28 / 03 / 2024

Türk müteahhitler için Rusya'da proje yasağı kalkacak!

Türk müteahhitler için Rusya'da proje yasağı kalkacak!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türkiye ile Rusya arasındaki krizinden sonra projelerin durduğunu hatırlatarak Rusya'daki yasağın kalkması konusunda ümitli olduklarını söyledi. Yenigün, Türk müteahhitlerin Rus pazarını yakında tanıdığını belirtti.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlere Rusya'daki yasağın kalkması konusunda ümitli olduklarını belirterek, "Rusya'da yapılması düşünülen havaalanları, stadyumlar, yollar var. Bunlardan pay alırız diye düşünüyoruz." dedi.


Yenigün, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizinden sonra projelerin durduğunu, Türk müteahhitlerin ihalelere girmesinin yasaklandığını hatırlattı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında geçen yıl 9 Ağustos'ta gerçekleşen görüşmeden çok umutlu olduklarını anımsatan Yenigün, ancak bugüne kadar istedikleri gelişmelerin yaşanmadığını söyledi.


Yenigün, 10 Mart'ta Erdoğan'ın beraberindeki heyetle birlikte Rusya'ya yaptığı ziyarette Putin ile görüştüğünü, sonrasında Putin'in Türk müteahhitlere çağrıda bulunduğunu anımsattı.


"Bizler geçen yılki ilk görüşmeden sonra çok ümitliydik. Yıl sonuna kadar 2 milyar dolarlık sözleşme imzalarız diye düşünmüştük." diyen Yenigün, ancak istediklerinin olmadığını bildirdi.


Yenigün, Türk müteahhitlerin Rus pazarını yakında tanıdığını, şimdiye kadar bu ülkede milyon dolarlık proje üstlendiğini kaydederek, mutlaka yeni kapıların açılacağını dile getirdi.



- "Olumsuz değiliz yasak kalkacak"



TMB Başkanı Yenigün, uçak krizi öncesi Türk müteahhitlerin Rusya'da yıllık 4-5 milyar dolar civarında sözleşme imzaladığını kaydederek, ancak kriz sonrası 2016'nın boş geçtiğini söyledi.


Bu yılın nasıl olacağı konusunda şu an konuşmanın doğru olmadığını dile getiren Yenigün, Rusya'nın da ekonomik sıkıntılar içinde olduğundan bahsetti.


Yenigün, "Yasağın kalkıp kalkmayacağı konusunda olumsuz düşünmüyoruz ama biraz zaman alacak gibi. Henüz ihalelere giremiyoruz ama sayın Putin, 'Hem vizeleri vereceğiz hem kotayı açacağız hem de Türk müteahhitler ihalelere girebilecek' dedi." diye konuştu.


Şu anda Rusya'da çalışan Türk müteahhitlerin bulunduğunu anımsatan Yenigün, onların yeni ihalelere girme konusunda şanslı olduklarının altını çizdi.


Yenigün, "Rusya'da yapılması düşünülen havaalanları, stadyumlar, yollar var. Bunlardan pay alırız diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Yurt dışında 45 yılda 340 milyar dolarlık proje üstlenildi"


TMB'den alınan bilgiye göre, Türk müteahhitlik hizmetlerinin dışa açılması 1972 yılında Libya ile başladı. Libya'yı, Suudi Arabistan ve Irak izledi. Türk müteahhitleri son 45 yıllık dönemde 114 ülkede 340 milyar dolar tutarında 9 bine yakın proje gerçekleştirdi.


Söz konusu dönemde, sadece pazarlar değil üstlenilen işler de çeşitlendi. 2000 yılı öncesinde yurt dışındaki projelerin çoğunluğunu konut projeleri oluştururken, son dönemde projelerin yarıdan fazlası yol-köprü-tünel projeleri ile endüstriyel tesisler ve havaalanları başta olmak üzere teknoloji ağırlıklı işlerden oluşmakta.


Çok çeşitli yatırım alanlarında faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmaları, uluslararası pazarda en zor projelerde, her çeşit iş ortamında, edindikleri zengin birikim ve deneyim ile rekabet güçlerini artırmaya devam ediyor.


TMB üyesi kimi Türk firmaları, uluslararası hava limanları, kentsel raylı ulaşım sistemleri, kongre merkezleri ve endüstriyel tesislerde dünya markası haline geldi.


Dünyanın "En Büyük 250 Uluslararası İnşaat Firması" arasında 40 inşaat firması ile yer alan Türk müteahhitlerin uluslararası pazar payı 2013 yılında yüzde 3,8 iken 2014 yılında yüzde 4,3'e, 2015'te ise yüzde 4,6'ya çıktı.


Söz konusu listede birinci sırada 65 firma ile Çin yer alırken, 40 firması bulunan Türkiye ikinci, 39 firma ile ABD üçüncü sırada bulunuyor.




AA


Geri Dön