28 / 03 / 2024

Türk inşaat şirketlerine Mozambik'ten yatırım daveti!

Türk inşaat şirketlerine Mozambik'ten yatırım daveti!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde Mozambik-Türkiye İş Forumu düzenlendi. İki ülkede birçok işbirliği anlaşmasına imza atılırken, Türk iş adamlarına davette bulunulan yatırım alanlarında inşaat, enerji ve tarım sektörleri öne çıktı.



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde Mozambik-Türkiye İş Forumu düzenlendi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde gerçekleştirilen ve üç Doğu Afrika ülkesini kapsayan resmi ziyaretinde ikinci ve üçüncü durakları sırasıyla Mozambik ve Madagaskar oldu. Mozambik'in dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı olacağı beklentisi; dünyanın bir çok yerinden her sektörden yatırımcıların Mozambik'e gelmesi ile sonuçlanırken, Türk yatırımcıları da Mozambik'te pazar araştırmalarını sürdürüyor. Afrika ile ekonomik ve politik ilişkileri güçlendirme amacıyla yürütülen resmi ziyaret kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde Mozambik-Türkiye İş Forumu düzenlendi.



YENİ BİR BAŞLANGIÇ


Ziyaret çerçevesinde Mozambik ile Türkiye arasında 6 ayrı anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Erdoğan, bu anlaşmaların Mozambik ile Türkiye arasında yepyeni bir başlangıcı müjdelediğini ifade etti. Mozambik'teki ekonomik ve iktisadi gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini ifade eden Erdoğan, altyapı ve üstyapı yatırımlarında Türkiye'nin Mozambik ile işbirliği içerisinde çalışmaya hazır olduğunu vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin toplu konut, ulaştırma ve sağlık alanlarındaki başarı öykülerini, Türk özel sektör ile el ele Mozambik'te de uygulamayı istediklerini söyledi ve Türk İş adamlarını Mozambik'te yatırıma davet etti.


YATIRIM DAVETİ


Mozambik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi ise, Türk ve Mozambikli iş insanlarını ortaklık kurarken kamu-özel sektör ortaklığı da dahil olmak üzere, yeni iş modellerini de dikkate almayı önerdi. Nyusi, Mozambik'in tarım, altyapı, turizm ve enerji sektörlerini öncelikli sektörler olarak belirlendiğini ifade etti ve Türk işadamlarını, Mozambik'e yatırıma davet etti.


VERGİ KOLAYLIĞI ŞART


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Forum'daki konuşmada, ziyaret kapsamında Türkiye ile Mozambik arasında Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması ile Ekonomik ve Ticari İşbirliği Anlaşmasının imzalandığı; Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasında hazırlıkların başlamasında mutabakata varıldığını söyledi. Zeybekci, Türk işadamlarınının Mozambik'te diğer ülke işadamlarına uygulanan vergi oranlarıyla iş yapmak istediklerini de belirtti.


MOZAMBİK ÖNEMLİ


DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, Forum kapsamında 800'e yakın Mozambikli ve Türk işadamının B2B (karşılıklı) görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Mozambik'in kısa, orta ve uzun vadede Türk işadamları ve ürünleri için büyük umut vaat eden bir ülke olduğunu belirten Vardan, “Ülke karasularındaki yüksek miktardaki doğalgazın ticarileştirilmesi sonrasında, dünyanın bir numaralı sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatçısı olacağı beklentisi, bizleri heyecanlandırıyor” diye konuştu.


MADAGASKAR'A AKIN


Afrika resmi ziyareti çerçevesinde gerçekleştirilen İş Forumlarının sonuncusu Madagaskar'da gerçekleştirildi. 22 milyon nüfuslu bir ada devleti olan Madagaskar'da Türk iş adamları altyapı, enerji, madencilik, imalat ve müteahhitlik sektörleri başta olmak üzere birçok alanda yatırım fırsatlarını keşfetti. Forum kapsamında gerçekleştirilen B2B görüşmelere 600'e yakın Türk ve Madagaskarlı iş insanı katıldı. B2B görüşmelerde Madagaskarlı iş insanları özellikle inşaat ve inşaat malzemeleri, başta güneş enerjisi olmak üzere enerji, tekstil ve tarım ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren Türk firmalara yoğun ilgi gösterdi.


FIRSATLAR ÜLKESİ


DEİK ev sahipliğindeki Madagaskar-Türkiye İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk girişimcilerini ve işadamlarına Madagaskar'da yatırım çağrısında bulundu. Erdoğan, başta hidroelektrik ve rüzgar enerji santralleri olmak üzere, inşaat, tarım, hayvancılık, tekstil ve turizm sektörlerinde Madagaskar'da önemli fırsatların bulunduğunu ifade etti. Madagaskar Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina ise Türk ve Madagaskarlı iş adamlarının karşılıklı daha kolay iş yapmaları için gerekli çalışmaları hızla yerine getireceklerini ifade etti.



Yeni Şafak


Geri Dön