABD doları harcayarak bu alanda dünya birincisi oldu. Çinli turistlerin seyahat ettikleri bölgelerin ekonomilerine canlılık getirdiğini dile getiren Sinan Vardar, Çinliler'in katma değeri yüksek harcamalar yaptığını kaydetti. Vardar, "Çinliler şehir turizmi seven insanlar. İstanbul onlar için tam bir cazibe merkezi. Uzun konaklama yapan Çinli turistler İstanbul'la sınırlı kalmayıp Kapadokya, Karadeniz gibi kültür turlarına da katılarak yüksek harcamalar yapıyor" dedi.


ÇİN' DEN SONRA HİNDİSTAN GELECEK

Sinan Vardar, Çin'de kurulacak tur operatörünün ardından Hindistan'a da yönelmek gerektiğini söyledi. Vardar, "Çin'de bu uygulamayı hayata geçirdikten sonra benzerini Hindistan'da da yapmalıyız. Bu iki ülke hem gelişmekte olan ekonomileri hem de kalabalık nüfuslarıyla Türk turizmi için ciddi fırsatlar sunuyor" diye konuştu.


Sabah Gazetesi 


Geri Dön