19 / 04 / 2024

Türk firmaları Ukrayna'da inşaat sektöründe aktif!

Türk firmaları Ukrayna'da inşaat sektöründe aktif!

Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka yaptığı açıklamada, "Türk firmaları Ukrayna'da inşaat sektöründe aktif, ayrıca kamu sağlığı ve ulaşım alanında da Türkiye'nin tecrübesiyle ilgileniyoruz." dedi.



Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı ve Ticaret Temsilcisi Taras Kaçka, Türkiye-Ukrayna arasındaki STA görüşmelerini ve iki ülke ekonomik ilişkilerini Anadolu Ajansı muhabirine değerlendirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Türkiye'nin son senelerde ilk 5'te yer alarak Ukrayna'nın en önemli kilit ticari partnerlerden biri olduğunu dile getiren Kaçka, bunu çok önemsediklerini söyledi.

Kaçka, iç ticari ekonomik dinamiklerin gelişmesinin ülkeler arasındaki bağların da kuvvetlenmesini sağladığına değinerek, "Yani sadece rakamların büyümesi değil, yeni bir diyalog kalitesi görüyoruz. Türk şirketlerinin Ukrayna'ya yatırımlarda aktif olduğunu görüyoruz. Ukraynalı firmalar da her geçen gün Türk piyasasını tanıyor ve ilgileniyor. Geçen 3 sene birbirimizi tanıma açısından iyi bir dönem oldu." dedi.


- "5 milyar dolarlık ticari hacmi artırmak istiyoruz"

Daha fazla ticari ilişkiler geliştikçe, problemlerin de doğal olarak arttığını dile getiren Kaçka, "Bu problemler negatif gözükebilir ama aslında ticaretin geliştiğini gösteren iyi bir sinyaldir." diye konuştu.

Kaçka, iki ülke arasındaki yaklaşık 5 milyar dolarlık ticari hacmini artırmak istediklerini belirterek, "Aynı zamanda dengeli bir büyüme ortamı oluşturmak istiyoruz. Bu gündemimizdeki en önemli konu." şeklinde konuştu.


- Ukrayna, Karadeniz'de ticareti artırmak istiyor

Bu sene ilk yıl kez ticaret hacmindeki dengenin az da olsa Türkiye'nin avantajına olabileceğini dile getiren Kaçka, "Tabii her zaman bir taraf fazla vermek zorunda, sıfır olamaz. Ancak bu bizim için iyi haber. Çünkü Türkiye'nin fazla vermesinin nedenlerinden birisi, dizel yakıt konusunda Ukrayna'ya en önemli ihracatçılardan birisi olması, bu da bizim için bir kaynak çeşitlendirme konusu. Çünkü dizel yakıt konusunda Rusya ve Belarus'a bağımlılığımız var." dedi.

Kaçka, Karadeniz'de Türkiye ve diğer ülkelerle birlikte ticareti artırmayı önemsediklerini dile getirerek, bunun jeo-ekonomik bir konu olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki büyük bir ticari potansiyelin olduğunu dile getiren Kaçka, "Ancak bazı sistemsel sorunları çözmemiz gerekli. Türkiye piyasası hala Ukraynalı firmalar için yapısı gereği biraz karışık, bu konuda daha fazla öğrenmemiz gerekli, hükümet seviyesinde izinler ve sertifikalar gibi konular çalışılmalı. Bu gibi cam duvarları kaldırırsak ticaretimizi artıracaktır." şeklinde konuştu.

Kaçka, Türkiye'ye giden Ukraynalı turist sayısında artış olduğunu anımsatarak şöyle konuştu: "Ayrıca, ülkeler arasında yüksek teknoloji ve savunma sektöründeki iş birliği umut verici. Rakamlardansa özellikle ortak üretim olması önemli. Bu, uzun vadeli sistematik iş birliğinin göstergesi."

Kaçka, ilgi çeken bir diğer konunun da kamu-özel sektör iş birliği olduğunu dile getirerek, "Türk firmaları Ukrayna'da inşaat sektöründe aktif, ayrıca kamu sağlığı ve ulaşım alanında da Türkiye'nin tecrübesiyle ilgileniyoruz." diye konuştu.

Kiev'de konut yatırımcıları protesto düzenledi!


Geri Dön