19 / 04 / 2024

Türk firmaları Irak'a uluslarası havalimanı inşa ediyor!

 Türk firmaları Irak'a uluslarası havalimanı inşa ediyor!

Irak'ın kuzeyindeki Duhok şehrinde Türk firmalarınca inşa edilecek uluslararası sivil havaalanının temeli törenle atıldı.



     Temel atma törenine Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin başbakanı Neçirvan Barzani'nin yanı sıra çok sayıda yabancı diplomat ve yerel yönetici katıldı. 

     Törende konuşan Barzani, yeni havaalanının, bölgenin dış dünyaya açılmasına önemli katkı sağlayacağını, bununla beraber Duhok şehrinin turizm, ticaret ve yatırım alanlarında gelişmesine de yardımcı olacağını söyledi. 

     Projesi Lübnan ve Güney Koreli şirketler tarafından hazırlanan havaalanının, ''Makyol'' ve ''Cengiz'' adlı iki Türk firmasının ortak girişimiyle inşa edileceği belirtildi. 

     Havaalanının, 21 kilometrekarelik alanda 400 milyon dolar bütçeyle inşa edileceği ve 3 yılda tamamlanacağı bildirildi. 

     Duhok Valiliği'nin enformasyon sorumlusu Muslih Abdulkadir, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin stratejik öneme sahip olmasından dolayı havaalanının da önem kazandığını söyledi. 

     Abdulkadir, ''Havaalanının inşa edileceği yer Suriye ve Türkiye sınırına yakın olması sebebiyle daha fazla önem ifade ediyor. Bununla beraber yatırım, kentsel gelişim ve bölgedeki ticaret imkanlarını da güçlendirecektir. En yakın havaalanına ulaşmak için 3 saate yakın yol katediyoruz. Havaalanı tamamlandığında bu süre yarım saate inecek. Bu da bizi önemli ölçüde rahatlatacak'' dedi. 

     İnşaatına başlanan havaalanı, Türkiye'den Irak'a ihraç edilen malların büyük çoğunluğunun geçtiği güzergahta ve Türkiye sınırına sadece 50 kilometre mesafede bulunuyor. 

     

AA


Geri Dön