23 / 04 / 2024

Türk müteahhitlere El Salvador fırsatı!

Türk müteahhitlere El Salvador fırsatı!

El Salvador, altyapı projelerinde Türk müteahhitler ile işbirliği yapmayı planlıyor. El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, "Türk müteahhitlerin ününü duydum" diye konuştu.



Türkiye temaslarını sürdüren El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, ülkesinde gerçekleştirmeyi planladıkları alt ve üstyapı projeleri için iş birliği fırsatlarını değerlendirmek amacıyla Türkiye Müteahhitler Birliği’ni (TMB) ziyaret etti. Ziyaret sırasında TMB üyelerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Bukele’nin 2019'da iktidara geldiğinde ülkedeki refah düzeyini yükselterek ülkenin gelişmesine hız kazandıracak “Cuscatlan Planı” kapsamında hayata geçirilmesi öngörülen 262 projeden öne çıkanlar ile El Salvador’un iş ve yatırım ortamına ilişkin görüş alışverişi yapıldı. 

Türk müteahhitlere El Salvador fırsatı!

Toplantıda açıklamalarda bulunan El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, küçük bir ülke olmakla beraber ekonomik refah düzeyinin yükseltmekte olduğunu paylaştığı El Salvador’un havalimanından liman ve demiryollarına, metrodan konut ve idari yapılara kadar çok sayıda alt ve üst yapı yatırımına gereksinim olduğuna dikkat çekti. Bukele, bu çerçevesinde hayata geçirilecek olan projelerde ününü duymuş olduğu Türk müteahhitlerle çalışmak istediklerinin altını çizdi. 

Türk müteahhitlere El Salvador fırsatı!

Kanal projesini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştı

Ülke ekonomisinin son dönemde dikkat çeken bir büyüme sergilediğine ve bu sene de bu büyüme ivmesinin devam etmesini beklediklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Bukele, öne çıkan güvenlik sorunun da ortadan kalktığının ve iş ile yatırım ortamında ilerlemeler kaydettiklerinin altını çizdi. Gündemlerindeki alt ve üst yapı projelerine ilişkin TMB üyeleri ile ayrıntılı bilgiler paylaşan El Salvador Cumhurbaşkanı Bukele, bunlar arasında öne çıkan ve Atlantik okyanusunda inşa edilerek Panama Kanalı’na alternatif olacak kanal projesine dikkat çekerek, bu büyük projenin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde de gündeme geldiğini belirtti. Bukele, bu kapsamda demiryolu yatırımlarının da hedeflendiğini, ayrıca Başkent San Salvador’u demiryolu hattı ile diğer şehirlere ve komşu ülkelere de bağlamak, şehre uzun zamandır hayata geçirilemeyen metro projesini kazandırmak ve ülkenin doğusuna yeni bir havalimanı yapmak istediklerini vurguladı. Havalimanı yatırımına proje aşamasından itibaren Türk müteahhitlerin dahil olabileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Bukele ayrıca, konut ihtiyacının da olduğu ülkenin coğrafi yapısından kaynaklı olarak yenilenebilir enerji ve tarım konusunda avantajlar taşıdığını, bu kapsamda çeşitli su projelerinin yanında jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi projeler hayata geçirmek için imkanların da yer aldığını dile getirdi. 

Türk müteahhitlere El Salvador fırsatı!

TMB: ‘Aktif rol almaya hazırız’

Toplantıyı iki ülke arasında sektörel işbirliği kurmak için iyi bir başlangıç noktası şeklinde gördüklerine vurgu yapan TMB Başkanı M. Erdal Eren ise, “El Salvador'un kalkınma projelerinde aktif rol almaya hazırız. Türk yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, ülkemizin son 50 yıldır rekabet gücü yüksek ve dünya çapında üne sahip olduğu başlıca faaliyet alanlarından biridir. Türk müteahhitler aynı zamanda enerji, turizm, sağlık ve ulaşım gibi farklı alanlarda yatırımcı olarak da faaliyet göstermektedir. Son yıllarda Kamu-Özel Ortaklığı ve Yap-İşlet-Devret projeleri gibi çeşitli finansman projelerinde önemli deneyimler kazandılar. Türk müteahhitlerce şu ana kadar El Salvador'da proje üstlenilmemiş olması El Salvador'un imar planları ve projeleri ile firmalarımızın yetenekleri hakkında bilgi alışverişinde bulunularak farkındalığın geliştirilmesi ihtiyacını göstermektedir. Türk inşaat firmalarımız El Salvador'un kalkınma projelerine katkıda bulunacak çok büyük deneyime sahipti.  Sizin rehberliğinizde, ilgili kurum ve şirketlerimizi birlikte çalışmaya odaklanmaları için yönlendirmeli ve teşvik etmeliyiz. Bu bağlamda, zamanlı ziyaretiniz ikili işbirliğinin çerçevesini çizmemiz için bize fırsat sunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Türk müteahhitlerin 2022 yurt dışı hedefi 50 milyar dolarlık proje!

Türk müteahhitler 2021'de yurt dışında 29,3 milyar dolarlık yeni iş üstlendi!

Yurt dışı müteahhitlik projeleri 2021'de 20 milyar doları aşacak!

Türk müteahhitler için Kanada fırsatı!


Geri Dön