26 / 04 / 2024

Türk-İş binasının yapımını AID karşıladı!

Türk-İş binasının yapımını AID karşıladı!

Türk-İş’in bugün halen kullandığı genel merkez binasının yapımında harcanan 3.6 milyon liralık bölümünün, 2 milyon lirası ABD’de bir devlet örgütü olan Agency for International (AID) tarafından verildi.



Aydınlık gazetesi yazarı Yıldırım Koç, bugünkü yazısında Türk-İş’in bugün halen kullandığı genel merkez binasının yapımında harcanan 3.6 milyon liralık bölümün, 2 milyon lirasını ABD’de bir devlet örgütü olan Agency for International (AID) tarafından verildiğini açıkladı. İşte konu ile ilgili o yazı...

Türk-İş’in 5.Genel Kurulu 27 Ocak – 2 Şubat 1964 günleri Bursa’da toplandı. Genel Kurul’a sunulan Raporda (Türk-İş, Beşinci Genel Kurula Sunulan İdari ve Mali Raporlar, Ankara, 1964, çoğaltma) Türk-İş’in 31 Aralık 1963 tarihine kadarki 38 aylık dönemde toplam aidat gelirinin 682.705 TL olduğu belirtilmektedir. Türk-İş’in 1961 yılından 31 Aralık 1963 tarihine kadar AID’den aldığı net yardım ise 1.605.336 TL idi. Diğer bir deyişle, Türk-İş’in 1960 Kasım – 1963 Aralık döneminde emperyalist Amerikan devletinden aldığı para yardımı, kendi örgütünün ödediği aidatın iki katından fazlaydı (2,35 katı). Türk-İş’in mali raporunda şöyle yazıyordu: “İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda bulunan göze kulağa hitap eden malzemeler ve ayrıca Amerika’dan getirilen çok kıymetli seyyar eğitim arabası da Türk-İş’e bağış yolu ile hediye edilen malzemeler arasındadır. Ayrıca Büroların yeniden kurulmasında bir kısım demirbaş malzeme de AID tarafından temin edilmiştir. Sendikacılık bilgi ve görgülerini artırmak amacı ile Amerika’ya muhtelif zamanlarda giden heyetlerin masrafları da bu teşkilat tarafından karşılanmaktadır. Türk-İş’in gösterdiği talep üzerine AID Teşkilatı, Eğitim-Araştırma ve Basın Bürolarının kurulup gelişmesinde ve sendika yöneticilerinin eğitiminde gereken öncülüğü yapmıştır. Gelecekte bu işbirliğinin daha yüksek seviyeye ulaşacağına inanmaktayız.


Geri Dön