25 / 04 / 2024

Turizmin 2015 rotası belli oldu!

Turizmin 2015 rotası belli oldu!

2015 Yılı Programına göre, turizmde nitelikli iş gücü, tesis ve hizmet kalitesiyle uluslararası marka haline gelinmesi hedefleniyor. Yatak sayısının 830 bin, belediye belgeli yatak sayısının 503 bin olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.



Turizm sektöründe daha üst gelir grubuna hitap edecek şekilde turizm ürün ve hizmetlerinin çeşitlendirilmesi ve iyileştirilmesi, turizm değer zincirinin her bileşeninde kalitenin artırılması ve sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde bölgesel kalkınmada öncü bir sektör haline gelinmesi amaçlanıyor. Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının ise gelecek yıl yüzde 5,3 artışla 39,2 milyon, turizm gelirlerinin yüzde 6,9 artışla 36,5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Sektörde, doğal ve kültürel değerlerin korumakullanma dengesinin gözetilmesi ve nitelikten ödün vermeden sürdürülebilir büyümenin gerçekleştirilmesi bekleniyor. 


MASTER PLAN HAZIRLANACAK 


Gelecek yıl, kış turizmine yönelik yatırımlarda etkinlik ve sürdürülebilirliğin artırılması amacıyla Kış Turizmi Master Planı hazırlanacak. Strateji kapsamında bölgenin kış turizmi potansiyeli değerlendirilerek öncelikli alanlar belirlenecek, kış turizmi merkezlerine yönelik yatırım planlaması yapılacak ve kış turizm merkezlerinde yeni işletmecilik modelleri geliştirilecek. 

Yat limanı yatırımlarının doğru yerde ve uygun kapasitede yapılmasını amaçlayan çalışma katılımcı bir anlayışla yapılacak. 


TERMALDE YENİ DÖNEM 


Termal kaynakların hangi hastalıklar için kullanılacağına dair çalışmalar yapılacak, sonuçlar pazarlama kanallarında etkin bir şekilde kullanılacak. Türkiye'de aktif olan kurumlardan özellikle termal turizmi hizmeti sunabileceklerinin listesi, tesislerin kapasiteleri ve hizmet sunum altyapılarını da içerecek şekilde belirlenecek, öncelikli olarak imar planı çalışmalarının yapılması, jeotermal su dağıtım hattı projelerinin oluşturulması, planlama çalışması tamamlanan yerlerde altyapı çalışmalarının başlatılması sağlanacak. 


TURİZM GELİR KATLANIYOR 


Programa göre, gelecek yıl Türkiye'ye gelen yabancı ziyarete j sayısının da yüzde 5,3 yükselişle 39,2 milyon olacağı öngörülüyor. Gelecek yıl, yurt dışına çıkacak vatandaş , sayısının ise yüzde 4.3 artışla 8,4 milyon olması bekleniyor. Turizm gelirlerinin yüzde 6,9 artışla 36,5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi tahmin edilirken, sektör giderlerinin ise yüzde 6,6 yükselişle 6,1 milyar dolar olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. 


Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yatak sayısının 830 bin, belediye belgeli yatak sayısının 503 bin olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 


Bursa Kent


Geri Dön