29 / 03 / 2024

Türk şirket Çin’de işlettiği 160 Burger King şubesini kapattı!

Türk şirket Çin’de işlettiği 160 Burger King şubesini kapattı!

Çin’deki corona virüsü salgını sebebiyle, bin 200 Burger King şubesinden yaklaşık 160'ı kapatıldı...



Burger King'in Türkiye ve Çin'deki işletme haklarını elinde bulunduran TFI Tab Gıda Yatırımları CEO'su Korhan Kurdoğlu, Çin'de işlettikleri bin 200 Burger King şubesinden yaklaşık 160'ının corona salgını sebebiyle kapatıldığını açıkladı. Öte yandan salgının merkezi olan Wuhan'da bulunan bir Türk fabrikası da kapatılmış durumda. 

Sözcü gazetesinden Emre Deveci'nin haberine göre, Çin’deki corona virüsü salgını tüm dünyayı olduğu gibi Türklerin ülkedeki işlerini de etkiliyor. Ata Holding’e bağlı TFI Tab Gıda Yatırımları CEO’su Korhan Kurdoğlu, Çin’de işlettikleri bin 200 Burger King şubesinden yaklaşık 160’ının şu an kapalı olduğunu belirtti. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı da olan Kurdoğlu, işlerin normale dönmesi için salgının kontrol altına alınmasını beklediklerini vurguladı.

TÜRK ŞİRKETE AİT FABRİKA KAPALI

Türkiye-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Murat Kolbaşı, salgının Çin ekonomisine olumsuz etkilerinin artmaya devam ettiğini, bir süre sonra tedarik zincirlerinde sorunlar yaşanabileceğini ve bunun da üretimi etkileyebileceğini belirtti. Kolbaşı, Türk Hava Yolları’nın (THY) Çin’e seferlerini 9 Şubat’a kadar durdurduğunu da anımsatarak bu durumun da işlerini etkileceğini ifade etti.

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı da olan Kolbaşı, salgının ortaya çıktığı Wuhan kentine 250 kilometre mesafede Türk şirket Standard Profil’e ait bir fabrika bulunduğunu, bu kentteki 33 Türk vatandaşı ve Çinli yakınlarının bugün tahliye edileceğini kaydetti.

Burger King Çin mağazaları, Burger king çin mağazalarını kapattı mı 

Otomotiv yan sanayi şirketi Standard Profil yetkilileri de konuya ilişkin, fabrikanın Yeni Yıl tatili dolayısıyla kapalı olduğunu, tatilin salgın nedeniyle uzatılması nedeniyle fabrikanın kapalı kalmaya devam edeceğini bildirdi.

Kolbaşı, salgın yüzünden Çin’e ihracatta en çok etkilenecek sektörlerin başında madenciliğin olduğunu belirtmişti. Türk madencilik sektörü Çin'e 2019'da 700 milyon doları doğal taş olmak üzere 1.35 milyar dolarlık maden ihracatı gerçekleştirmişti.

Öte yandan, Çin için birinci çeyrek yıllık büyüme tahminini yıllık bazda yüzde 6.0’dan yüzde 5.6’ya, çeyreklik bazda yüzde 6.3’ten yüzde 4.9’a düşüren ABD’li yatırım bankası JP Morgan, küresel ekonomik büyüme beklentisini de bu dönem için yıllık yüzde 2.6’dan yüzde 2.3’e düşürdüğünü duyurdu. 

IKEA Çin'deki mağazalarını kapattı!


Geri Dön