19 / 04 / 2024

Türk Müteahhitlik firmaları 1972'den beri 8626 proje üstlendi!

Türk Müteahhitlik firmaları 1972'den beri 8626 proje üstlendi!

Türkiye Müteahhitler Birliği "Sürdürülebilir Ekonomi İçin Reform İhtiyacı" başlıklı 2015 yılı Üçüncü çeyrek analizini açıkladı. Merakla beklenen raporda önümüzdeki döneme ilişkin durumlar değerlendirildi.



Türkiye Müteahhitler Birliği "Sürdürülebilir Ekonomi İçin Reform İhtiyacı" başlıklı 2015 yılı Üçüncü çeyrek analizini açıkladı. Merakla beklenen raporda önümüzdeki döneme ilişkin durumlar değerlendirildi. Küresel sermayenin "eve dönüş" trendinde olduğu vurgulanan analizde, Türkiye ekonomisinin yüksek finansman ihtiyacı nedeniyle kırılgan olduğunu belirtildi. Analizde "Seçimler sonrası güçlü bir tek parti hükümeti kurulması ile yeni, kapsamlı ve bütünleştirici iç politikaların bir an önce gündeme alınması gereklidir" ifadesi yer aldı. 


2016 için olumlu tablo 

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) raporunda koşulların kırılgan olduğu bir süreçte, kararlı, bağımsız ve itibarlı bir para politikası, sakinleştirici ve güven verici işlevini koruyan bir ekonomi yönetimi piyasalarca beklendiği vurgulandı. Analizde ayrıca "Etkin bir ekonomik ve sosyal reform programının uygulamaya konması, sektörde hem altyapı yatırımlarının sürekliliği, hem de uluslararası finansman boyutu açısından kritik önem taşımaktadır" denildi. Türk müteahhit firmalarınca 2015 yılının ilk 9 ayında yurtdışında 15.3 milyar ABD dolar değerinde 92 proje üstlenildiği, üstlenilen bu projelerin dağılımında ilk sırada Kuveyt (%28.4), ikinci sırada Türkmenistan (%20.0), üçüncü sırada Rusya (%15.0), dördüncü sırada Cezayir (%13.7) ve beşinci sırada Suudi Arabistan (%6.6) yer alıyor. Bu dönemde üstlenilen Kuveyt Uluslararası Havalimanı Projesi 4.3 milyar ABD Doları ile bir Türk firmasının bugüne kadar tek başına en büyük proje olma özelliğine sahip sahip. Türk Müteahhitlik firmalarınca 1972'den 2015 Eylül sonuna kadar 104 ülkede üstlenilen 8626 projenin toplam bedelinin ise 318.6 milyar ABD Doları'na ulaştığı belirtildi. 



Cumhuriyet


Geri Dön