29 / 03 / 2024

Türk müteahhitlerin 2022 hedefi 50 milyar dolar!

Türk müteahhitlerin 2022 hedefi 50 milyar dolar!

Yurt dışında 2021 yılında 29.3 milyar dolar tutarında proje üstlenen Türk müteahhitler, hedef yükseltti. Türk müteahhitler, 2022'de 30 milyar doları aşmayı, orta vadede ise senelik 50 milyar dolarlık proje hacmini hedefliyor.



Dünya genelinde  pek çok ülkede altyapı ve üstyapı olmak üzereyüzlerce projeyi Türk müteahhitler sürdürüyor. Koronavirüs pandemine karşın, 15.2 milyar dolarlık proje üstlenilen 2020 yılına göre, 2021 yılında neredeyse 2 katı büyüme sergileyen ve 29.3 milyar dolarlık yeni proje üstlenen Türk müteahhitlerü bu sene de büyümeye odaklanmış durumda. Rusya, 11,2 milyar dolarlık proje ile lider pazar olmayı sürdürürken, Rusya'yı 3,6 milyar dolar ile tekrar 2'nci sıraya yerleşen Irak takip etti. Üçüncü sırada ise 1.9 milyar dolarla Tanzanya bulunurken, listede son senelerde dünyanın odak noktasında yer alan bazı Sahra-altı Afrika ülkeleri de önemli orandaki iş tutarıyla dikkat çekti. Sektörün yurt dışına açıldığı 1972 yılından bu güne 131 ülkede üstlendiği toplam 11 bin 93 adetlik projenin büyüklüğü 451.5 milyar dolara yükseldi. 

Türk müteahhitlerin 2022 hedefi 50 milyar dolar!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, 2021 yılında ulaşılan başarı ve pandemminin bahara kadar etkisinin azalmasının beklentisiyle bu sene yurt dışında yeni proje miktarında 30 milyar doları geçmeyi hedeflediklerine dikkat çekiyor. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; Eren, orta vadede ise bu rakamı 50 milyar dolar seviyesini görme hedeflerinin olduğunu vurguladı. 

REKABETÇİ ALAN

Türkiye'nin en rekabetçi hizmet alanlarından olan yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde Rusya ve Irak, gelecek süreçte de önemli olmaya devam edecek. Ortadoğu ve finansman kaynağı büyük olan Körfez ülkeleri de önem arz ediyor. Middle East Business Intelligence (MEED) verilerine göre, 2022 yılından itibaren küresel inşaat pazarında inşa edilmesi planlanan projelerde 1,2 trilyon dolar üzerinde portföyle lider ülke şeklinde Suudi Arabistan dikkat çekerken, ülkeyi yaklaşık 700 milyar dolarlık proje portföyüyle BAE takip ediyor. BAE-Türkiye İş Forumu'nda BAE ile başta Irak olacak şekilde özellikle üçüncü ülkelerde iş birligi konusu da gündem oldu. BAE ile ilişkilerde kaydedilen olumlu gelişmelelrin, Suudi Arabistan başta olacak şekilde diğer bölge ülkelerindeki faaliyetleri de etkileyeceği öngörülüyor. 

Türk müteahhitlerin 2022 hedefi 50 milyar dolar!

Türk Müşavir, Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkanı İrfan Aker, Türk mühendislik, müşavirlik ve mimarlık firmaları olarak 2021 yılında 129 ülkede 2 bin 374 projenin planlamadan inşaat kontrolüne, işletmeye almaya kadar toplam 2,7 milyar dolar tutarında hizmet sunduklarını belirtiyor. Aker, bu sene de çalışmalarını hızla sürdüreceklerine dikkat çekiyor.

ŞİRKETLER ATAKTA

İnşaat şirketleri de dünyanın dört bir yanından proje üstlenmek için yarışa girmiş durumda. Mesa Mesken Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mert Boysanoğlu, Türkiye haricinde Irak, Rusya, Polonya, Özbekistan ve Libya'daki projelerinin sürdüğünün altını çiziyor. Boysanoğlu, bu sene dünya ekonomisindeki normalleşme ve büyüme çalışmaları çerçevesinde Mesa olarak artık yalnızca üst yapı projelerinde değil altyapı projelerinde de bulunmayı planladıklarına dikkat çekiyor.

Türk müteahhitlerin 2022 hedefi 50 milyar dolar!

Mert Boysanoğlu, Rusya, Moskova'da hayata geçirdikleri Mosfilm Kültür ve Sanat Kompleksi'ni Şubat'ta teslim etmeyi hedeflediklerini, aktif olan projeleri de sene sonuna kadar 3'ten 6'ya yükseltmeyi istediklerinin altını çizdi.

Şartların belirsiz, riskin görece fazla, rekabetin ise zorlu olduğu uluslararası pazarda Mesa'nın mevcut pazarlardaki payını devam ettireceğine ve yeni pazarlara açılacağınıa dikkat çeken Boysanoğlu, bu sene Sırbistan, Kazakistan gibi ülkelerde de Mesa markasının duyulmasının da sürpriz olmayacağını ifade ediyor. 

IRAK VE LİBYA ÖNE ÇIKIYOR

Türk müteahhitlerinin önem arz eden pazarlarından olan Irak, son senelerde meydana gelen karışıklıkların hafiflemesiyle yeniden hareket kazandı. 2021 yılının bitiminde Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği Yerleşkesi'nin inşasına start veren Mesa da Irak pazarına girdi.

Türk müteahhitlerin 2022 hedefi 50 milyar dolar!

1980'li yıllarda hareket kazanan ve yaşanan karışıklıklar sebebiyle müteahhitlerin işlerinin tamamlanamadığı, ciddi maddi zararlarla karşılaşılan Libya'da normalleşmeye geçiliyor. Örneğin Mesa'nın karışıklıktan önde yarım kalan 4 projesinde geri dönüş çalışmalarına hız kazandırıldı.

Ortadoğu, Avrasya gibi aktif olunan yerlerdeki geleneksel pazarlarla yeni potansiyel pazarlar şeklinde Sahra-altı Afrika ve Güney Asya/ Pasifik ülkeleri takip ediliyor. Müteahhitler, Avrupa ülkelerinde de çok sayıda fazla katma değere sahip olan proje üstleniyorlar. Bu sene, dünyanın ilgi odağı olan Sahra-altı Afrika'dan Zambiya, Güney Sudan gibi ülkeler de ön plana çıkıyor. Afrika'da ayrıca Türk müteahhitlerin yerel pazar bilgisiyle Japonya öncelikli olacak şekilde Avusturya, İsveç, İsviçre gibi 3'üncü ülkelerin güçlü finansman kaynağıyla buluşturma planları devrede. 

50 PROJE DEVAM EDİYOR

Ant Yapı'nın Türkiye, Rusya, İngiltere ve ABD'de ofisleri ve işleri mevcut. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, yurt içinde ve dışında henüz seren ve start verilecek toplam 50 projede kadro ve kapasitelerini her çeşit zorluğa karşın düşürmeden yollarına devam ettiklerine dikkat çekiyor. Okay, yurt dışında fırsat şeklinde gördükleri yeni yerlerin ilk sırasında Almanya, Belçika, Hollanda ve Doğu Avrupa'yı kapsayan AB ülkelerinin bulunduğunu, bu ülkelerde çalışmalarına ve görüşmelerine devam ettiklerine vurgu yapıyor.

Türk müteahhitlerin 2022 hedefi 50 milyar dolar!

Rusya'da 36 şantiyede yoğunluklu olarak konut, residence, ofis, AVM ile üç adet havalimanı işlerinin sürdüğüne dikkat çeken Okay, yatırım olarak yeni bir otel ve AVM inşa etmeyi hedeflediklerinin altını çiziyor. Okay, "İngiltere'de biten beş projemiz yanında Park Modern projemiz hızla devam ediyor. İngiltere'de yeni bir proje için son aşamaya geldik. ABD'de, New York ve Miami'de beş adet şantiyemiz aktif ayrıca yeni iş geliştirme çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Türk müteahhitler 2022'ye yurt dışında 214,4 milyon dolarlık iş üstlenerek başladı!

İnşaat sektöründen Kredi Garanti Fonu talebi!

Benzin ve motorinde son dakika indirim kararı! Sürücüler bayram edecek!

İstanbul'un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

O vergide süreyi kaçırmayın! Yarın sona eriyor!


Geri Dön