20 / 04 / 2024

Türk müteahhitler dünya sıralamasında 2. oldu!

Türk müteahhitler dünya sıralamasında 2. oldu!

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2012 verilerine göre 38 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2013 yılında 42'ye yükseldi.



Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın (Engineering News Record) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2012 verilerine göre 38 olan Türk müteahhitlik firması sayısı 2013 yılı verilerine göre 42'ye yükseldi.


Bu sayı ile Türkiye, 62 firma ile listede birinci sırada yer alan Çin’in ardından dünyada ikinci sıradaki yerini korudu. Üçüncü sırada ise 31 firma ile ABD bulunuyor.


ENR Bülteninin ardından yaptığı değerlendirmede TMB Başkanı Mithat Yenigün, "Sektörde başarı sıralaması için bir ölçek olarak algıladığımız ENR listesinde 2008 yılından beri dünya sıralamasında Çin'den sonra ikinci sırada bulunmamız en büyük övünç kaynağımızdır. Ancak firmalarımızın toplam gelirden aldığı pay itibariyle daha yukarılarda yer almak daha önemlidir. İspanya'nın 13 firma ile toplam pazarda aldığı %14.7 payı çok iyi analiz etmeli ve dersler çıkarmalıyız." dedi.


Başkan Yenigün sözlerini şöyle sürdürdü:


"Pazar payımızı arttırmak ve daha yüksek katma değer yaratmak için yapılması gereken ise, yurtdışında ortaklıklar kurarak; hem aynı bölgelerde birbirimizle rakip olmadan daha uygun şartlarda işler almak, hem de ortaklık kültürü ve güç birliği içinde daha ekonomik ve daha hızlı işler yapmaktır. Ayrıca yurtdışındaki işlerde, özellikle de büyük ölçekli projelerde en çok gelir mühendislik işlerinden ve malzeme temininden elde edilmektedir. Türk müteahhitlerin kısaca EPC olarak adlandırılan ve Mühendislik-Tedarik-İnşaat işlevlerinin tümünü kapsayan entegre hizmet sunumuna yönelmeleri gerekmektedir. Bu sayede firmalarımızın toplam ciro bazında daha da büyüyerek dünya devleri ile yarışacak seviyeye geleceğine inanıyorum."





Geri Dön