18 / 04 / 2024

Türk-Katar ortaklı fon, gayrimenkule 1 milyar dolar ayıracak!

Türk-Katar ortaklı fon, gayrimenkule 1 milyar dolar ayıracak!

Azure Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gül, Katar'dan büyük bir heyetin emlak fuarı için İstanbul'da bulunduğunu söyledi. Gül, "Gayrimenkul için Türkiye'ye şu anda bütçemizden yaklaşık 1 milyar dolarlık bir kaynak ayıracağız." dedi...



Anadolu Ajansı'nın haberine göre Azure Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gül,Türkiye'de özellikle sanayi sektörüne yatırım yapmak üzere Katar'ın en büyük 5 ailesinden biriyle Doha merkezli AzureMana adı altında yeni bir şirket ve yatırım fonu kurduklarını hatırlattı.

 

Kurulan şirketin yüzde 51'inin Katarlı aileye, yüzde 49'unun da Azure Grup olarak kendilerine ait olduğunu anlatan Gül, Katar'da büyük bir arazi üzerinde 250 tane fabrika kurulumu için devletin ihale açtığını ve 9 bin başvuru yapıldığını ve Türkiye'deki iş adamlarını, yatırım yapmaları için Katar'a götürmek istediklerini ifade etti. 

 

Katar hükümetinin projenin büyük bir kısmını fonladığını belirten Gül, Türk yatırımcının çok büyük maliyeti olmayacağını, sektöründe iyi, başarılı olan insanları oraya götüreceklerini kaydetti.

- "Bütçemizin belli bir kısmını Türkiye'de yatırıma harcamak istiyoruz"

Erkan Gül, Katar'dan büyük bir heyetin emlak fuarı için İstanbul'da bulunduğunu ifade ederek, Türkiye'de ortak işler yapabilecekleri iyi bir emlakşirketi baktıklarını, bu kapsamda emlak şirketini satın alabilecekleri gibi ortaklık da kurabileceklerini bildirdi.

 

Gül, şu anda Premier Gayrimenkul ve Rozz Gayrimenkul ile görüştüklerini, bu şirketlerden birisi ile ciddi yatırım ilişkisine gireceklerini söyledi.

 

Yeni firma kurmaktansa mevcut olan üzerinden yürümenin daha kolay olduğunu ifade eden Gül, bilmedikleri bir pazara yeni olarak girmektense onun yerine tecrübeli olan birisi ile çalışmanın kendileri için daha rahat olacağını kaydetti. 

 

Türkiye'de gayrimenkulün çok hızlı büyüdüğünü söyleyen Gül, yapmak istedikleri yatırımlara ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

 

"Sektörün 6-7 yıl daha böyle devam edeceğini hesaplıyoruz. O yüzden bütçemizin belli bir kısmını Türkiye'de yatırıma harcamak istiyoruz. Hükümetimiz de gayrimenkul sektörünü canlandırmak ve sürekliliğini devam ettirmek istiyor. Katar'daki ortaklarımız da Türkiye'de yatırım yapmayı arzu ediyor. Gayrimenkul için Türkiye'ye şu anda bütçemizden yaklaşık 1 milyar dolarlık bir kaynak ayıracağız. Projeye 2018'in başı itibarıyla başlıyoruz. Kalan paramızı da sanayide değerlendireceğiz."

 - "Türkiye, yatırım yapılacak ve mal alınacak birinci ülke"

Azure Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gül, Katarlı ortaklarının Türkiye'ye yatırım yapmak istediğini ve çekimser davranmadığını söyledi. 

 

Katar hükümetinin, Katar'daki bütün büyük ailelere "Türkiye, bizim için yatırım yapılacak ve mal alınacak birinci ülkedir" dediğini, bu yüzden Katar hükümetinin teşvikleriyle ailelerin Türkiye'ye yatırım yaptığını ifade eden Gül, Katarlı yatırımcıların Türkiye'de büyük bir gelecek gördüğünü, Türkiye'nin coğrafi açıdan etrafındaki diğer ülkelere göre çok güçlü olduğunu ve her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

 

Türkiye'de konut piyasasındaki durgunluğun orta ve uzun vadede yükseleceğini, sadece İstanbul'da değil, ülke genelinde bir yapılanma olduğunu belirten Gül, ülkedeki herkesin inşaat yaparak arazilerini değerlendirdiğini ve bunların geri dönüşlerinin bir şekilde olacağını kaydetti. 

 

Gül, "Biz nasıl daha fazla istihdam sağlarız, yatırımcılarımıza nasıl daha fazla para kazandırabiliriz, ülkemize daha fazla nasıl katma değer sağlayabiliriz, onun peşindeyiz. Bu hedef doğrultusunda ilk önce arazi ve konut, arkasından da ticari projelere ağırlık vereceğiz. Özel mülk, binalar ve oteller yapılabilir. Büyük binalar yapıp kurumsal kullanıcılara vereceğimiz projeler olacak. Bir yandan konut projesi yaparken bir yandan da ticari alanlar inşa edeceğiz." şeklinde konuştu. 


- "Akaryakıt şirketi satın alabiliriz"

Erkan Gül, 2018'in başı itibarıyla bankaların da sektörü destekleyeceğini ve gelecek yılın ilk 6 ayında gayrimenkuldeki sıkıntılarının hepsinin bitebileceğini söyledi.

 

Şirket olarak her yıl yaklaşık yüzde 30 büyüdüklerini, Türkiye'nin 3-4 ilinde ofis ve depolarının bulunduğunu anlatan Gül, Azure Grup'un faaliyetlerine ilişkin, "Bizim ana işimiz lojistik ve taşımacılık... Irak'ın tümünü kapsayan bir faaliyetimiz var. Oradaki olaylar bizi çok etkilemedi. Biz uzun yıllardır Irak’tayız. O yüzden bölge bölge ilerleyerek hem kendi işimizi büyütüyoruz hem yeni işlere yatırım yapıyoruz, istihdamı artırmaya çalışıyoruz." diye konuştu. 

 

Gül, uzun zamandan beri lojistik alanında faaliyet gösterdiklerini ancak bazı ülkelere giderek oralarda da yatırım yaptıklarını söyledi. 

 

Kendi sektörlerinde daha fazla büyümek yerine farklı sektörlerde büyümek istediklerini dile getiren Gül, şunları kaydetti:

 

"Farklı sektörlere de yatırım yaparak grubumuzu biraz daha büyütmeye çalışıyoruz. Yelpazemizi geliştiriyoruz. Akaryakıt sektörüne de sıcak bakıyoruz. Satın alımlarla ilgili birkaç tane akaryakıt şirketi ile görüşüyoruz. Bu yatırım 5 milyar doları geçer. Çünkü yatırım yaptıkça, insanlar da bunu gördükçe zaten sürekli fona para akar. Ticaret devam ettiği sürece de oradan gelen gelirlerle yatırım yapılabilir." 

- "Azure Air diye bir şirketle gündeme geleceğiz"

Azure Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gül, Azure Grup olarak, Türkiye'de farklı sektörlerde şirket alımları düşündüklerini ancak bunun için henüz erken olduğunu söyledi.

 

Projelerinin, 3 yılda 5 milyar dolarlık yatırımın tamamını Türkiye'de kullanmayı içerdiğini bildiren Gül, şunları kaydetti:

 

"Bu fon, Katarlı başka ailelerin katılımıyla daha da büyüyecek. Ama şu anda bizim Katar'daki ortağımızın ve oradaki devletin bize açıklamış olduğu rakam bu. Ayrıca, Türkiye'de özel jetlerle alakalı yeni bir hava yolu şirketi kurmak için uğraşıyoruz. 20-25 kişilik uçaklarla günlük İstanbul-Ankara seferleri olacak. Özel bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu konuyla ilgili 6 tane uçak şirketiyle görüştük. Şu an 5-6 tane leasing yapmayı düşünüyoruz, lisanslarımızla uğraşıyoruz. Çok yakında Türkiye merkezli Azure Air diye bir şirketle gündeme geleceğiz. Bu proje için başlangıç olarak 10 milyon dolar ayırdık."


Geri Dön