25 / 04 / 2024

Türk müteahhitlerinin yurt dışı işleri azaldı mı?

Türk müteahhitlerinin yurt dışı işleri azaldı mı?

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Türk işçi sayısındaki azalmanın temelinde çalışma mevzuatı kapsamında karşılaşılan sorunlar yattığını söyledi...



Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) tarafından açıklanan verilere göre, 2019 yılının ilk 9 ayında yurt dışına yollanan işçi sayısı, 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 15 azaldı ve 14 bin 271 kişiye düştü. 

Cumhuriyet'ten Serhat Aligil'in haberine göre; İŞKUR’un son 10 yıllık verileri incelendiğinde gönderilen işçi sayısında düzenli bir azalış yaşandığı görülüyor. 2009'da yurt dışına gönderilen işçi sayısı 59 bin 479 kişiye kadar çıkarken, bu sayı 2017 yılında 19 bin 834 kişiye kadar düştü. 2018'de ise ancak 25 bin 75 kişi oldu.

ALMANYA'DA ARTIŞ VAR

2019'un ilk 9 aylık verilerine ülkeler açısından bakıldığında, en çok işçinin 1.713 kişiyle Suudi Arabistan’a gönderildiği ortaya çıkıyor. Fakat bu ülkeye gönderilen işçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında azaldı. En çok işçi gönderilen 2'nci ülke yüzde 33.7 artışla 1628 kişinin gittiği Almanya, 3'ncü ülke ise yüzde 24.4 azalışla 1.608 kişiye gerileyen Rusya oldu. Rusya’nın kendi sorunları ve Türk müteahhitlerin, özellikle yurt içinde yaşadığı sıkıntılar süreci etkilemiş gibi duruyor. 

UZAKDOĞU'LU İŞÇİYE YÖNELDİLER

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk işçi sayısındaki azalmanın temelinde çalışma mevzuatı kapsamında karşılaşılan sorunlar yattığını söyledi.

Yenigün, işin yapıldığı ülkeler ile Türkiye’deki yükümlülüklerde ortaya çıkan tekrar ve mahkeme süreçlerindeki yorum farklılıklarının, iş yapan firmaları işin bitiminden yıllar sonra ve öngörülemeyen kıdem, ihbar tazminatları, fazla mesai ödemeleri gibi mali yüklerle baş başa bıraktığını söyledi ve "Bu nedenle, firmalar artık ağırlıklı olarak çalışılan ülkeden veya Uzakdoğulu, Afrikalı işgücü istihdam etme yoluna gidiyor" diye konuştu.

100 BİNE ÇIKABİLİR

İstihdam edilen Türk işçi sayısının yeniden artışının 100 bin kişiye yaklaşması için TMB’nin önerileri arasında İŞKUR’un “tip sözleşmeleri”nde iyileştirme yapması, uyuşmazlıklarındaki belirsizliklere açıklık getirecek yasal düzenleme yapılması, sigorta prim indirimi bulunuyor.
 

Türk müteahhitler Rusya’da şov yaptı!


Geri Dön